Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В област Видин гоним 700 души на 100 000 население по разпространение на коронавирус

Снимка: Радио Видин

Близо 700 на сто хиляди души население са случаите на коронавирусна инфекция в област Видин за последните две седмици. Само за денонощие новозаразените са 80, по данни на Единния информационен портал. 

В лекарската практика, в която е доктор Емил Мушанов, на ден има по 5-6 пациенти, положителни за Covid-19:


,"Случаите на ковид в региона се увеличават, както и в цялата страна, но особено в нашия град са доста повече, отколкото предишните седмици и месеци."


Лекуват пациенти със съмнения за коронавирус, по същия ред, както от началото на пандемията:


"Пациентите си идват при нас. Назначават се съответно PCR. Назначават се или бърз антигенен тест или снимки, когато е необходимо. Съответно терапията се изписва от общопрактикуващия лекар, както и проследяването става от общопрактикуващ лекар. Пациента се карантинира в домашна обстановка. Ако има нужда от допълнителни изследвания, има вариант, в който се обаждат на РЗИ. Могат да бъдат насочени за снимка на бял дроб или нещо друго, което е необходимо"-каза д-р Емил Мушанов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин

 

Заради нарастващия брой случаи на коронавирус в областта, възрастни избягват да посещават лекарските кабинети:


"Аз иначе съм с много заболявания, но сега избягвам да ходя на лекар, поради тая причина, макар че съм ваксинирана."


Хората казват, че биха били по-спокойни, ако в медицинските центрове има отделна зона за пациенти със съмнения за COVID-19:


"Населението е болно, възрастно. Има нужда от ковид зона при условие, че сме в тъмночервената зона. Това е отделен вход, отделно отделение, няма да натоварват джипитата по този начин."


Ковид зона засега във Видин няма, но дори за разкриването ѝ общопрактикуващите лекари са скептични.


"Ковид зони има в няколко града в страната и много малко от тях са действително функциониращи. Плюс това кой ще работи в тази ковид зона. Вие виждате, че има недостиг на лекари и в болници, недостиг на лекари и в доболничната помощ"- коментира д-р Мушанов.


Според него единственото оръжие срещу коронавируса във ваксините: 


"Единственият начин е чрез активна имунизация, и то на един висок процент от населението. А ние в момента сме на последно или предпоследно място в Европа, което за мен е необяснимо, тъй като процесът на ваксинация в България е изключително лесен и изключително достъпен."


В област Видин засега едва 14 % са ваксинирани, а със стриктното спазване на мерките са съгласни предимно възрастните:


"Трябва да бъдем по-осторжни, да бъдем по-изпълнителни, за да не ни тежат мерките. Те са за наше добро." Вижте още

Кметовете на Лом и Видин ще работят за ускорено газифициране на двата града

Ускорено газифициране на Лом и Видин, както и конкретни действия за постигане на тази цел, обсъдиха кметовете на двата града д-р Георги Гаврилов и д-р Цветан Ценков в Лом. По време на работната среща бе набелязан план с конкретни действия за постигане на целта, което, според градоначалниците, ще даде тласък в съживяването и икономическото..

публикувано на 26.10.21 в 11:08

В Зверино честват храмов празник

Димитровден е празник на Православния храм “Свети Димитрий” в село Зверино Църквата "Св. вмчк. Димитър Солунски" се намира в най-многолюдното село в Община Мездра. Разположена е непосредствено до брега на река Искър. Построена е върху основите на по-стара църква от XIV век преди повече от 100 години. Осветена е на 8 ноември 1905 г...

публикувано на 26.10.21 в 10:46

Значителен ръст на новозаразени във Врачанско

Още 10 жители на врачанска област, хоспитализирани в болници заради коронавирус, са загубили битката за живота си през изминалото денонощие, съобщиха от регионалната здравна инспекция. От там отчетоха огромен ръст на новите заразени с вируса на 25 октомври. 182-ма са дали положителен резултат за коварната зараза. За първи път от..

публикувано на 26.10.21 в 09:42

Родители във Видин не желаят децата им да бъдат тествани за COVID-19

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката предлагат щадящи бързи тестове за най-малките ученици. Предвижда се те да се правят два пъти седмично. Родители във Видин не са склонни децата им да бъдат тествани постоянно, въпреки че предпочитат обучението да е присъствено, показа анкета на Радио ВИДИН: "Точно при малките..

публикувано на 26.10.21 в 09:16

Над 160 000 българи имат днес имен ден, празнуват и строителите

Днес православната църква отбелязва паметта на един от най-почитаните светии- великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. В храмове в цялата страна ще има празнични богослужения. На Димитровден близо 162 хил. българи имат имен ден, а строителите отбелязват професионалния си празник. Почитта към солунския воин Димитър е още от времето след мъченическата..

публикувано на 26.10.21 в 09:00
ковид -19

487 новозаразени с COVID-19 в Северозапада

487 са новозаразени с COVID-19 в Северозапада. 182 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациент в област Враца през последните 24 часа. 231 са заразените в област Монтана, 74 са в област Видин. 5863 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Броят на новозаразените у нас е рекорден от началото на пандемията. Положителни са..

публикувано на 26.10.21 в 08:34

Димитровден е - Видин празнува

Днес на Димитровден Видин отбелязва своя духовен празник. В 9.00 ч., в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски"  ще започне тържествената Света литургия по повод духовния празник на град Видин - Димитровден . От 12.00 ч., в Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов" е началото на т ържественото заседание на Общински съвет -..

публикувано на 26.10.21 в 08:14