Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цифрово образование още от училище

Андрей Ковачев: Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти

Европейският парламент работи над законодателни инициативи за противодействие на дезинформацията

Андрей Ковачев
Снимка: Европейски парламент


"Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти. Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и ваксинацията, когато се опитват да налагат различно от научнообоснованото мнение", каза в "Посоките на делника" евродепутатът Андрей Ковачев.

Той е единственият българин член на Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз (INGE).

"В момента се работи над законодателни пакети в Европейския парламент. Това са два законодателни документи, които да регулират ролята и отговорностите на големите интернет платформи".

Над 30 % от европейските граждани ежедневно срещат новини, за които смятат, че представят погрешно действителността или дори са неверни, показва последното проучване на Евробарометър. 

"Дезинформацията съпътства хората от самото начало на човешкия живот на тази планета. С новите технологии обаче започна да придобива голяма, много застрашителна сила. Една полуистина, една фалшификация се разпространява за минути сред огромни части на населението. Затова отговорността на платформите, на законодателите, на доставчиците на медийни услуги, е много по-голяма днес. Трябва да бъде намерен най-добър баланс между запазването на изразяването, свободата на медиите, но и гарантирането, че този феномен на дезинформацията ще бъде минимализиран".

Експертът допълни, че цифровото образование трябва да започва още в училище.

"Цифровото образование е инвестиция в бъдещето, в младите хора. В учебния план трябва да го има, да е залегнало и сега, цялото това възпитаване на критично мислене в младите хора. Зависи си и от семействата, разбира се. Важно е да се научим да търсим информация от различни източници, да се доверяваме само на обективните, на тези, предоставящи проверена информация. Една от другите теми, които са изключително важни и над които работи Европейската комисия, е за обективна журналистика".

По какъв начин дезинформацията атакува България и другите европейски страни?

"Във всяка страна тези, които се опитват да разпространяват дезинформация, напипват кои са най-чувствителните теми за всяко общество. Работи се над такива, които да променят обществените нагласи. В България има руска дезинформационна кампания".

Интервюто с Андрей Ковачев можете да чуете в звуковия файл. 
Вижте още

Студентски празник със "зелен сертификат"- ще празнуват ли младите хора?

Отново е 8-ми декември и отново страната ни е в извънредна епидемична обстановка. Тази ситуация поставя младите хора пред сериозни изпитания в деня на студентския празник. Каква е историята на този ден? Празникът възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет. Първоначално се е празнувал на 25 ноември- денят на..

публикувано на 08.12.21 в 10:45

Филип Попов, БСП: Моята цел е да бъдат разрешавани проблемите на Видин и Северозапада

Депутатите от 47-ото Народно събрание офииално всъъпиха в длъжност, започнаха и консултациите при държавния глава за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Четири политически формации- "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", са близо до приключването на преговорите за съставяне на коалиционен..

публикувано на 07.12.21 в 14:11

Ще се подобри ли организацията на движението във Видин с промяна на Наредбата

Нова наредба за организацията на движението на територията на община Видин беше одобрена от Общинския съвет. Документът детайлно разписва норми относно организирането на движението, пътните знаци и маркировката, светофарните уредби, както и осигуряването на движението по улиците при строително-монтажни дейности, извънредни и аварийни ситуации...

публикувано на 06.12.21 в 15:24

Долни Лом- селото с най-много ергени

Селото ни обезлюдява, хората са малко, но имаме 25 ергени, споделят в селската кръчма жители на Долни Лом. "Повече са от всяко друго село в района", смеят се местните, чието любимо занимание е да се срещнат и побъбрят на по питие в кръчмата на центъра. Други хора в селото не се забелязват. Неколцина са тези, които пазаруват в хранителния магазин..

публикувано на 03.12.21 в 18:20

Гражданите също да могат да обявяват фалит

За разработване на Закон за несъстоятелността на физическите лица настояват експертите от Съвета за икономически и публични политики . България продължава да бъде единствената държава в Европейския съюз , в която не са уредени законодателно проблемите при изпадане в неплатежоспособност на частноправните субекти, т.е т. нар " личен фалит ". В..

публикувано на 02.12.21 в 10:15

Туристическият бранш с отворено писмо- за какво настояват туроператорите?

Преди дни от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" изпратиха поредното отворено писмо до Служебния кабинет с настояване за спешно отваряне на процедурата за неусвоените за туризма средства, заложени в Бюджет 2021 с направената на 16.09.2021 г. актуализация. Оттам подчертаха, че на финала на..

публикувано на 01.12.21 в 10:45

Светлин Тачев, политолог: Оптимист съм за съставяне на правителство, преговорите са положителни, обществото също го иска

Политологът от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Светлин Тачев коментира в "Посоките на делника" преговорите за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България": - Безспорно това е нов тип начин на водене на преговори. Доста по-различни от преди, открити пред обществото, което показва две..

публикувано на 30.11.21 в 14:47
Подкасти от БНР