Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата има за цел да се стимулират училищата, които да предложат и приложат работещи решения

Стартира програма за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици

6
Снимка: БГНЕС
Фондация "Заедно в час" стартира програмата „Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията”. Програмата има за цел да се стимулират училищата, които  да предложат и приложат работещи решения за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици.


Данните сочат, че 44% от учителите смятат, че нямат необходимите умения и ресурси за подкрепа на ученици, които често отсъстват от онлайн часовете, а 21% от учениците са присъствали сравнително рядко в онлайн часовете.
35% oт учителите смятат, че нямат необходимите умения и ресурси за подкрепа на ученици, които показват ниска мотивация за учене. 40% от учителите смятат, че нямат необходимите умения и ресурси за подкрепа на ученици, които показват дезангажираност с ученето
 
"Тази програма цели да обхване ученици от 1 до 12 клас и да адресира техните пропуски по време на дистанционното  обучение.
Силно окуражаваме училищата да кандидатстват с партньори. Партньорите могат да бъдат други училища със сходни нужди или училища, които вече са  разрешили тези проблеми могат да бъдат неправителствени организации. Идеята на проекта е да се адресират пропуските в знанията на учениците, както и някои умения-  умения за работа в екип, интегриране в училищната общност, социално-емоционални умения, целим се да премахнем бариери пред деца, чийто майчин език е различен от българския и  деца със специални образователни потребности.  Кандидатстването се случва на сайта на фондация  "Заедно в час" и се попълва онлайн кандидатура. Срокът е до края на месец октомври, след което ще има оценка от експертно жури и одобрените кандидати ще бъдат поканени на интервюта за втория кръг. Договорите за финансиране ще бъдат подписани през декември месец, за да може от януари 2022 година да започнат проектните дейности", обясни Мариан Ранков от "Заедно в час", ръководител "Образователни проекти" и добави:

"Дейностите по проекта сме ги оставили максимално отворени, защото вярваме, че училищата знаят най-добре как да адресират нуждите на своите ученици. Идеята е дейностите да бъдат разнообразни и да бъдат надграждани една над друга. Финансирането е до 50 хил. лева, всяка органицзация си попълва бюджет. Средствата се превеждат на водещия партньор по проектното предложение. Това трябва да е държавно или общинско училище на територията на България. В този доклад се вижда, че 1/5 от учениците не са имали възможност да посещават училище онлайн, което е  буквално едно на всеки пет деца..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13