Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 ноември 2021 година

Снимка: Ива Антонова

Във Враца започна разрушаването на опасна сграда (бившата казарма), преди това полицията изведе принудително пет самонастанили се семейства


От 8 до 19 ноември, жителите на община Видин ще могат отново да подават документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо горивоОколо 150 души ще могат да изберат новото си екологичното отопление през втория етап на кандидатстването.

Ремонтът на покрива на 1-во училище в Монтана може да бъде завършен предсрочно. Спешната реконструкция се наложи, след като покривът на най-старата училищна сграда потече. 


Спад на положителните проби за коронавирус в областите от Северозапада спрямо 4 ноември. Във Видин са регистрирани 65, във Враца 138, а в Монтана положителни са 85 проби. 4 662 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Положителни са 11,9% от направените 39 333 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. 


Най-късно до 12 часа на 8 ноември родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, които се обучават дистанционно, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично с щадящи антигенни тестове, за да могат да учат присъствено, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Другата опция пред родителите е да представят валиден документ, че детето е преболедувало коронавирус. Образецът на декларация, която родителите трябва да попълнят, ако искат децата им да учат присъствено в клас, вече е изготвен и предоставен на училищните директори чрез Регионалните управления на образованието.

Драматичният театър и Младежкият дом в Монтана ще получат компенсации от държавата, заради ковид – кризата. Институциите не могат да работят в тези условия, коментира кметът на община Монтана Златко Живков. 


Лица, поставени под карантина или диагностицирани с Covid-19, могат да подават заявки в Община Мездра за доставка на храни и лекарства по домовете. 


37 заявления за помощ за родители на деца в онлайн обучение са подадени в Дирекция "Социално подпомагане" град КулаРодителите на деца до 14 години отново имат право да получат месечна целева помощ, ако нямат възможност да работят дистанционно, да ползват платен отпуск и ако не получават парично обезщетение за временна неработоспособност. 


Авариен ремонт е извършен на въжения мост в село Оселна. Подменени са потенциално опасните за преминаващите пешеходци изгнили дъски. Средствата за ремонта са осигурени от бюджета на Община Мездра.


"Различният концерт" представя тази вечер от 19 часа Симфониета Враца. В програмата са включени изцяло произведения на композитори-импресионисти. 


Допълнителни курсове на обществения транспорт осигуряват във Враца утре заради Архангелова задушница. Във Видин осигуряват безплатен транспорт до гробищните паркове.  С оглед на противоепидемичните мерки, в съботния ден на входовете на двата гробищни парка ще има пропускателен режим



На няколко места утре, в събота, местните жители ще могат да се ваксинират срещу коронавирус, съобщават здравните власти във Враца. Работещи пунктове ще има в Регионалната здравна инспекция, в Медицинския център, както и пред големите хипермаркети.

Районната избирателна комисия във Враца организира онлайн обучение за членовете на секционните избирателни комисии в Шести изборен район - Врачански относно изборите 2 в 1 на 14 ноември. Обучението ще бъде под формата на уебинар, като в него за разясняване на правилата за гласуване е включена и дискусионна част през чата на платформата. Няма ограничения в броя на присъстващите на обучението, което ще започне от 11 часа на 6 и 7 ноември - събота и неделя. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48