Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

121 000 са избирателите в област Монтана, 483 ще гласуват за пръв път

Снимка: БГНЕС

По информация от публикуваните от ГРАО предварителни избирателни списъци, 121 626 избиратели от област Монтана ще имат право на глас на 14 ноември при провеждане на изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за народни представители. Съпоставено с изборите на 11 юли, избирателите са с 590 човека по-малко. Най-много са избирателите в Община Монтана – 47 240 човека, а най-малко в Община Георги Дамяново– 1 694. На предстоящите избори за първи път ще имат възможност да упражнят своето право на глас 483 човека от област Монтана. Това съобщи за Радио ВИДИН говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) в Монтана Ивайло Георгиев.

Към момента РИК Монтана е назначила състава на 291 секционни избирателни комисии, от тях 15 са подвижни СИК. Предстои назначаване на СИК в лечебните и здравни заведения, както и подвижни СИК за избиратели поставени под задължителна карантина, съгласно Закона за здравето. Срокът за това е 11 ноември. Предвид тежката епидемична обстановка, РИК ще проведе дистанционно обучение на СИК. За област Монтана те са предвидени на 9, 10 и 11 ноември от 17,00 часа. В обученията ще се включат темите за провеждане на изборите и работа с машините. На тези избори в 187 секции в област Монтана ще се гласува с машинно устройство за гласуване, като в 21 СИК ще има инсталирани по 2 машини.

Болните от COVID-19 и поставените под задължителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето могат да гласуват по следния начин:
- ако са в болнично заведение – в СИК в болничното заведение за този вид болни;
- ако са в домашни условия под карантина чрез ПСИК.

Избирателите които са под карантина е необходимо да подадат до 10 ноември до кмета на общината, или кмета на населеното място заявление, че желаят да упражнят своето право на глас. Подвижни СИК се образуват ако в общината има не по-малко от 7 подадени заявления. Хората, поставени под карантина, могат да подадат заявление за гласуване до съответната общинска администрация през интернет, без да е необходим електронен подпис, и то независимо дали адреса на които са карантинирани съвпада с техният постоянен или настоящ адрес.  

За област Монтана има получени 19 броя от т.н. демострационни избирателни машини за предварително обучение на избирателите. Машините са предоставени на общините в зависимост от броя на избирателите. Обучението се извършва от фирмата доставчик и служители на общинските администрации. На предстоящия вот изборната администрация и избирателите ще спазват санитарните мерки против COVID-19, така както са разписани от здравните власти, на всеки един от етапите на избирателния процес – при получаване на изборните книжа и материали, при самото гласуване – от членовете на СИК и избирателите, при предаване на изборните книжа и материали след приключване на изборния ден.

"Членовете на СИК призовавам да прочетат и спазват стриктно изборния кодекс и методическите указания на ЦИК, а гражданите– да упражнят своето право на глас", каза още Ивайло Георгиев.

Повече- в прикачения звукоф файл. Можете да чуете и анкета с жители на ломските села Станево и Долно Линево за настроенията на местните избиратели преди вота на 14 ноември.
Вижте още

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43

ГЕРБ-СДС първи в Кула

Коалиция ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с  311 гласа в град Кула , това показват окончателните резултати, публикувани от ЦИК. Втора сила е "Продължаваме промяната и "Има такъв народ", които имат равен брой по 129 гласа. БСП ЗА БЪЛГАРИЯ заема трета позиция с 108 гласа. Четвърти е резултатът на Демократична България - Обединение (ДА България, ДСБ,..

публикувано на 16.11.21 в 16:37
Подкасти от БНР