Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложба Архивът във Враца отбелязва 100 години от рождението на Никола Дадов

Автор:
Снимка: Държавен архив Враца

Дигитална изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Никола Дадов - заслужил артист и почетен гражданин на град Враца, е подредена от отдела на Държавен архив Враца.


Никола Дадов е роден на 20 ноември 1921 г. в град Струмица, тогава в Сърбо-хърватско-словенското кралство. Учи в музикална академия. Актьорската му кариера започва в театъра в Благоевград, през 1965 година започва работа в Драматичен театър Враца, където работи до пенсионирането си. Най-известен е с ролята си на Гатьо във филма "Дърво без корен" на режисьора Христо ХристовУдостоен е с бойни ордени и медали за участието му в заключителната фаза на Втората световна война. Обявен е през 1999 г. за почетен гражданин на Враца за цялостната му актьорска дейност в киното и театъра, каза Маргарита Василева от Държавен архив Враца:


"Той е едно от четирите момчета в семейството на Тома и на София Дадови. Семейството се мести няколко пъти в София и накрая се установява в Горна Джумая - това е днешният Благоевград, като тук Никола Дадов за пръв път среща театъра и го обиква за цял живот. Малко се знае, че Никола Дадов, след като завършва образованието си, е участник във Втората световна война в нейната фаза след септември 44-та година. Раняван е два пъти и затова получава 9 ордена за храброст. През 48-ма година той отново се връща в Благоевград и тук е първото му появяване на сцената в театъра... Никола Дадов има изиграни над 250 роли в театъра, като по-голямата част от тях са във Врачанския театър, където той постъпва около 62-ра година и работи до своето пенсиониране... Негови са думите "Ако пия вода на сцената, то този, който седи в залата и ни гледа, трябва да ожаднее. Не стане ли това, значи нищо не съм направил". И никога не отстъпва от своето верую - "На сцената трябва да се играе, на сцената трябва да се живее" - това го помнят всички врачани, които са имали щастието да го гледат на живо на сцената. Освен в театъра, Никола Дадов има участие и в над 100 филма... През 78-ма година той получава приза "Заслужил артист". Никола Дадов получава, разбира се, и много други признания, и за цялостната му дейност като актьор и за човек. Освен заслужил артист, той е носител на ордена "Кирил и Методий" първа степен, "Червено знаме на труда", юбилейните медали по повод годишнини от победата на фашистка Германия, юбилейния медал "1300 години България", също така през 99-та година той е удостоен със званието "Почетен гражданин на Враца" за цялостната му актьорска дейност в областта на театъра и киното и по повод 1 юни - денят на град Враца".


Никола Дадов си отива от този свят на 21 ноември 2005 година, само един ден след рождената си дата, без да изпълни една своя закана - да живее до сто години, но той ще живее много пъти по сто години, докосвайки сърцата на врачани и на всички българи със своя самобитен талант, допълни Маргарита Василева.

Дигитална изложба може да бъде видяна от всеки безплатно на фейсбук страницата на Държавен архив Враца. 


Повече за личността на Никола Дадов чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47