Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тео от Видин - първият българин със спектакъл в театро "Ла Фениче"

7
Снимка: Радио ВИДИН



Днешната ни среща в "Калейдоскоп" е с един позитивен и усмихнат мъж, това е видинчанинът Теодор Борисов или Тео, както го наричат приятелите. Той живее в Милано, в Италия, където е единственият (в Италия)  актьор-марионетист, не кукловод. Известен е в целия свят, защото е създал свой стил марионетен театър. Видинчани видяха неговото кукленото представление "Светът на марионетките на Теодор Борисов", а ние сега ще ви разкажем неговата история, която е точно толкова впечатляваща, колкото и живота му.


Тео е роден през 1979 година във Видин. Учи в ОУ "Иван Вазов", продължава в СУ "Свети Свети Кирил и Методий", завършва средното си образование в ТХТИ "Проф д-р Асен Златаров",  специалност "Машинен монтьор". На 18 години има мечта - да стане студент в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".  Това негово желание се появява след  срещите му с неговия приятел Деян Донков, който е приет  в НАТФИЗ. Така започва да опитва. На третия опит е приет. След като завършва първи курс, с приятели заминава за Венеция, където започва да  работи като уличен артист. Тези първи стъпки в изявата му като уличен актьор  се оказват успешни, публиката го приема и го насърчава и Тео разбира, че това го може много добре. От класа на проф. Боньо Лунгов се прехвърля в класа на проф. Румен Рачев, където може да учи това, което го интересува -  марионетките. Успоредно със следването си, прави представления във Венеция. Става все по-добър и успешен С  всекидневна работа, развитие, усъвършенстване.


Един ден директорът на втория по големина театър в Италия му предлага да участва в нов проект на тема "Пътешествия". През 2008 година Тео печели проекта със сценария "Пътешествията на Гъливер" - "Гъливер в страната на лилипутите."  , Създава 32 марионетки,  записва с оркестър  музиката на живо. Моноспектакълът му е  1 час 40 минути и го играе  62 пъти в целия регион на Венеция. Подарява куклите си на театъра, а в момента те са изложени в залата сред другите експонати на световноизвестни творци. 


През 2012 година  е поканен от най-известният италиански  критик Марко де Маринис, който преподава пантомима,  да преподава в Болонския университет Alma Mater Studiorum. Така става гост-преподавател, доцент в университета. По-късно създава своя частна школа, в която продължава да преподава своето изкуство.  Той е един от създателите на "Фестивал за уличните актьори" и един от основните протестиращи, които успяват да затворят две главни улици в почивните дни, за  да са на разположение на уличните актьори. В момента Тео живее в Болоня, тук в частния си театрална школа преподава марионетен театър, стил "Теодор Борисов".


През 2014 година е поканен да участва в най-големия Национален фестивал за улично актьорство в Римини под патронажа на Федерико Фелини. В този фестивал, където има стотици добри състезатели,  той е победител, а наградата е приз от филма на Фелини "Улицата". Както той казва "Всъщност взех наградата на наградите". Това му дава възможност да участва като помощник в създаването на фестивал за цирково изкуство в Адис Абеба, Етиопия.

Днес е директор и организатор на пет фестивала за улично актьорство в Италия, преподава, пише книга - учебник, пътува, прави спектакли, усмихва се и се радва на всички хора, с които съдбата го среща.

Има дъщеря  12- годишната Мария Борисова, и  син  Брандо Борисов, на 2 години и половина.


Днешният Видин му харесва, впечатляват го  и новите ремонтирани училища. Смята, че във Видин задължително трябва да има спортно училище, че то е необходимо за младите хора. На Видин са му необходими качествени фестивали, културни фестивали. На Видин му е необходим понтон, като всеки крайречен град, казва Тео. Има идея да създаде културно селище, в което да живеят творци от целия свят и да създават изкуство и да правят фестивали международни, на които да идват участници и публика от Европа. Идеите са му невероятни, предлага съвсем добронамерено идеите си на община Видин и на своя родно място, за да го види след време като истински  невероятен туристически град.


ТХТИ ВИДИН

"Още си спомням моя преподавател, курсов ми беше, Асен Стоянов, пожелавам му да иляди! Защото от това, което взех от него, ми помогна много за конструкцията на марионетки и сега пиша първата книга - учебник на марионетките в Италия. Това е технически учебник на марионетки." 


НАТФИЗ

"Ние имаме най-добрата академия в света, мога да кажа. Да си драматичен актьор, това е дар Божи, това е висше нещо. На третото ми кандидатстване, видях, че не съм за драматичен артист. Така влязох при големия български професор Боньо Лунгов. И там вече се преобърна животът ми. Преди това във Видинския куклен театър бях стажант-актьор и за първи път се сблъсках с красотата на кукления театър. Защото точно в тази година г-жа Трифонова имаше проекти и гостуваха най-добрите - проф. Жени Пашова., проф. Славчо Маленов, който направи "Двете принцеси" и тогава видях за първи път марионетка... След това се преместих при Румен Рачев, защото една режисьорка - Теодора направи грешката и ми даде една кукла, марионетка и оттам почна магията.  Искам да благодаря и на проф. Мая Петрова, още в първи курс ходех на последния етаж, където беше "Сценография за куклен театър", сега я няма тази специалност. Проф. Мая Петрова ми отвори вратата и ми разреши да идвам в техните часове. "


ИТАЛИЯ
"Отидох във Венеция и първия ден пипах стените и ми течаха сълзи. Защото не вярвах, че такова нещо може да съществува... На едно площадче много малко, Сан Лука, си поръчах кафенце и имаше витрина, и аз съм с гръб към площада,  и си размотавах марионетката, и си играех,  един човек минал и си оставал шапката на земята и аз гледам събират се много хора зад мене и се обръщам,  и хората започват да ми пляскат.  За тия 15-20 мин изкарах 80 евро. Прибрах се в България, разбрах, че не искам да уча при Боньо Лунгов, а искам да продължа с тези кукли. За една нощ аз разбрах, че съм уличен актьор, а първата ми кукла е Пиеро. И с тази кукла започна магията, аз изкарах цялото лято като марионетист във Венеция. И отидох при големия проф. Румен Рачев. ...И влязох в света на Румен Рачев, той  е най-голямата душа в кукления театър, която познавам. И така върнах се една година назад, всяка година ходех във Венеция, с една кукла, с две кукли, с три кукли... Професорът ме пускаше и на карнавали, защото ме канеха от общината във Венеция на карнавали. Много фамилии започнаха да възпитават децата си с моя марионетен театър. Влязох в едно затворено общество на Венеция. Вече имах приятели във Венеция, квартира, абе, венецианец от Видин!"

ВЕНЕЦИЯ

"Венеция ми промени живота тотално. Там израснах като артист, като характер, там се научих да се усмихвам. "

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО

"Директорът на втория по големина театър в Италия ми предложи да защита проект "Пътешествия". За една нощ намерих всичко... На скица и на устна защита направих два романа, спряхме се на  "Пътешествията на Гъливер" на Джонатан Суифт... Правих репетиции в "Зала експозиционе".
Направих 32 марионетки. Работех с цял оркестър, с който записвахме музиката на живо. След това направих моноспектакъл 1 час 40 минути. 32 кукли, които водех сам и го изиграх 62 пъти в целия регион Венето. И така станах първият българин, който е играл в театро "Ла Фениче" с марионетки и има 62 представления. Оттам вече ми се отвориха всички врати.

КРАТКА ФОРМА ЗА МАРИОНЕТЕН ТЕАТЪР

"Измислих марионетен театър мой стил, обучавах студенти в  кратка форма за марионетен театър. Преподавах комплексна работа - историята, скулптурата на куклата, връзването  на конци, правенето на водач,  воденето на кукла, миксирането на музиката... И всъщност това го преподавах за една седмица, по 8 часа на ден се работи. Сега имам над 240 студенти по целия свят. "


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28