Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата има за цел да се стимулират училищата, които да предложат и приложат работещи решения

Стартира програма за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици

6
Снимка: БГНЕС
Фондация "Заедно в час" стартира програмата „Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията”. Програмата има за цел да се стимулират училищата, които  да предложат и приложат работещи решения за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици.


Данните сочат, че 44% от учителите смятат, че нямат необходимите умения и ресурси за подкрепа на ученици, които често отсъстват от онлайн часовете, а 21% от учениците са присъствали сравнително рядко в онлайн часовете.
35% oт учителите смятат, че нямат необходимите умения и ресурси за подкрепа на ученици, които показват ниска мотивация за учене. 40% от учителите смятат, че нямат необходимите умения и ресурси за подкрепа на ученици, които показват дезангажираност с ученето
 
"Тази програма цели да обхване ученици от 1 до 12 клас и да адресира техните пропуски по време на дистанционното  обучение.
Силно окуражаваме училищата да кандидатстват с партньори. Партньорите могат да бъдат други училища със сходни нужди или училища, които вече са  разрешили тези проблеми могат да бъдат неправителствени организации. Идеята на проекта е да се адресират пропуските в знанията на учениците, както и някои умения-  умения за работа в екип, интегриране в училищната общност, социално-емоционални умения, целим се да премахнем бариери пред деца, чийто майчин език е различен от българския и  деца със специални образователни потребности.  Кандидатстването се случва на сайта на фондация  "Заедно в час" и се попълва онлайн кандидатура. Срокът е до края на месец октомври, след което ще има оценка от експертно жури и одобрените кандидати ще бъдат поканени на интервюта за втория кръг. Договорите за финансиране ще бъдат подписани през декември месец, за да може от януари 2022 година да започнат проектните дейности", обясни Мариан Ранков от "Заедно в час", ръководител "Образователни проекти" и добави:

"Дейностите по проекта сме ги оставили максимално отворени, защото вярваме, че училищата знаят най-добре как да адресират нуждите на своите ученици. Идеята е дейностите да бъдат разнообразни и да бъдат надграждани една над друга. Финансирането е до 50 хил. лева, всяка органицзация си попълва бюджет. Средствата се превеждат на водещия партньор по проектното предложение. Това трябва да е държавно или общинско училище на територията на България. В този доклад се вижда, че 1/5 от учениците не са имали възможност да посещават училище онлайн, което е  буквално едно на всеки пет деца..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17