Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примерът на съвременните будители

4
Снимка: Радио ВИДИН

Съвременни будители има и те са навсякъде около нас. Със своите дела докосват умовете и сърцата ни, дават ни пример колко е важно знанието, карат ни да продължаваме да се учим, да се чувстваме силни и окрилени, мотивират ни да не се отказваме, разпространяват и подкрепят българската култура и образование.

Таня ВанковаТаня Ванкова е учител целодневно обучение за първа година в СУ "Петко Рачов Славейков". Завършила е "Икономика" с бакалавърска степен, магистър е по "Предучилищна и начална училищна педагогика". Кандидатства за работа във видинското училище, след като разбира, че има обявени места. Подава документи, разговаря с директора и сменя попрището, на което работи. "Тя винаги е искала да работи с деца и така обяснява решението, което взима- да бъде учител.

"Някак си целият ми живот е бил свързан по една или друга причина с училище и с детска градина. Лелите ми са учителки, баба, лека и пръст, е работила в детската градина и някак си, все още поддържам контакт с учителите от детската градина, с първата ми класна. Аз съм от Пещера родом. Тук живея от 2014 година. Това е причината да искам да започна работа като учител. Тази любов, която само едно дете може да ти даде. Децата ме учат на много неща. Нямате си идея, какви въпроси задават, как ме провокират всеки ден. И това ме кара да бъда по-добра. Кара ме аз самата да бъда по-добра всеки ден. Карат ме да търся различни начини за преподаване, учат ме, защото всяко дете е различно, учи по различен начин. Аз не искам да бъда от онези учители, които излизат, изпяват си урока и приключваме. Аз наистина искам да ги науча тези деца, да ги накарам да мислят. За мен родителите също са будители, защото сега вече и като родител го осъзнавам, ние сме хората, от които децата чуват първата думичка, виждат първата усмивка. Всъщност, ние сме тези, които ги изграждаме като личности. Така мисля аз. Може би е хубаво всеки да се замисли по този въпрос."

Емилиян Рангелов е на 24 години, инженер по комуникации в  образованието, за втора година е учител по програма "Заедно в час" в Средно училище Св. св. Кирил и Методий в село Лехчево, община Бойчиновци. Включва се в програмата , защото му дава ценни насоки и го въвежда в учителската дейност. За себе си казва, че иска да бъде учител още от най- ранна детска възраст. Когато кандидатства за включване в програмата, има възможността да избере училище. При разговор с директора на училището в Лехчево разбира, че има свободна позиция за ръководител направление "Информационни и комуникационни технологии".
 
"Наистина се чувствам удовлетворен и смятам, че моето призвание е да бъда учител. Стремежът към книжовност, към образование идва от това по какъв начин ние бихме предоставили било то учебно съдържание или бихме дали някакви примери от житейска ситуация на учениците, така че по скоро ние им даваме пример, ние ги учим, как да бъдат хора, на първо място, защото това е много важно и през призмата на предметното знание, на житейски примери, ние ги учим на това, кое е важно, кое е важно да помнят, кое е важно да знаят. Моите учители в основното училище и в гимназията и по конкретно учителите ми в гимназията, тъй като аз много харесвам историята, учителката ми по история много силно ми повлия, така ме насърчаваше да се занимавам с учителска дейност и може би точно учителите ми повлияха, и аз затова смятам, че трябва да продължа каузата и да следвам учителската дейност."

Красимир Кирчев е от София, актьор и режисьор, занимава се с куклен театър и от март тази година е част от трупата на кукления театър във Видин, има и свой куклен театър "Мале-мале". Основал го с колеги още докато са студенти. Пътуват и правят постановки. Свободни сме да правим това, което искаме по начина, по който искаме, казва за трупата Красимир Кирчев. Пътуват и играят из цяла България. Във Видин го води професионалния му път.

"Наистина могат да се определят някои хора конкретно като будители. Например, аз лично за себе си доста силно определям, освен да речем преподавателите ми в НАТФИЗ проф. Жени Пашова, доц. Петър Пешов, освен тях може би определям някои учители в училище, които доста силно са ме запалили по някои теми и разсъждения. Конкретно по литература имах двама много готини учители. Има и много други, които може би не са чак толкова определено, и толкова изразено будители, но дори колегите ми, с които работя, всеки по мъничко със своите действия и със своите стремежи ме вдъхновява и играе в живота ми ролята на будител, както се надявам и ние да играем тази роля в живота на нашите зрители. Според мен този празник е ценен с това, че трябва да си спомним всъщност, че има полза не само от нещата, които имат директна материална полза за нас."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00