Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплашват да блокират ГКПП "Връшка чука"

Жители на Киреево с подписка заради проблем с местно животновъдно стопанство

3
Снимка: Радио Видин

Жители на село Киреево, община Макреш, се обърнаха към Радио Видин за решаването на проблем, свързан с нежеланието на тяхната съселянка Цека Вълкова, да се съобразява с живота в селото и да спазва общоприетите норми.


В подписка те настояват тяхната съселянка да не пуска животните си свободно да се движат из улиците на селото. Често пъти, според тях, те влизали и в селските дворове, унищожавали  градините, съсипвали овощни дръвчета и зеленчуковите им градини в землището на селото. 


Проблемът продължавал с години, а мерки до момента, въпреки сигналите им в различните институции, не били взети.

"Има крави, кози, овце, а тя не е в състояние да ги стопанисва. Те си ходят по цяла нощ по улиците...", обясни за Радио Видин Виолета Тошкова.


"Този проблем стои от години. Досега нямаме никакви резултати от сигналите ни. Тя няма регистрация на тези животни, а и няма право в регулацията на селото да ги гледа", допълни кметът на селото, Маргарита Георгиева.


Наскоро е проведена и среща на жители на селото, представители на полицията и Областната дирекция по безопасност на храните. Местните се надяват решаването на проблема да започне. Ако това не стане, са готови и на по-решителни действия.


"Очакваме резултатите. Ако не ни удовлетворят, тук да има най-после спокойствие, като се спазва законността в тази държава, ние ще продължим към по-висшите институции- правителство, Народно събрание и т.н.", коментира инициаторът на подписката, Герго Гергов.


"Изчакваме жената да си получи и последния акт, който сме й наложили. След това ще се консултираме с юриста ни по отношение на следващите мерки, които ние можем да предприемем. Но държа да отбележа, че някои от нещата, за които хората пишат, са от компетентността на кметовете на общината и на населеното място... Но на животните са извършени мероприятия, които са по държавната програма. Ветеринар следи за състоянието им. Предстои развитие на този проблем в село Киреево и се надявам той да бъде разрешен...", каза д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните към ОДБХ Видин.


Подробности по темата и целите интервюта - в звуковия файл





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16