Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли нарушения при усвояването на европейски средства в Северозапада?

Снимка: Светослав Цветанов

Северозападна България продължава да е в дъното на всички класации. Налетите близо половин милиард лева европейско безвъзмездно финансиране от "Иновации и конкурентоспособност" в региона не са дали ефект. Жизнената среда не се е подобрила и той продължава да е най- бедният не само в България, но и в цяла Европа. Това става ясно от анализ на Министерството на икономиката за ефективността на оперативната програма за периода 2014-2020 г., в който Северозападна България бе обявена за приоритетен регион при усвояването на безвъзмездните евросредства. Анализът е установил нарушения в близо 100 проекта от Северозападна България и сега получателите на парите трябва да възстановят общо 24 млн. лв, каза преди дни служебният министър на икономиката Даниела Везиева. Усвоената сума от 930-те проекта от Северозападна България е 478 милиона. Защо регионът не се е възползвал от тези средства? Една трета от всички нарушения, установени по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" за изминалия програмен период, са в Северозападна България. Регионът беше приоритетен в проектите за икономическо възстановяване в периода 2014-2020 година. Установените нарушения са на стойност 24 млн. лева. От 930 проекта, реализирани в Северозападния регион, са установени 94 нарушения, най- често при провеждането на обществените поръчки, съобщи на брифинг служебният министър на икономиката Даниела Везиева:

"Недопустими са практиките, които констатираме в анализа. Фирми, които регистрират, че работят софтуери в Северозападен район, а всъщност по трудовите договори работещите са на други места. Това е единият от аспектите, и другият е свързан с проекти за разработване и внедряване на иновации в предприятия, тоест закупуване и разработване на софтуери. Също голяма част от тях към момента не са вече факт в Северозападен район ... Косвените ефекти, които търсехме, приоритизирайки Северозападен район, всъщност не ги отчитаме. Нито се е подобрила жизнената среда в този район, нито е намаляла вътрешната миграция."- заяви Даниела Везиева и подчерта, че затова мерките по контрола ще бъдат затегнати. По установените нарушения вече работи прокуратурата, а една част от тези 24 милиона лева, вече са възстановени, а със случаите се е ангажирала и европейската прокуратура. 

Кои са основните грешки при провеждането на обществените поръчки и защо 1/10 част от тях в Северозапада са в нарушение? Разговаряме с Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата.

"Когато говорим за нередности, винаги трябва да се гледат конкретните случаи. Ние също работим по такива европейски проекти, макар и да не е към Министерството на икономиката, но при сто нередности най- вероятно и съм сигурен, че има и такива, които добронамерено са си изпълнили нещата и такива, които съвсем съзнателно са извършили нарушения с цел да се облагодетелстват. Това е факт, който няма как да не го признаем ... Това което се видя от извадените цифри и материали, говори, че над 40% от фирмите са в IT сектора и че договорите, сключени с тези фирми не са в Северозапада. Ако фирмата е в Северозапада няма как тя да има трудови договори, сключени на друго място, според мен. Договорите трябва да са тук. Тук може би е имало до голяма степен и недоглеждане при оценката на тези проекти. Много е вероятно голяма част от тези проекти да са изпълнени, но всъщност няма как модернизирайки едно предприятие да се усети в целия Северозапад подобряване на жизнената среда."- обясни Красимир Кирилов.

Икономистът Радослав Георгиев от Видин също коментира установените нарушения в Северозападна България при реализацията на проектите за икономическо възстановяване в периода 2014-2020 година. Той направи и някои важни уточнения:

"Много е жалко, че Северозападът поема 1/3 от нарушенията по всички проекти, които са финансирани ... Големите нарушения са, че голяма част от фирмите, след като са приключили проектите си или може би в процеса на приключване са преместили седалищата си на други места и включително назначените хора то тях са на трудови договори, които са пак на други места, а не в Северозапада. Какво всъщност означава това? Това означава, че целта на тези допълнителни точки, които се дават за Северозапада, е точно такава- фирми от Северозапада да получат средства, с които да изградят капацитет, с който капацитет да успеят да бъдат конкурентноспособни на останалите фирми в страната. Само, че тук се получава едно заобикаляне на тази цел."- поясни Радослав Георгиев.

Видинчани са скептични, относно разходването на европейските средства в този регион на страната- показа анкета на радио Видин:

"Парите на са вложени там, където трябва, а са пуснати по някакво друго перо. Според мен са виновни фирмите и част от управата, защото тези фирми без управата не важат нищо ... Аз не и вярвам, управляващите лъжат естествено. Много се възползват от това сега да правят PR за изборите, ама аз не вярвам на никой вече. Защо в България, когато има злато, ние нямаме нищо? ... Има една конкретна политика към нашия регион от държавата през последните 30 години. Дали са доказани такива злоупотреби или не, може и да има такива неща, но това е характерно общо взето за цяла България, защото се знае, че тук масово се практикуват такива неща."- коментираха видинчани.

Кои са основните грешки при провеждането на обществените поръчки? Потърсихме Мариела Савкова, управител на Областния информационен център във Видин:

"Като цяло подкрепата за местния бизнес продължава да е недостатъчна. Това е видно и от броя сключени договори за безвъзмездна финансова помощ до 2018 година. Това са 47 броя договори, от които над половината са с външни фирми, които са разкрили дейност в областта. Тук не включвам и последните 107 договора, по които местният бизнес получи помощ във връзка с COVID-19 пандемията. На фона на обявените проблемни 930 договора в Северозападния регион, броя на бенефициентите от Видин не е голям, видно е и много се надяват, че местните фирми не присъстват в този непрестижен списък, защото ние нееднократно, всъщност множество формати на събития сме провели, в които сме обсъждали именно изискванията за устойчивост и другите цели на европейското финансиране. Относно установените нарушения, анализът показва, че отношение има европейската правна рамка и нейното прилагане в България, и в този смисъл са външни и вътрешни."- уточни Мариела Савкова, управител на ОИЦ Видин. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13

Ще стане ли Видин енергийно неутрален град

Община Видин има изготвен План за действие за устойчива енергия и климат и дългосрочна визия за енергиен преход . Клъстер "Зелена синергия" от Пловдив е ключов участник в разработването на стратегиите. Стратегическите документи бяха реализирани по инициативата "Мейкинг сити"  с участието на всички партньори.  "Два са стратегическите..

публикувано на 08.04.24 в 14:32