Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Брюксел носи вината за задаващата се тежка зима

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС


Брюксел е причината, поради която ни очаква тежка зима, каза в "Посоките на делника" икономистът Стоян Панчев.

"Инфлацията в България е вносна, идва от Еврозоната. В самата Еврозона се създава от Европейската централна банка, която агресивно и бързо разшири паричното предлагане, което порасна с 15 %. Когато имаме такова печатане на пари, рано или късно, се появяват и скокове в цените на различни скокове и услуги. Това се дължи на пандемичната програма за създаване на нови евра".

Реалният размер на инфлацията в България е в пъти по-голям, отколкото сочат данните на Националната статистика, допълни той.

"В България има допълнителен елемент - скок на електроенергията, който идва от проблеми в енергийната система. Имаме внесени, но имаме и натрупани местни проблеми. Допълнителното оскъпяване е факт, че го има в Европа при електроенергията, петрола, газ, но това нещо го допълваме с неефективности чисто български. За да се ограничи, не е лесно, но не трябва да се влиза в Еврозоната. Страните от Централна и Източна Европа, които го направиха, имат и по-висока инфлация, поне по официални данни сме на 3.7 %.".

Има ли възможност България да ограничи инфлацията?

"Второто, което може да се направи, макар и доста трудно, е да се балансира бюджета - т.е да няма допълнителни чрезвичайни разходи. Третото са различни мерки от страна на предлагането, които да облекчат различни данъчни режими - сваляне на ДДС, например. Може да се увеличи прага на регистрация по ДДС, което ще облекчи фирмите. Това, което аз не препоръчвам, но се прави на много места в Европа, е да се субсидира цената на електроенергията, което се случва почти навсякъде като опит за туширане на процеса".

Виденова зима няма да има, категоричен е експертът, който не очаква дефлация

"Нова Виденова зима няма да има, ще има Лагардова зима (шефът на ЕЦБ). Очаквам до края на годината да има по-висока инфлация, макар че не съм съгласен, че тази за август е 3.7 %. Няма как да достигне нивата на Виденовата зима. В Германия инфлацията е четвъртата най-висока в историята на Бундесбанката. Инфлацията ще се покачва, да. Дали това нещо може да прерасне в по-опасна ситуация? Зависи от декември месец, трябва да има видим ЕЦБ какво ще направи, дали ще намали пандемичната програма, т.е спад в произвеждането на парите. Ако няма такъв ход, ако се откажат от него, тогава очаквам допълнително покачване на инфлацията". 

Интервюто със Стоян Панчев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00