Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бойко Рашков: Изграждането на ГКПП при Салаш ще облекчи трафика на други гранични пунктове

Ще се случи ли строителството на граничния пункт Салаш- Ново корито?

2
Снимка: Радио Видин

Изграждането на граничен пункт при белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито отново е на дневен ред. Споразумението за разкриването му е още от 2007 година между българския президент тогава  Георги Първанов и сръбския Борис Тадич. Седем години след това започва изграждането на пътя към бъдещия граничен пункт при прохода Кадъ боаз, но впоследствие спира. 

Разкриването на граничния пункт, който да облекчи трафика към западната ни съседка е обсъдено преди седмици на среща между вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и сръбския му колега Александър Вулин, който потвърждава съгласието на Сърбия за откриването на пункта.   

Изграждането ще облекчи значително трафика през други контролно-пропускателни пунктове, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков:

"Данните, които се виждат от тази година са, че трафикът- автомобилният, товарен и лекотоварен през нашите гранични пропускателни пунктове е до такава степен завишен, че ние имаме недоволство, изразено от наши съседи. Аз вече няколко пъти разговарям с посланика на Турция, която ме посещава в кабинета ми, няколко пъти разговарям по негова инициатива и с министъра на вътрешните работи на Турция за съдействие във връзка с натрупването на много голям брой товарни коли по границите, както на вход, така и на изход. Имаме такава възможност да открием още един гранично-пропускателен пункт, поне да бъде само за леки автомобили край българското село Салаш и това ще облекчи трафика смятам достатъчно на този етап  и да се разтоварят онези гранични пунктове, да кажем Видин. Освен това би имало положителен ефект и във връзка с по-краткото пътуване, което би се осигурило на тези, които искат да посетят Република Сърбия, примерно да отидат до Белград, където пътят би се скъсил чувствително, така че това е в полза и на гражданите, не само на бизнеса. Смятам, че това се сериозни аргументи в подкрепа на идеята да се продължи и да се довърши този обект, който е започнат преди 6-7 години, ако не ме лъже паметта, направена е една част от пътя, но няколко километра 4 или 5, не мога да кажа точно, въобще не са започнати."


Сърбия е приключила със строителството на пътя към границата на своя територия, което потвърждава и сръбският министърът на вътрешните работи при срещата си с Бойко Рашков. В писмо до колегата си Виолета Комитова Бойко Рашков предлага да обсъдят в министерството възможността да се възстанови строителството и да се завърши този пункт на  българската цел Салаш. 


"Това би улеснило движението и на български граждани, и на сръбски, и на други разбира се, които искат по-бързо да преминат на българска територия. Подтикна ме и това, че както вече споделих, това се отразява и на нашите междусъседски отношения, както със Сърбия така и с Турция, така че ние дължим да предприемем нещо в тази насока."  


През лятото на 2014 година започва изграждането на пътя от Салаш към границата със Сърбия. Предвижда се изграждането на 4 километра изцяло нов път и ремонт на километър съществуващо шосе, за което са осигурени 3 милиона лева по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Началото на строителството е в присъствието на Михаил Миков, тогава председател на Народното събрание. 


"Тогава в изключително къси срокове, благодарение на областния управител Кръстьо Спасов бяха отчуждени парцелите за строителството на тази път. Беше проведена обществена поръчка. Тя беше спечелена и бяха осигурени средства. Поради дъждовното време средствата не бяха усвоени от фирмата-изпълнител, а след това се смени управлението и остатъчните средства, с които трябваше да се довърши този проект, бяха върнати в държавния бюджет и от тогава е в застой (изграждането на ГКПП Салаш-Ново корито)"-каза председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков. 


Пътят, който е договорен преди повече от 14 години между президентите на България и Сърбия трябва да бъда завършен, отбеляза Михаил Миков, който е присъствал и на подписването на споразумението. Церемонията тогава е на сръбска територия край хидротехническото съоръжение "Железни врата".


"Усилията, които целият регион полага за този път най-сетне трябва да намерят своето решение да бъде довършен пътят и да бъде отворен този граничен контролно-пропускателен пункт, защото знаете какво се случва по сега съществуващите ГКПП-та, особено през летния сезон"- отбеляза Михаил Миков.


В Белоградчик чакат повече от 20 години чакат границата при Салаш- Ново корито да се отвори за преминаване от двете страни. Сега това се случва веднъж годишно, когато е панаирът при прохода Кадъ боаз, каза кметът на Белоградчик Борис Николов. Белоградчик сътрудничи по различни инициативи със сръбската община Княжевац, която е само на 20 километра. Сега хората от двете страни на границата трябва да изминат повече от сто километра, за да се срещнат. 


"Трудно е да се предскаже икономическия ефект, но при всички случаи ще има такъв. Съдя за това косвено по международните панаири, които предполагам, че знаете, организираме всяка година, без последните две години заради ковид кризата. Десетки хиляди хора посещават за два дена този панаир. Интересът е огромен за всякакъв обмен чисто търговски, туристически и така нататък. Мисля, че ще има постоянен поток през този пункт. Това е и едно съживяване до голяма степен на община Белоградчик и района, който е край този пункт."


Очакванията на хората в белоградчишкото село Салаш обобщи кметският наместник Румяна Алексиева:


"То е хубаво да се отвори граничния пункт, защото ще има движение. От тук е много по-близко и за Ниш, и за Белград, и за Княжевац."


Галерия

Вижте още

Гражданите също да могат да обявяват фалит

За разработване на Закон за несъстоятелността на физическите лица настояват експертите от Съвета за икономически и публични политики . България продължава да бъде единствената държава в Европейския съюз , в която не са уредени законодателно проблемите при изпадане в неплатежоспособност на частноправните субекти, т.е т. нар " личен фалит ". В..

публикувано на 02.12.21 в 10:15

Туристическият бранш с отворено писмо- за какво настояват туроператорите?

Преди дни от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" изпратиха поредното отворено писмо до Служебния кабинет с настояване за спешно отваряне на процедурата за неусвоените за туризма средства, заложени в Бюджет 2021 с направената на 16.09.2021 г. актуализация. Оттам подчертаха, че на финала на..

публикувано на 01.12.21 в 10:45

Светлин Тачев, политолог: Оптимист съм за съставяне на правителство, преговорите са положителни, обществото също го иска

Политологът от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Светлин Тачев коментира в "Посоките на делника" преговорите за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България": - Безспорно това е нов тип начин на водене на преговори. Доста по-различни от преди, открити пред обществото, което показва две..

публикувано на 30.11.21 в 14:47

Северозападна България- във фокуса на експертните преговори за правителство

Приключи първият кръг от преговорите между четирите партии в парламента, които ще опитат да съставят правителство - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Развитието на Северозападна България бе във фокуса на част от експертните разговори. "Специално за регион Северозапад ще се постигне консенсус да има..

публикувано на 30.11.21 в 14:02

Петър Захариев: Жертвите на пътя са жесток кръвен данък

Целият път Е- 79 през трите области в Северозапада е рисков. Морално остарял е и не е предвиден за настоящия трафик- това коментира Петър Захариев , председател на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, собственик на транспортна фирма от Монтана.  По думите му, за да има решение за безопасността на пътя е нужно да се..

публикувано на 29.11.21 в 14:10

Пътна полиция във Враца с мерки срещу рисковите участници в движението

Безопасността зависи от условията на трасето, състоянието на автомобила, но най-вече от водачите. През есенните и зимни месеци вниманието им трябва да е повишено заради метеорологичните условия и защото се налага да се шофира повече в тъмните часове на денонощието. Само на територията на област Враца за десетте месеца от началото на..

публикувано на 29.11.21 в 13:35

Деница Петрова, "Грийнпийс": Бъдещето е в децентрализираната енергийна система

" Нашата визия е за децентрализирана енергийна система: да не зависим от няколко големи ТЕЦ-а, от големи мощности, разположени в страната, а енергията да се произвежда там, където се потребява . Например, покриви на жилищни или общински сгради, да има малки централи съвсем близо до градовете и селата. Хората да бъдат част от енергийни общности,..

публикувано на 25.11.21 в 10:30
Подкасти от БНР