Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Онлайн обучението- изпитание за родители, ученици и учители

Снимка: Радио ВИДИНВече са в сила новите временни противоепидемични мерки. А според заповедта на министъра на здравеопазването, в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население, се преустановява присъственият учебен процес. .

Късно снощи и министърът на образованието издаде заповед, според която от днес в 7 общини от област Видин всички ученици преминават на онлайн обучение от разстояние. Това са Белоградчик, Бойница, Видин, Димово, Макреш, Ново село и Ружинци. По-ниски са стойностите на заболелите в общините Чупрене, Брегово и Кула, там учениците ще се обучават на ротационен принцип. Присъствено ще се обучават учениците в Грамада, там заболеваемостта е под прага, изискващ допълнителни противоепидемични мерки.

Добър вариант ли е онлайн обучението и как успяват да се справят родителите, това попитахме няколко души, които чакаха децата си пред видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий":

"Според мен е по-добре, защото рисковете са големи и за мен това е най-добрия вариант. Ще се намери кой да гледа детето, не е проблем това, но за мен най-добрия вариант е това... Или примерно, да задължат децата над 12 години да се ваксинират - това не го одобрявам. Че нищо няма да научат - няма. Първата година, когато детето завърши, беше втори клас - той буквално прекара цялата година онлайн, дойде дотук, взе си свидетелството и готово. Какво е научил, никой не знае, само ние си знаем - родителите, дето сме с него. Миналата година пак същата работа беше. Тази година явно ще бъде пак така. Онлайн, много добре знаем, специално за децата сега е телефона, включва се, че е в час и готово. Дали наистина са там, дали не - никой не знае. По принцип има кой да го следи, но никой не може да стои 6 часа над главата му и да видим, че това дете тези 6 часа учи адекватно... Според мен не е добре, а и според наблюденията на моите деца, те предпочитат да са си присъствено. Ходя на работа, мъжът ми също е на работа - баба им и дядо им, обаче те не са много на "ти" с технологиите, така че е по-трудно, трябва някой да ги контролира. Аз всяка сутрин като съм на работа им звъня да ги събуждам, някой път има проблеми с влизането в платформите, най-добре си е присъствено".

Попитахме и децата как предпочитат да учат и къде научават повече:

"В училище, тук е по-хубаво... На присъствено, по-забавно е, докато на електронното обучение можем да си седим вкъщи... Онлайн, защото ми харесва повече... Онлайн, защото ми е по-добре. Ставам рано, но си сядам пред телефона или компютъра и не трябва да ходя толкова време".

Начална учителка от училището сподели, че неграмотността сред децата расте стремглаво:

"Аз съм начален учител и преподавам по всички предмети. По-трудно е онлайн за самите деца, защото зрителният контакт с тях е по-различен, друго е, когато сме очи в очи, по-различно съвсем е, когато сме онлайн, през устройствата... Последните три години всички сме така, почти всеки е минал по този път, много е трудно, и децата са почти неграмотни... Родителите също трябва да бъдат включени в този процес на обучение и на ограмотяване и някои от тях, смея да кажа, че се включват на 100 процента, има и такива, които са по-ангажирани. Има и много неуки сред тях - затова има национални програми, в които ние се радваме, че можем да ги включим, ако имат желание, разбира се."Вижте още

Трендафил Данаилов - съдията, който запази честта на България след атентата над папата

Голямата награда за правосъдие тази година отиде при Трендафил Данаилов - българският съдия по делото "Антонов", благодарение на когото обвиненията към българските граждани, които италианският съд свързва с атентата срещу папа Йоан Павел II, са смекчени. Отличието за него идва 40 години, след като светът заговори за българска следа в покушението..

публикувано на 08.12.21 в 17:17

В детска градина "Синчец" подаряват усмивки и правят добрини

"Седмица на доброто" е новата инициатива във видинската детска градина "Синчец".  Под мотото "Направи добро-подари усмивка" през цялата седмица са организирани дейности, инициативи и благотворителна кампания "От деца за деца".  От началото на седмицата персоналът на градината ще носи специално изработени баджове, които да създават..

публикувано на 08.12.21 в 15:05

Антим I - държавникът преди да има Държава

В "Памет нашенска" по Радио Видин отделяме заслужено място на Екзарх Антим I. Поводът- н а 1 декември 2021 г., се навършиха 133 години от кончината на Първият Български екзарх и Видински митрополит Антим I.  В 1868 г. е определен от Патриаршията за Видински митрополит, но скоро отхвърля зависимостта от Фенер, за да се влее в първите редици на..

публикувано на 08.12.21 в 13:50

ЕС и цифровите технологии в помощ на хората, фирмите и околната среда

Цифровата трансформация е сред главните приоритети на ЕС. Европарламентът помага за определяне на политиките, които целят да засилят капацитета на Европа в дигиталната област, да увеличат възможностите пред бизнеса, да развият уменията на хората, да подпомогнат зеления преход и да подобрят обществените услуги. През май тази година бе приет доклад за..

публикувано на 08.12.21 в 10:30

"Гняв" - изложба в изложбата

Трета самостоятелна изложба ще открие фотографът от Видин Ивайло Петров. Изложбата е озаглавена "Гняв" и представлява цикъл от 16 изображения , създадени за около половин година. Всяко от тях показва поток на мисълта, облечен във визия, чрез който в живота си авторът се е опитал да стигне до корените на тази мощна емоция.  " Гняв" е един диалог,..

публикувано на 07.12.21 в 17:15
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

В условия на онлайн преподаване в  СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено  в тези условия по-трудно се работи,   но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати , казва Димитрана..

публикувано на 07.12.21 в 16:40
Коледна украса във Видин

Оригинална коледна украса сътвориха видинчани

Търговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. Инициатор на идеята е  Милена Дековска , продавач- консултант на един от магазините, най-млада сред колегите си. Тя е изработила ръчно камина от стиропор, украсена с коледни орнаменти, а..

публикувано на 07.12.21 в 15:15
Подкасти от БНР