Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Рашков: Изграждането на ГКПП при Салаш ще облекчи трафика на други гранични пунктове

Ще се случи ли строителството на граничния пункт Салаш- Ново корито?

2
Снимка: Радио Видин

Изграждането на граничен пункт при белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито отново е на дневен ред. Споразумението за разкриването му е още от 2007 година между българския президент тогава  Георги Първанов и сръбския Борис Тадич. Седем години след това започва изграждането на пътя към бъдещия граничен пункт при прохода Кадъ боаз, но впоследствие спира. 

Разкриването на граничния пункт, който да облекчи трафика към западната ни съседка е обсъдено преди седмици на среща между вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и сръбския му колега Александър Вулин, който потвърждава съгласието на Сърбия за откриването на пункта.   

Изграждането ще облекчи значително трафика през други контролно-пропускателни пунктове, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков:

"Данните, които се виждат от тази година са, че трафикът- автомобилният, товарен и лекотоварен през нашите гранични пропускателни пунктове е до такава степен завишен, че ние имаме недоволство, изразено от наши съседи. Аз вече няколко пъти разговарям с посланика на Турция, която ме посещава в кабинета ми, няколко пъти разговарям по негова инициатива и с министъра на вътрешните работи на Турция за съдействие във връзка с натрупването на много голям брой товарни коли по границите, както на вход, така и на изход. Имаме такава възможност да открием още един гранично-пропускателен пункт, поне да бъде само за леки автомобили край българското село Салаш и това ще облекчи трафика смятам достатъчно на този етап  и да се разтоварят онези гранични пунктове, да кажем Видин. Освен това би имало положителен ефект и във връзка с по-краткото пътуване, което би се осигурило на тези, които искат да посетят Република Сърбия, примерно да отидат до Белград, където пътят би се скъсил чувствително, така че това е в полза и на гражданите, не само на бизнеса. Смятам, че това се сериозни аргументи в подкрепа на идеята да се продължи и да се довърши този обект, който е започнат преди 6-7 години, ако не ме лъже паметта, направена е една част от пътя, но няколко километра 4 или 5, не мога да кажа точно, въобще не са започнати."


Сърбия е приключила със строителството на пътя към границата на своя територия, което потвърждава и сръбският министърът на вътрешните работи при срещата си с Бойко Рашков. В писмо до колегата си Виолета Комитова Бойко Рашков предлага да обсъдят в министерството възможността да се възстанови строителството и да се завърши този пункт на  българската цел Салаш. 


"Това би улеснило движението и на български граждани, и на сръбски, и на други разбира се, които искат по-бързо да преминат на българска територия. Подтикна ме и това, че както вече споделих, това се отразява и на нашите междусъседски отношения, както със Сърбия така и с Турция, така че ние дължим да предприемем нещо в тази насока."  


През лятото на 2014 година започва изграждането на пътя от Салаш към границата със Сърбия. Предвижда се изграждането на 4 километра изцяло нов път и ремонт на километър съществуващо шосе, за което са осигурени 3 милиона лева по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Началото на строителството е в присъствието на Михаил Миков, тогава председател на Народното събрание. 


"Тогава в изключително къси срокове, благодарение на областния управител Кръстьо Спасов бяха отчуждени парцелите за строителството на тази път. Беше проведена обществена поръчка. Тя беше спечелена и бяха осигурени средства. Поради дъждовното време средствата не бяха усвоени от фирмата-изпълнител, а след това се смени управлението и остатъчните средства, с които трябваше да се довърши този проект, бяха върнати в държавния бюджет и от тогава е в застой (изграждането на ГКПП Салаш-Ново корито)"-каза председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков. 


Пътят, който е договорен преди повече от 14 години между президентите на България и Сърбия трябва да бъда завършен, отбеляза Михаил Миков, който е присъствал и на подписването на споразумението. Церемонията тогава е на сръбска територия край хидротехническото съоръжение "Железни врата".


"Усилията, които целият регион полага за този път най-сетне трябва да намерят своето решение да бъде довършен пътят и да бъде отворен този граничен контролно-пропускателен пункт, защото знаете какво се случва по сега съществуващите ГКПП-та, особено през летния сезон"- отбеляза Михаил Миков.


В Белоградчик чакат повече от 20 години чакат границата при Салаш- Ново корито да се отвори за преминаване от двете страни. Сега това се случва веднъж годишно, когато е панаирът при прохода Кадъ боаз, каза кметът на Белоградчик Борис Николов. Белоградчик сътрудничи по различни инициативи със сръбската община Княжевац, която е само на 20 километра. Сега хората от двете страни на границата трябва да изминат повече от сто километра, за да се срещнат. 


"Трудно е да се предскаже икономическия ефект, но при всички случаи ще има такъв. Съдя за това косвено по международните панаири, които предполагам, че знаете, организираме всяка година, без последните две години заради ковид кризата. Десетки хиляди хора посещават за два дена този панаир. Интересът е огромен за всякакъв обмен чисто търговски, туристически и така нататък. Мисля, че ще има постоянен поток през този пункт. Това е и едно съживяване до голяма степен на община Белоградчик и района, който е край този пункт."


Очакванията на хората в белоградчишкото село Салаш обобщи кметският наместник Румяна Алексиева:


"То е хубаво да се отвори граничния пункт, защото ще има движение. От тук е много по-близко и за Ниш, и за Белград, и за Княжевац."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59