Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примерът на съвременните будители

4
Снимка: Радио ВИДИН

Съвременни будители има и те са навсякъде около нас. Със своите дела докосват умовете и сърцата ни, дават ни пример колко е важно знанието, карат ни да продължаваме да се учим, да се чувстваме силни и окрилени, мотивират ни да не се отказваме, разпространяват и подкрепят българската култура и образование.

Таня ВанковаТаня Ванкова е учител целодневно обучение за първа година в СУ "Петко Рачов Славейков". Завършила е "Икономика" с бакалавърска степен, магистър е по "Предучилищна и начална училищна педагогика". Кандидатства за работа във видинското училище, след като разбира, че има обявени места. Подава документи, разговаря с директора и сменя попрището, на което работи. "Тя винаги е искала да работи с деца и така обяснява решението, което взима- да бъде учител.

"Някак си целият ми живот е бил свързан по една или друга причина с училище и с детска градина. Лелите ми са учителки, баба, лека и пръст, е работила в детската градина и някак си, все още поддържам контакт с учителите от детската градина, с първата ми класна. Аз съм от Пещера родом. Тук живея от 2014 година. Това е причината да искам да започна работа като учител. Тази любов, която само едно дете може да ти даде. Децата ме учат на много неща. Нямате си идея, какви въпроси задават, как ме провокират всеки ден. И това ме кара да бъда по-добра. Кара ме аз самата да бъда по-добра всеки ден. Карат ме да търся различни начини за преподаване, учат ме, защото всяко дете е различно, учи по различен начин. Аз не искам да бъда от онези учители, които излизат, изпяват си урока и приключваме. Аз наистина искам да ги науча тези деца, да ги накарам да мислят. За мен родителите също са будители, защото сега вече и като родител го осъзнавам, ние сме хората, от които децата чуват първата думичка, виждат първата усмивка. Всъщност, ние сме тези, които ги изграждаме като личности. Така мисля аз. Може би е хубаво всеки да се замисли по този въпрос."

Емилиян Рангелов е на 24 години, инженер по комуникации в  образованието, за втора година е учител по програма "Заедно в час" в Средно училище Св. св. Кирил и Методий в село Лехчево, община Бойчиновци. Включва се в програмата , защото му дава ценни насоки и го въвежда в учителската дейност. За себе си казва, че иска да бъде учител още от най- ранна детска възраст. Когато кандидатства за включване в програмата, има възможността да избере училище. При разговор с директора на училището в Лехчево разбира, че има свободна позиция за ръководител направление "Информационни и комуникационни технологии".
 
"Наистина се чувствам удовлетворен и смятам, че моето призвание е да бъда учител. Стремежът към книжовност, към образование идва от това по какъв начин ние бихме предоставили било то учебно съдържание или бихме дали някакви примери от житейска ситуация на учениците, така че по скоро ние им даваме пример, ние ги учим, как да бъдат хора, на първо място, защото това е много важно и през призмата на предметното знание, на житейски примери, ние ги учим на това, кое е важно, кое е важно да помнят, кое е важно да знаят. Моите учители в основното училище и в гимназията и по конкретно учителите ми в гимназията, тъй като аз много харесвам историята, учителката ми по история много силно ми повлия, така ме насърчаваше да се занимавам с учителска дейност и може би точно учителите ми повлияха, и аз затова смятам, че трябва да продължа каузата и да следвам учителската дейност."

Красимир Кирчев е от София, актьор и режисьор, занимава се с куклен театър и от март тази година е част от трупата на кукления театър във Видин, има и свой куклен театър "Мале-мале". Основал го с колеги още докато са студенти. Пътуват и правят постановки. Свободни сме да правим това, което искаме по начина, по който искаме, казва за трупата Красимир Кирчев. Пътуват и играят из цяла България. Във Видин го води професионалния му път.

"Наистина могат да се определят някои хора конкретно като будители. Например, аз лично за себе си доста силно определям, освен да речем преподавателите ми в НАТФИЗ проф. Жени Пашова, доц. Петър Пешов, освен тях може би определям някои учители в училище, които доста силно са ме запалили по някои теми и разсъждения. Конкретно по литература имах двама много готини учители. Има и много други, които може би не са чак толкова определено, и толкова изразено будители, но дори колегите ми, с които работя, всеки по мъничко със своите действия и със своите стремежи ме вдъхновява и играе в живота ми ролята на будител, както се надявам и ние да играем тази роля в живота на нашите зрители. Според мен този празник е ценен с това, че трябва да си спомним всъщност, че има полза не само от нещата, които имат директна материална полза за нас."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00