Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветото издание на антологията е факт

Алманах "Огоста" - стожер на съвременната духовна визия на Монтана

Премиерата се отлага


"Няма кой знае какво за разказване, има по-скоро много за четене", с тези думи главният редактор на изданието Мартен Калеев представи пред Радио ВИДИН Алманах "Огоста".

Сборникът за литература, изкуство и култура, който е дело на дружеството на писателите от област Монтана и община Монтана, може да бъде изтеглен и в електронен вариант.

"Нашият алманах вече 9 години обяснява, че подобни издания, които макар и трудно, имат своят смисъл, своето място в регионалната и национална култура. Дори за наши земляци, живеещи далеч зад границата, вече на пет континента, има място за тях, за тяхното творчество, искат чрез българското творчество да не забравят своите корени. 101 автори, 82 % са от Северозапада, а останалите са свързани с него. 412 страница, 9 рубрични панела".

Деветото издание на антологията излезе от печат, а сред основните акценти в него е личността на покойния вече Иван Давидков.

През месец март Калеев внесе в община Монтана предложение за учредяване на Национална литературна награда на името на родения в Живовци поет, белетрист, есеист, преводач и художник.

"Акцентуваме върху важното съвсем не толкова случайно. Специално място в рубричния панел "СТЪПКИ, ПРЕВЪРНАТИ В ИЗВОРЕН ЗВУК" е за 95-ата годишнина от рождението на Иван Давидков, публикувани са негови стихове и картини. Инициирах национална литературна награда за цялостно творчество в негова чест, а през следващата година ще се проведе първото съревнование. Причината да отделим място за Давидков е неговото творчество и не добрите практики в последно време да се забравят хора от Северозапада, допринесли толкова много за изяществото. Неговите творби се нареждат на национално и световно равнище".

Сред изобилието от книжнина, алманахът успява да запази своя духовен периметър, обединявайки няколкостотин автори от различни видове изкуства, като акцентът е върху литературните текстове и художниците.

"Не по-малко като явление и също като акцент в рубричния панел "ПАМЕТ" по повод 80 години от рождението на писателя Георги Марковски е публикуван обстоен критически преглед на проф. Симеон Янев под заглавие "Прозата на Георги Марковски в лабиринтите на българското критическо мислене и началото на българския постмодернизъм". Идеята е, че тези имена са се вписали в биографията на Северозапада и могат да бъдат нейна гордост. Хората, за които четем в Алманаха, не бива да бъдат забравяни. Ако трябва да влезем още в страницата, имаме и рубрика "Предсказания за възвисяване", където са публикувани поетически творби на поети от национална и дори световна величина, но от нашия регион. Такова име е Аксиния Михайлова, удостоена с няколко награди, сред които и годишната френска награда "Аполинер". До нея се нареждат още 19 поети, някои от които са в центъра на духовни средища и в чужбина. В рубриката „Белег от сянка“ двадесет и един автори-поети, трайно и постоянно свързали съдбата си Северозапада, публикуват своите поетични откривателства. Не са пропуснати и разказвачите, място им е отредено в рубриката "Паралел 43 в „Заклинания срещу...".

В броя има произведения, които се публикуват за пръв път, без да са излизали в самостоятелни литературни проекти.

"Огромна част от тези авторски материали, независимо от жанра и големината, са първооткривателства - публикуват се за първи път. Не е случайно, че тук намира място рубриката "Психограми на безсмъртието", където Надя Попова ни е предоставила специално за алманаха виртуозни преводи на автори от Сребърния век на руската поезия. Пъстрата панорама от имена, от литературни школи и стилистика в същината си е психограма на руския живот и на руската метежна душа. Тук са поместени произведения и преводи на Емилия Коралова-Стоева, Таня Танасова, живуща в Молдова, Василка Петрова-Хаджипапа /Кипър/. Има и младо дарование- имаме автори между 20 и 93 години. Любопитният обхват от възраст се изразява от Таня и Виктория, които са млади хора, но с огромен потенциал. В Рубриката "Критически ракурси" от авторитетни наши критици се прави преглед на явленията в българската литература, които своята трайна значимост и влияние върху важни духовни процеси".

Огромният труд е свързан и с Видин.

"Не можем да подминем поредните откривателства на Румен Стоянов, който публикува изследвания за българите и тяхното присъствие в Латинска Америка. В "България, Паскин и Латинска Америка" той публикува уникални неща и преписки, осветлява документи, които се оповестяват за пръв път пред българската публика за живота и битността на великия Паскин, който до последно казва, че е българин".

Въпреки че на този етап плануваната за днешния ден премиера няма да се осъществи, датата не е избрана случайно, а напомня, че будителите на българското все още са тук, сред нас, за да не се загубят в тъмното идващите след нас.

На 1 ноември почитаме големия общобългарски празник, посветен на делото на просветителите и борци за национално освобождение - Денят на народните будители. Останали със златни букви в историческите анали, светите будители са символ на възраждащия се национален дух и стремежът към образование и книжовност - опората за формиране на българската нация.

"В този тежък от гледна точка на битието момент хората трябва да знаят, да могат да се разберат и помирят със себе си. Тяхното голямо аз не свършва само с това докъде и колко могат да се изяват, доколко и какви претенции могат да имат. Техните права свършват там, където започват правата на другия. Ние сме от социум, среда, в която зависим един от друг. Ако забравим усещането за човечност, за зачитането на другия, да подкрепим неговия авторитет, особено на тези, които се опитват да бъдат в браздата на будителите, ако ние забравим за тях или се опитваме да ги отричаме, ние като нация ще вървим към опрощачване. Възвисяването е опит човек да разбере себе си в рамките на взаимоотношенията си и другите важни неща на добруването в човешкото обществото. Литература няма там, където няма човечност. Няма родина, където се размива представата за добро и лошо. Хората от Северозапада, въпреки трайното отричане, че едва ли не нашият район е бедстващ, във всички отношения мога да кажа, че българинът от Северозапада е не по-малко от всеки един друг. Той знае коренът си, съществува в него".

Очаква се да представянето на сборника да се осъществи по-натам, когато условията го позволяват.

"Зад всеки изписан ред, зад всяка картина внимателният читател и зрител може да долови удар на сърце, копнеж, мечтание, усмивка или сълза. Визията на един град се състои от броя на създадените и опазените авторитети. Алманах "Огоста" отстоява съвременната духовна визия на Монтана", пише в увода на алманаха.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15