Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Програмата има за цел да се стимулират училищата, които да предложат и приложат работещи решения

Стартира програма за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици

6
Снимка: БГНЕС
Фондация "Заедно в час" стартира програмата „Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията”. Програмата има за цел да се стимулират училищата, които  да предложат и приложат работещи решения за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици.


Данните сочат, че 44% от учителите смятат, че нямат необходимите умения и ресурси за подкрепа на ученици, които често отсъстват от онлайн часовете, а 21% от учениците са присъствали сравнително рядко в онлайн часовете.
35% oт учителите смятат, че нямат необходимите умения и ресурси за подкрепа на ученици, които показват ниска мотивация за учене. 40% от учителите смятат, че нямат необходимите умения и ресурси за подкрепа на ученици, които показват дезангажираност с ученето
 
"Тази програма цели да обхване ученици от 1 до 12 клас и да адресира техните пропуски по време на дистанционното  обучение.
Силно окуражаваме училищата да кандидатстват с партньори. Партньорите могат да бъдат други училища със сходни нужди или училища, които вече са  разрешили тези проблеми могат да бъдат неправителствени организации. Идеята на проекта е да се адресират пропуските в знанията на учениците, както и някои умения-  умения за работа в екип, интегриране в училищната общност, социално-емоционални умения, целим се да премахнем бариери пред деца, чийто майчин език е различен от българския и  деца със специални образователни потребности.  Кандидатстването се случва на сайта на фондация  "Заедно в час" и се попълва онлайн кандидатура. Срокът е до края на месец октомври, след което ще има оценка от експертно жури и одобрените кандидати ще бъдат поканени на интервюта за втория кръг. Договорите за финансиране ще бъдат подписани през декември месец, за да може от януари 2022 година да започнат проектните дейности", обясни Мариан Ранков от "Заедно в час", ръководител "Образователни проекти" и добави:

"Дейностите по проекта сме ги оставили максимално отворени, защото вярваме, че училищата знаят най-добре как да адресират нуждите на своите ученици. Идеята е дейностите да бъдат разнообразни и да бъдат надграждани една над друга. Финансирането е до 50 хил. лева, всяка органицзация си попълва бюджет. Средствата се превеждат на водещия партньор по проектното предложение. Това трябва да е държавно или общинско училище на територията на България. В този доклад се вижда, че 1/5 от учениците не са имали възможност да посещават училище онлайн, което е  буквално едно на всеки пет деца..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

"Гняв" - изложба в изложбата

Трета самостоятелна изложба ще открие фотографът от Видин Ивайло Петров. Изложбата е озаглавена "Гняв" и представлява цикъл от 16 изображения , създадени за около половин година. Всяко от тях показва поток на мисълта, облечен във визия, чрез който в живота си авторът се е опитал да стигне до корените на тази мощна емоция.  " Гняв" е един диалог,..

публикувано на 07.12.21 в 17:15
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

В условия на онлайн преподаване в  СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено  в тези условия по-трудно се работи,   но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати , казва Димитрана..

публикувано на 07.12.21 в 16:40
Коледна украса във Видин

Оригинална коледна украса сътвориха видинчани

Търговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. Инициатор на идеята е  Милена Дековска , продавач- консултант на един от магазините, най-млада сред колегите си. Тя е изработила ръчно камина от стиропор, украсена с коледни орнаменти, а..

публикувано на 07.12.21 в 15:15
Чешма в центъра на село Черешовица

Вода газят, жадни ходят... в Черешовица

Основен проблем на село Черешовица е влошеното качество на водата. От година и половина има спукан водопровод и по чешмите на хората тече мръсна вода. А иначе водата е чиста планинска, идва директно от планината. Сега, заради проблема, хората са принудени да си купуват минерална вода в бутилки, казва  кметският  наместник Петранка Трифонова:..

публикувано на 07.12.21 в 14:00
Стефан Петров, учител по география

Видински учител по география с отличие в национален образователен конкурс

Видинският учител по география от СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Стефан Петров се класира на трето място в националния образователен конкур с “Дигитални истории от училището и университета”. Над 20 преподаватели взимат участие в конкурса.  Поводът е  Световния ден на Географските информационни системи. За да създаде презентацията си "..

публикувано на 07.12.21 в 13:00

Дарителски фонд "За Мездра" ще подкрепя отлични ученици

Стипендии за отлични ученици и студенти от Мездра с постижения в сферата на изкуствата или науките - това е каузата, с която стартира Дарителски фонд "За Мездра" . Той е учреден през месец октомври 2021 г. с мисията да подкрепя обществено значими местни каузи в сферата на образованието, културата и опазването на културното и историческото..

публикувано на 06.12.21 в 15:05

На Никулден зарибиха с шаран язовир "Дъбника" край Враца

Около 200 кг. жива риба пуснаха днес в язовир "Дъбника" край Враца. Зарибяването е с шаран, а самата кампания се провежда за 5-та година на Никулден.  При набирането на средствата са участвали много хора, а има и такива, които лично са купили риба и са я пуснали в язовира, каза за Радио ВИДИН Владислав Йорданов - член на сдружението "Заедно..

публикувано на 06.12.21 в 14:56
Подкасти от БНР