Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лошата ни инфраструктура на Киреево не стимулира завръщането на младите хора

11
Снимка: Радио Видин

За село Киреево се знае, че е кръстено на името на руски офицер, герой от Сръбско-турската война и край което се намират известни още от римско време варници, превърнали района в един от основните източници на качествена вар. Въпреки че през вековете местните жители били свързани предимно с тази дейност, днес тя е забравена.


Хората тук нямат почти никакво препитание, а в същото време чужденци са открили това забравено село, за да се заселят тук и стартират интересен бизнес, като производство на пелети от слонска трева например, или варовиков прах за обогатяване на почвата.


За нелекото ежедневие на местните признава и кметът Маргарита Георгиева:

"Най-големите ни проблеми са през зимния сезон. В зависимост от времето, понякога е невъзможно да се стигне дори до Раковица, която е само на няколко километра. Понякога и електричеството спира, а няма как да се дойде до селото. Ние сме планински район и зимите тук са тежки. Пътят ни е в ужасно състояние. Не си спомням откога не е ремонтиран- запълват само дупките с някаква смес и след месец-два идваме на същото положение. По пътя минават тежки камиони, защото кариерата край селото работи. Пътят задължително трябва да се оправи. Да не говорим и за растителността край него. Нищо не се чисти...


Що се отнася до транспорта до Киреево, имаме един автобус, който минава през Макреш. За Кула нямаме автобус. Аптека нямаме- преди идваше в събота, но вече не идва. Лекар идва всеки четвъртък от Димово.


В селото по постоянен адрес са регистрирани 74 човека и с настоящ- около 100. През летния сезон е по-оживено, хората идват от гардовете, от София също си идват, деца дори имаме, но вече са малко. Всички те идват за малко и си тръгват. Нямаме училище, нямаме ученици, нямаме нищо...

Преди време тук имаше едни варници, но вече не работят. А съм чувала, че варта е била много качествена...

Ако имам финансова възможност, първо бих ремонтирала пътищата, защото това е основното да се дойде до селото. Трябва да имаш основа, за да дойдеш, да работиш, да вложиш. Също бих искала да бъдат отворени някакви работни места- цехче или нещо друго, елементарно нека да е, но да го има.

Държавата трябва да обърне специално внимание на пограничните населени места от Северозапада. Защото като гледам колко ни е хубава природата, на мен ми става тъжно. А и колко къщи вече тук са запуснати и се рушат. Идват млади хора, прекарват тук известно време, дори някои искат да останат, но няма условия. Няма нищо, с което да ги привлечем и задържим. А тук животът би могъл да е много хубав- красива природа, спокойствие и чист въздух. Само с тези дадености обаче не можем да върнем хората. Трябват и инвестиции, за да се създадат удобства за живот..."
 
Подробности по темата и целите интервюта с кмета Маргарита Георгиева, бившия кмет и настоящ общински съветник Герго Гергов, библиотекаря Виолета Георгиева и жители на селото - в звуковия файл.

Вижте още

Има ли нарушения при усвояването на европейски средства в Северозапада?

Северозападна България продължава да е в дъното на всички класации. Налетите близо половин милиард лева европейско безвъзмездно финансиране от "Иновации и конкурентоспособност" в региона не са дали ефект. Жизнената среда не се е подобрила и той продължава да е най- бедният не само в България, но и в цяла Европа. Това става ясно от анализ на..

публикувано на 27.10.21 в 11:06

Видин и младите хора, избрали да останат тук

Градът на завоя на Дунав, където слънцето изгрява от север, с природни и исторически дадености, на Димитровден отбелязва своя духовен празник. Какъв град за живеене е Видин според младите хора? Срещаме се с няколко млади дами, избрали да останат и работят в старопрестолен Видин.  Надя Николаева се връща във Видин след като завършва висшето си..

публикувано на 26.10.21 в 14:51

Животът в Извор махала- сложен и невъзможен

Така определиха живота в малкото погранично селце Извор махала местни жители. Намира се в община Кула и е почти обезлюдено. От близо 1800 жители в добрите времена, днес тук са останали около 30 жители, чиято средна възраст е над 70 години. Селото възниква с обособяването на отдалечена махала на голямото село Велики Извор, останало в Сърбия, което..

публикувано на 22.10.21 в 18:00
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти

" Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти . Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и..

публикувано на 21.10.21 в 10:25

Георги Апостолов: Образователната система се нуждае от преструктуриране, за да отговаря на нуждите на ХХI век

" Уменията на ХХI век са базирани на информационна грамотност, критично мислене, здрав разум, елементарни неща, които работеха в аналоговия свят без никакъв проблем, но дигиталното цунами практически изключи тези механизми . Огромният поток от информация трябва да се посрещне от умение за сортиране . Заплахата е реална за живота и здравето на..

публикувано на 21.10.21 в 10:15

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се..

публикувано на 20.10.21 в 11:22

Властта с мерки заради скъпи ток, бизнес и синдикати протестират

Инфлацията расте, стоките и сметките поскъпват. Премиерът, министри и ръководители на енергийни дружества набелязаха мерка мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Междувременно работодателски и синдикални организации обявиха за 12 часа днес национален протест за незабавни компенсации. Очаква се основните..

публикувано на 19.10.21 в 10:03