Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не са достатъчни секциите за хора с увреждания във Видин, сигнализират избиратели

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Митко Николов, председател на Сдружение "Достоен живот", сигнализира, че секциите, определени за гласуване на хора с увреждания в община Видин на предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, насрочени за 14 ноември, не са достатъчни и не са равномерно разположени. Той самият се придвижва с количка, живее в к-с „Химик“, от десетки години е гласувал в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в секция №7, но за предстоящите избори тази секция не е определена за хора с увреждания.

"На тези избори от секциите, които бяхме определили преди повече от 15 години в града и които бяха достъпни, една липсва. Не мога да разбера защо. Това е секция №7 в училище "Св. Св. Кирил и Методий", която от десетилетия си е за хора с увреждания, обслужваше всички в к-с "Химик", жк "Съединение", ул. "Дунавска", района около гарата. Същото беше положението и на изборите на 11 юли. Тогава говорих с Районната избирателна комисия, казаха, че Общината ги определя, говорих с Общината, казват, че РИК ги определя. Никой не си мръдна пръста и да помисли, че хората от тази част на града трябва да отидат най-близо до ОУ "Климент Охридски", бившата математическа гимназия, където е определена такава секция. Сградата там обаче е пет пъти по-недостъпна, отколкото 6-о училище. Вместо да се добавят нови секции, след като така или иначе се правят ремонти за достъпност на училищата и детските градини, те ги намаляват. Това е абсурдно. Секцията в ОУ "Климент Охридски" само се води "достъпна". На миналите избори щях да се обърна с количката, защото е изградена една много стръмна дървена рампа, на която са заковани напречно дъски, гумите на моята количка преминават през тях и е ужасно. В самата секция никой не е съобразил, че трябва да бъде по-достъпна, да сложат машината за гласуване по-ниско, да има повече разстояние и пр. Самата сграда на това училище е много по-недостъпна от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, където е изграден асансьор за хора с увреждания. Защо въобще я няма тази секция за хора с увреждания, не мога да разбера...", обясни Митко Николов.

На предишни избори секциите за хора с увреждания в община Видин обичайно са били 9, а за предстоящия вот са определени едва 6.

Отправихме запитване до Община Видин по казуса, публикуваме отговора без съкращения:

"При определяне на броя на секционните избирателни комисии, в които могат да гласуват хора с увредено зрение или със затруднения в придвижването, стриктно са спазени изискванията на Изборния кодекс, Решенията на ЦИК и облекчения достъп до СИК, с цел да се осигури възможност на такива избиратели да гласуват безпроблемно.

По отношение на конкретния случай, който се описва в сигнала, Вашият слушател би могъл да гласува в избирателна секция №050900025, гр. Видин, ул. „Г. С. Раковски” №11, която се намира на партерен етаж в сградата на бившето училище „Г. С. Раковски” и е достъпна за човек, придвижващ се сам с количка. Или да предпочете всяка една от останалите пет секции, определени за гласуване на хора с увредено зрение или със затруднения в придвижването, като подаде заявка в Община Видин за осигуряване на транспорт.

Заявки се подават на телефони: 094/609 423, 609 416, 609 457 или на адрес: гр. Видин, Община Видин, пл. „Бдинци” №2 (до екипа за изборите), както и на е-mail: kmet@vidin.bg до 12.11.2021 г., от 8.30 ч. до 17.00 ч. В предизборния и изборния ден (13 и 14 ноември 2021 г. и на 20 и 21 ноември 2021 г. - при втори тур) заявки се приемат от 7.00 ч. до 20.00 ч. на телефони: 094/609 423; 094/609 457.

При подадена заявка, в изборния ден Общината осигурява автомобил за транспортиране на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването.

Броят и местоположението на секциите не са променяни и са същите, както на предишните избори, проведени на 11.07.2021 г."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43