Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Мара Чапанова - влюбена в театъра

6
Мара Чапанова, актриса
Снимка: радио Видин

В "Калейдоскоп" ще ви представим живота на една изключителна актриса, свързала живота си с видинския театър - Мара Чапанова. Тя не е от Северозапада, но обича този дивен и необятен край, и най-вече град Видин и красивата река. Три години тя играе в Драматичния театър във Видин и това са едни от най-прекрасните ѝ години, години, в които тя се учи на истинско актьорско майсторство, на задружност и сплотеност.


Родена е на 5 април 1935 г. в град Бургас. Висшето си образование завършва във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорско майсторство". През 1959 година започва професионалната си актьорска кариера във Видинския драматичен театър “Владимир Трандафилов”, тогава директор е Хачо Бояджиев. През 1962 г. Мара се премества в Народния театър за младежта - София, където играе до пенсионирането си през 1991 г.


Знакови роли в творческата ѝ биография са Флорела в "Учителят по танци" от Лопе де Вега, играна на видинска сцена, Здравка в "Изпити" от Драгомир Асенов, г-жа Бьов  в "Носорози" от Йожен Йонеско и др. Прави забележителна роля и в оперетата "Царицата на чардаша" от Имре Калман. Мара Чапанова демонстрира актьорските си  и музикалните си  таланти още като дете в предавания на БНТ, хор "Бодра смяна" и хора на Софийските девойки. Пише стихове и разкази, които публикува в различни издания, но в последните години предимно в Алманасите на Дамския литературен салон "Евгения Марс".


Автор е на стихосбирките "П=3,14" и "Шапка с перо", както и на биографичната книга-портрет "Един негероичен герой" за покойния си съпруг композитора Георги Тутев. Днес продължава да играе на сцената на театър "Възраждане" в постановката "Бабината питка". В момента тя пише своята автобиографична книга "Запомнете ни весели!"


ВИДИНСКИЯТ ТЕАТЪР

"Това бижу - видинският драматичен театър! Обиколих много свят, видях много театрални сцени, но никъде не намерих като него!... Моят театър на мечтите! Там напролет се чуват топовните изстрели на чупещия се лед, лете - водни птици летят над укротените води, шлепове и параходи надуват свирки и сякаш приветстват тази сграда. Наесен водите се прегръщаха кротко с бреговете... Това бе моята любовна страст, единствената, която няма да ме напусне до самия край... Видинският театър с неговата  прекрасна  сграда си остава най-скъпа на сърцето ми!"

Актрисите Мара Чапанова и Цветана ДаковаВИДИНСКАТА ТРУПА
"С този автобус обикаляхме целия видински окръг. Обичахме да играем в село Арчар, там имаше прекрасна сцена. В Ново село, в Димово, във Връв, къде ли не... Стигахме до границата, играехме на малки сценички, които са измазани с кал и няма осветление, и ние играем с целия си ентусиазъм, никога не си позволихме да играем формално. Имахме забележителен репертоар и затова ни канеха да гостуваме и в София. Ние бяхме влюбени в театъра. Където ходехме в селата, хората ни даваха различни неща,  хората не са били отчуждени, имали са необходимост от среща с културата. Много съм благодарна на тази публика. След тоя тренинг във видинския театър, аз знаех, че човек винаги трябва да има чувство за мярка, да знае кой е той. "

РОЛИТЕ

"Много обичам да играя комедия. Най-сладкото е, когато излезеш на сцена, без да се преструваш, хората да започнат да се смеят, преди да си започнал да си играеш ролята, то е нещо, което или го носиш или не. Този контакт, когато се разсмее публиката от удоволствие, сърце, е това е другото заради, което си обичам професията... Трудно е да излизаш от роля, особено драматична роля, когато свърши представлението известно време не си на себе си. Трябва да се отърсиш, ако си бил наистина в това преобразяване."

ДЕТСТВОТО
"На 2 години семейството ми се премести да живее в София... Започнах да пея в хор "Бодра смяна". Това беше една школа, начин на живот... Започнахме да обикаляме следвоенна Европа, първото ни пътуване беше в Румъния, след това в Букурещ, после във Варшава, видях тази Европа, която се събуждаше за живот... Всичко това се натрупва в теб, опознаваш света, имаш някакви заложби, които започват да се развиват в музикално отношение и др. Развих най-различни способности. Това, че знаех езици, ми помогна много."

Мара Чапанова, актрисаРАДИО СОФИЯ
"От 1945 година започнах в радио София. Аз съм дете на радиото. Там съм получила голямото си естетическо образование и литературно. До нас беше Леда Милева, тя ни възпитаваше. Ние там живеехме, 3. и 4. клас съм била непрекъснато в радиото. Възпитаваха дар словото, пиетета  към литературата  и културата. Ентусиазмът беше забележителен, защото войната беше свършила. Приемаха това като мирно изплуване над мътилката. Това е една школа. Продължихме да правим детския радиотеатър. Радиото е другият ми втори дом."

ПИСАНЕТО
"Обичам да прецизирам словото, когато го пиша. Това е такава сладка работа... Пиша открай време... Книгата, която сега подготвям, е книга с есета, на различни теми - от детството до сега. За видинския театър има много неща.  И тя ще се нарича "Запомнете ни весели!". В книгите ми всички рисунки са мои. Понеже много съм се движила с художници и това е едно богатство,  прекрасна среда съм имала... Най-близкият ни семеен приятел е големият диригент Константин Илиев, бяхме неразделни... Това всичко ти отваря прозорчето към света и пътуванията също. И се чудиш как да побереш толкова впечатления, искаш да ги споделиш, но не всички хора се интересуват. "

Цялото интервюто с Мара Чапанова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00