Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Снимка: Радио Видин


Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е рано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун: 

"Хората, усетили принуда в това да се ваксинират или да представят негативни тестове, за да могат да изпълняват служебните си задължения, ако са медицински кадри, или пък да посещават обществени обекти, всички се юрнаха и направиха големи опашки пред ваксинационните центрове. Вчера, 21 октомври, имаше дори и рекорд по ваксиниране, около 28 000 човека бяха ваксинирани. Това е около пет пъти повече, отколкото стандартно средно за последните седмици. Така че, виждаме позитивния ефект. Дали ще се стигне до локдаун, все още е несигурно, тъй като имаме една стабилизация в това колко болни на ден се регистрират и смъртността също остава висока. Това, което ми се искаше, както и на други мои колеги, с които следим пандемията от самото ѝ начало, е хората да се ваксинират, защото мислят за здравето си и за здравето на близките си, а не защото има административни нареждания за това."
 
Д-р Великова коментира също предимствата на имунитета, изграден след ваксиниране, пред този от преболедуване:

"Това е много наболяла тема, тъй като в науката все още няма консенсус. Това се използва изключително силно в средите, особено в средите, които не желаят да се ваксинират, смятайки, че когато те са преболедували, те не са застрашени да се разболеят скоро или в рамките на няколко месеца, дори година. Всъщност науката вече се е изказала по този въпрос - независимо дали ще се разболеят пак, или не - второ, трето преболедуване може да е фатално и да е по-тежко. Докато при ваксинирането ние вече знаем, че 95% до 99% от хората карат заболяването доста по-рядко, може и безсимптомно или с няколко симптома и много рядко стигат до болница. Тоест, преболедуването не защитава хората нито от повторно преболедуване, нито от тежко протичане и фатален изход, и това е основното разминаване между тяхната теза и това, което казва науката. Няма консенсус по въпроса кой е по-добрият имунитет все още, данните са разнопосочни, въпреки че знаем, че може да се развие дългосрочен имунен отговор и след преболедуване, и след ваксинация. Знаем също така, че коронавирусът потиска силно имунната система, може имунният отговор да е неадекватен. Но пак да припомним, че при ваксинация се спестяват страданията на пациента пак да премине през тази болест, която може да увреди организма му за години напред."

Трета доза ваксина срещу COVID-19 се поставя 28 дни след втората. Препоръчва на хора с имунодефицитни заболявания, с тежки хронични заболявания или на напреднала възраст. Всички останали могат да си поставят бустерна доза 6 месеца след втората, за да подсилят и продължат имунитета си. Ваксините срещу COVID-19  и срещу грип са напълно съвместими и могат да се поставят дори в един и същи ден, обясни още имунологът:

"Тук също имаме ясни правила, които са международни. В Зелената книга за ваксинациите, глава 14, която е свързана с COVID -19, там ясно е посочено, че противогрипната и противоковидната ваксина могат да се поставят дори в един и същи ден, или в няколко дни. Не е нужно да се чака един месец или дори две седмици. Може да се поставят в един ден на различни ръце, не се стига до повече странични ефекти или някакви други неблагоприятни въздействия. Това са ваксини, които не са живи, и имунната система абсолютно може така, ваксинирайки се едновременно с двете ваксини, да изгради имунен отговор както срещу коронавируса, така и срещу грип. Сега е изключително добър момент за поставяне и на противогрипната ваксина." 

За да помогнем на имунната система да работи оптимално, е необходимо да следваме няколко прости стъпки - здравословно хранене, избягване на стреса, достатъчно сън и физическа активност, обясни още имунологът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00