Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо не се решаваме да се ваксинираме?

Снимка: Радио Видин

В разгара на четвъртата вълна на пандемията, причинена от коронавируса, ние българите сякаш все още не можем да вземем важното решение да се ваксинираме ли или ще разчитаме на собствения си имунитет. Свидетели сме на непрекъснато затягане на мерките и въпреки това голяма част от обществото ни не е готова на тази стъпка и продължава да не вярва на цифрите. Болниците са препълнени, но дори и това не може да ни убеди, че имаме работа със сериозен противник, като COVID-19. Защо се получава така? Това попитахме видинчани:

"Защото хората в България в по- големия си процент имат много ниска обща култура. Един човек, който е запознат с много сфери в нашия живот, може сам да прецени дали трябва или не трябва. Тогава как трябва да се спасяват тези, които не могат да преценят да се ваксинират или да не се ваксинират- като слушат различни мнения, а какви са мненията- некомпетентни ... Няма вяра никой и затова всеки ден слушаме различни мнения."- коментираха видинчани.

След относително спокойното лято на 2021 година, сякаш си отдъхнахме от предишните няколко интензивни вълни и си помислихме, че всичко е свършило. Нестабилната политическа обстановка оказа допълнително влияние върху цялостното ни поведение, относно коронакризата. Много българи, обаче живеят от години зад граница и успяват да се приспособят към чуждия начин на мислене, дори и по отношение на заразата. Десислава Василева е от Видин, но от години живее и работи във Великобритания. Тя сподели за радио Видин как се случва животът на острова в последните месеци на 2021-ва година:

"Във Великобритания в момента животът се връща към нормалното във втората година от пандемията. Хората работят и всичко е отворено. Училищата- децата ходят на училище, ресторантите- така известните "пъбове", фризьорски салони, магазини, хората пътуват, фитнес центровете и всичко работи. Работят театрите, концертните зали, готвят се за посрещането на Коледа и Нова година със специални концерти и събития ... Нормализира се живота, не че няма проблеми- ежедневно се регистрират около 50 хиляди новозаразени."

Каква е личната мотивация на една българка, живееща в чужбина да си постави ваксина срещу коронавирус- това попитахме Десислава Василева:

"Особени страхове не съм имала, а по- скоро те ми бяха внушени от общата нагласа, че това е нещо ново, което трябва първо да бъде изпитано, което дава отклонения, но изолирайки се от тази обща нагласа, аз просто се съсредоточих върху мнението на учените и на вирусолозите- и британските, и европейските, и българските. Естествено оказа се, че всички учени са на едно мнение- че ваксината ще помогне, че е безопасна и че това е средството, което може да те защити в момента- просто друго няма."

Ваксините, които България е осигурила за гражданите си, се използват в целия свят. Те са преминали успешно клинични изпитвания. Доказано е, че отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност, като другите лекарства. В световен мащаб вече са приложени над 5,5 милиарда дози от ваксините срещу COVID-19. Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти, както и всяко друго лекарство. Това, което е различното е, че скоростта на развитие и потенциалното одобрение са много по- бързи поради спешната ситуация, свързана с общественото здраве. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00