Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошата ни инфраструктура на Киреево не стимулира завръщането на младите хора

11
Снимка: Радио Видин

За село Киреево се знае, че е кръстено на името на руски офицер, герой от Сръбско-турската война и край което се намират известни още от римско време варници, превърнали района в един от основните източници на качествена вар. Въпреки че през вековете местните жители били свързани предимно с тази дейност, днес тя е забравена.


Хората тук нямат почти никакво препитание, а в същото време чужденци са открили това забравено село, за да се заселят тук и стартират интересен бизнес, като производство на пелети от слонска трева например, или варовиков прах за обогатяване на почвата.


За нелекото ежедневие на местните признава и кметът Маргарита Георгиева:

"Най-големите ни проблеми са през зимния сезон. В зависимост от времето, понякога е невъзможно да се стигне дори до Раковица, която е само на няколко километра. Понякога и електричеството спира, а няма как да се дойде до селото. Ние сме планински район и зимите тук са тежки. Пътят ни е в ужасно състояние. Не си спомням откога не е ремонтиран- запълват само дупките с някаква смес и след месец-два идваме на същото положение. По пътя минават тежки камиони, защото кариерата край селото работи. Пътят задължително трябва да се оправи. Да не говорим и за растителността край него. Нищо не се чисти...


Що се отнася до транспорта до Киреево, имаме един автобус, който минава през Макреш. За Кула нямаме автобус. Аптека нямаме- преди идваше в събота, но вече не идва. Лекар идва всеки четвъртък от Димово.


В селото по постоянен адрес са регистрирани 74 човека и с настоящ- около 100. През летния сезон е по-оживено, хората идват от гардовете, от София също си идват, деца дори имаме, но вече са малко. Всички те идват за малко и си тръгват. Нямаме училище, нямаме ученици, нямаме нищо...

Преди време тук имаше едни варници, но вече не работят. А съм чувала, че варта е била много качествена...

Ако имам финансова възможност, първо бих ремонтирала пътищата, защото това е основното да се дойде до селото. Трябва да имаш основа, за да дойдеш, да работиш, да вложиш. Също бих искала да бъдат отворени някакви работни места- цехче или нещо друго, елементарно нека да е, но да го има.

Държавата трябва да обърне специално внимание на пограничните населени места от Северозапада. Защото като гледам колко ни е хубава природата, на мен ми става тъжно. А и колко къщи вече тук са запуснати и се рушат. Идват млади хора, прекарват тук известно време, дори някои искат да останат, но няма условия. Няма нищо, с което да ги привлечем и задържим. А тук животът би могъл да е много хубав- красива природа, спокойствие и чист въздух. Само с тези дадености обаче не можем да върнем хората. Трябват и инвестиции, за да се създадат удобства за живот..."
 
Подробности по темата и целите интервюта с кмета Маргарита Георгиева, бившия кмет и настоящ общински съветник Герго Гергов, библиотекаря Виолета Георгиева и жители на селото - в звуковия файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21