Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Уникални стенописи откриха в Черепишкия манастир

3
Снимка: Радио ВИДИН

Стенопис на 400 години, създаден от св. Пимен Зографски, е разкрит при реставрационни дейности в църквата на Черепишкия манастир "Успение Богородично". В светата обител се извършват ремонтни работи, провежда се и дарителска кампания в подкрепа на започналото възстановяване. С доброволен труд участват около 50 души, обясни игуменът архимандрит Йоаникий:


"Започнаха някои фирми вече да се обаждат, не всички, разбира се, някои само обещават, но в крайна сметка лека полека събираме материалите. Ще го започнем, рано или късно трябва да стане това нещо. Колкото може сега, според времето - ще се продължи напролет. Сега в момента мисля да оправим тези стаи за поклонници, да ги подновим, тъй като над 40 години не е пипано нищо вътре, всичко е толкова старо и амортизирано. Но най-важното нещо са ни покривите, вече ремонтирахме 3, но са 12 къщите - един по един ги ремонтираме... Най-важното ни беше храма, че му оправихме покрива. Кандидатствахме сега за реставрация на стенописите, но като започнахме реставрацията, излязоха стенописи на 400 години, рисувани от ръката на Св. Пимен Зографски, бил игумен тогава тука - 1612 година. Той е починал 1620 година и сега в момента се прави проект да се свалят тези от 19 век, да се преместят. Ще бъде нещо много красиво, излиза в цвят Страшния съд, нещо невероятно. То ще бъде сензация и за научните среди и за нас в църквата, никой не е подозирал, че ги има... Манастирът ни е много стар - 1392 година са първите писмени сведения, тогава ни е устава... Аз съм си поставил цел да го възстановим този манастир - колко години ще ми отнеме, може и 10 години да отнеме, но в крайна сметка ще го възстановим, да си го предадем на следващите".


Черепишкият манастир е паметник на културата от национално значение. В него известно време е намирал приют Софроний Врачански. По-късно в него са се срещали революционните комитети на Врачанско и Белоградчишко. Именно в този манастир Иван Вазов пише "Една българка".


Повече чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 28 ноември 2021 година

Застудя. Така е. На прага на Декември сме. "Неделника" обаче ще ви развесели и загрее с интересни истории. Писателката   Елена Павлова е с две нови книги. Чуйте разказа и за "Катакомби и Сдухотия" - история за две хлапета, началото на пандемията, пролет в локдаун и училище онлайн, готварски рецепти, които можеш да пробваш да сготвиш..

публикувано на 28.11.21 в 14:54

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и..

публикувано на 28.11.21 в 08:00

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05

Винтидж календар подготвят организаторите на Ретро парад Видин

Ретро календар за новата година подготвят  организаторите на традиционния за Видин Ретро парад - Иван Цолов, Стефани Венциславова и платформата за събития "Естетика". Средствата от продажбата на календара ще бъдат използвани за подготовката на следващото шесто поред издание на Ретро парад Видин.  "След всяка година, когато парада завърши, има..

публикувано на 26.11.21 в 16:55

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Коледен базар организира сдружение " В помощ на животните в Мездра ". Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют , обясни създателят на сдружението Станислав Марински . "По принцип това е поредният коледен базар, който правим . Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от..

публикувано на 26.11.21 в 15:30
село Върбешница, община Мездра

Върбешница - село от камък

Днес гостуваме в село Върбешница, община Мездра. То  се намира в котловина, въздухът е изключително чист заради боровите гори край него,  има и чиста изворна вода, която е истинско богатство за хората.  От години тук няма нито една кражба. Все повече хора от близките градове купуват къщи в селото,  което е съвсем близо до Мездра и Враца.  Името на..

публикувано на 26.11.21 в 12:00

Стартира "Училище за възрастни" в Ново село

В "Училище за възрастни" ще се превърне СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  - Ново село.  45 възрастни ученици ще се ограмотяват  в рамките на  нова инициатива, наречена  "Образованието – фактор за преодоляване на бедността и социалното изолираност".  Финансирането е  по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за период от 26 месеца...

публикувано на 26.11.21 в 11:00