Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Снимка: Радио Видин


Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е рано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун: 

"Хората, усетили принуда в това да се ваксинират или да представят негативни тестове, за да могат да изпълняват служебните си задължения, ако са медицински кадри, или пък да посещават обществени обекти, всички се юрнаха и направиха големи опашки пред ваксинационните центрове. Вчера, 21 октомври, имаше дори и рекорд по ваксиниране, около 28 000 човека бяха ваксинирани. Това е около пет пъти повече, отколкото стандартно средно за последните седмици. Така че, виждаме позитивния ефект. Дали ще се стигне до локдаун, все още е несигурно, тъй като имаме една стабилизация в това колко болни на ден се регистрират и смъртността също остава висока. Това, което ми се искаше, както и на други мои колеги, с които следим пандемията от самото ѝ начало, е хората да се ваксинират, защото мислят за здравето си и за здравето на близките си, а не защото има административни нареждания за това."
 
Д-р Великова коментира също предимствата на имунитета, изграден след ваксиниране, пред този от преболедуване:

"Това е много наболяла тема, тъй като в науката все още няма консенсус. Това се използва изключително силно в средите, особено в средите, които не желаят да се ваксинират, смятайки, че когато те са преболедували, те не са застрашени да се разболеят скоро или в рамките на няколко месеца, дори година. Всъщност науката вече се е изказала по този въпрос - независимо дали ще се разболеят пак, или не - второ, трето преболедуване може да е фатално и да е по-тежко. Докато при ваксинирането ние вече знаем, че 95% до 99% от хората карат заболяването доста по-рядко, може и безсимптомно или с няколко симптома и много рядко стигат до болница. Тоест, преболедуването не защитава хората нито от повторно преболедуване, нито от тежко протичане и фатален изход, и това е основното разминаване между тяхната теза и това, което казва науката. Няма консенсус по въпроса кой е по-добрият имунитет все още, данните са разнопосочни, въпреки че знаем, че може да се развие дългосрочен имунен отговор и след преболедуване, и след ваксинация. Знаем също така, че коронавирусът потиска силно имунната система, може имунният отговор да е неадекватен. Но пак да припомним, че при ваксинация се спестяват страданията на пациента пак да премине през тази болест, която може да увреди организма му за години напред."

Трета доза ваксина срещу COVID-19 се поставя 28 дни след втората. Препоръчва на хора с имунодефицитни заболявания, с тежки хронични заболявания или на напреднала възраст. Всички останали могат да си поставят бустерна доза 6 месеца след втората, за да подсилят и продължат имунитета си. Ваксините срещу COVID-19  и срещу грип са напълно съвместими и могат да се поставят дори в един и същи ден, обясни още имунологът:

"Тук също имаме ясни правила, които са международни. В Зелената книга за ваксинациите, глава 14, която е свързана с COVID -19, там ясно е посочено, че противогрипната и противоковидната ваксина могат да се поставят дори в един и същи ден, или в няколко дни. Не е нужно да се чака един месец или дори две седмици. Може да се поставят в един ден на различни ръце, не се стига до повече странични ефекти или някакви други неблагоприятни въздействия. Това са ваксини, които не са живи, и имунната система абсолютно може така, ваксинирайки се едновременно с двете ваксини, да изгради имунен отговор както срещу коронавируса, така и срещу грип. Сега е изключително добър момент за поставяне и на противогрипната ваксина." 

За да помогнем на имунната система да работи оптимално, е необходимо да следваме няколко прости стъпки - здравословно хранене, избягване на стреса, достатъчно сън и физическа активност, обясни още имунологът.
Вижте още
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

В условия на онлайн преподаване в  СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено  в тези условия по-трудно се работи,   но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати , казва Димитрана Захариева,..

публикувано на 07.12.21 в 16:40
Коледна украса във Видин

Оригинална коледна украса сътвориха видинчани

Търговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. Инициатор на идеята е  Милена Дековска , продавач- консултант на един от магазините, най-млада сред колегите си. Тя е изработила ръчно камина от стиропор, украсена с коледни орнаменти, а..

публикувано на 07.12.21 в 15:15
Чешма в центъра на село Черешовица

Вода газят, жадни ходят... в Черешовица

Основен проблем на село Черешовица е влошеното качество на водата. От година и половина има спукан водопровод и по чешмите на хората тече мръсна вода. А иначе водата е чиста планинска, идва директно от планината. Сега, заради проблема, хората са принудени да си купуват минерална вода в бутилки, казва  кметският  наместник Петранка Трифонова:..

публикувано на 07.12.21 в 14:00
Стефан Петров, учител по география

Видински учител по география с отличие в национален образователен конкурс

Видинският учител по география от СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Стефан Петров се класира на трето място в националния образователен конкур с “Дигитални истории от училището и университета”. Над 20 преподаватели взимат участие в конкурса.  Поводът е  Световния ден на Географските информационни системи. За да създаде презентацията си "..

публикувано на 07.12.21 в 13:00

Дарителски фонд "За Мездра" ще подкрепя отлични ученици

Стипендии за отлични ученици и студенти от Мездра с постижения в сферата на изкуствата или науките - това е каузата, с която стартира Дарителски фонд "За Мездра" . Той е учреден през месец октомври 2021 г. с мисията да подкрепя обществено значими местни каузи в сферата на образованието, културата и опазването на културното и историческото..

публикувано на 06.12.21 в 15:05

На Никулден зарибиха с шаран язовир "Дъбника" край Враца

Около 200 кг. жива риба пуснаха днес в язовир "Дъбника" край Враца. Зарибяването е с шаран, а самата кампания се провежда за 5-та година на Никулден.  При набирането на средствата са участвали много хора, а има и такива, които лично са купили риба и са я пуснали в язовира, каза за Радио ВИДИН Владислав Йорданов - член на сдружението "Заедно..

публикувано на 06.12.21 в 14:56

„Музикална зона“: Песни за рибари и моряци

 6-и декември без риба и рибарски песни е като целувка без мустак : )    Никулден е един от най- светлите празници, посветен е на Свети Николай Чудотворец. Той е покровител на моряците, рибарите и банкерите. Спасявал е изпаднали в беда моряци и рибари и затова се почита като господар на необятната водна шир- океаните, моретата, реките и..

публикувано на 06.12.21 в 09:32
Подкасти от БНР