Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 ноември 2021 година

Снимка: БГНЕС

Българските полицаи отбелязват своя професионален празник на Архангеловден. По повод празника полицейски служители от областите Видин и Враца бяха наградени. 38 полицейски служители от област Видин и 77 техни колеги от Врачанско получиха "Писмена похвала". Комисар Пламен Петков-зам.-директор на ОД МВР Враца бе отличен с "Почетен знак на МВР"-III степен за безукорно поведение, постигнати трайни резултати в служебната дейност, инициативност и професионализъм. С парична награда са 7 служители от сектор Противодействие на криминалната престъпност и от отдел Разследване при ОДМВР Враца и двама служители на РУ Козлодуй.


До 12:00 часа днес родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, които се обучават дистанционно, трябваше да декларират писмено съгласието си децата им да бъдат тествани два пъти седмично, за да могат да учат присъствено.


87% от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап, сочи националното проучване сред 5000 учители направено от  Синдикат "Образование" към КТ Подкрепа.  Необходимо е незабавно да се промени заповедта на министъра на здравеопазването относно мястото за правене на тестове, а именно те да се извършват в домашни условия от родителите, се посочва в националната позиция на Синдиката.


Новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозападна България са 73. Най-много са в област Враца - 37, в Монтана  са отчетени 26, а във Видин -10 .


Висока остава заболеваемостта в област Враца. Още 37 пациенти са установени с коронавирусна инфекция, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Най- младият заразен е момиче на 12 г. от Враца.

От днес жителите на община Видин могат отново да подават документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво. Около 150 нови домакинства ще могат да изберат новото си екологичното отопление през втория етап на кандидатстването по програмата.


Мобилен здравен кабинет  ще посещава по график видинските села и ще предлага медицински услуги. Инициативата е на Община Видин, която е провела обществена поръчка и очаква линейката  да бъде доставена.


Продължава асфалтирането на междублокови пространства във видинските квартали. Днес беше асфалтиран паркинга пред блок 11 в ж.к. "Вида". Жители на блока споделиха, че са доволни, но изразиха съмнения, че се асфалтира предизборно.


С 590 души е намалял броят на избирателите в област Монтана сравнено с изборите през месец юли. 121 000 са избирателите в област Монтана, които ще имат право на глас на предстоящите избори на 14 ноември.  За първи път ще упражнят правото си на глас 483 млади жители в областта. 


291 секции за гласуване ще има на територията на област Враца за предстоящите избори 2 в 1. Подвижните са 24. Ще бъдат проведени дистанционни обучения в платформата Тиймс на членовете на СИК на 10 и 11 ноември от 18:00 часа. 


Издирват бракониери, извадили 350 килограма риба от частен водоем край монтанското село Сливовик. На място са открити около 350 килограма риба, шаран, толстолоб и сом в 14 чувала. Рибата е върната във водоема. 

Кристина Здравкова, ученичка от 10-б клас на ЛПГ в Берковица, е победител в категорията за есе на регионалния конкурс "С дух на будители", организиран от Четвърто основно училище "Христо Ботев" в град Лом. Петър Проданов, ученик от 5.а клас на II ОУ "Христо Смирненски“- Берковица е победител в категория презентация в същия конкурс.

Във Враца бе взривена втората окислителна кула на територията на бившия торов завод "Химко". Разрушаването на производствените съоръжения на химкомбината започна в края на септември, когато по същия начин беше взривена първата кула. От пет години оборудването на фалиралия химкомбинат се реже и продава за скрап. 


Народно Читалище "Рало" в град  Вълчедръм става на 130 години днес. Празникът ще бъде отбелязан онлайн, заради въведените противоепидемични мерки. Читалището разполага с няколко самодейни състава, в които има детски и групи за възрастни. 


Навръх големия християнски празник Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден) в мездренското село Крета честваха храмовия празник на тамошната църква "Св. арх. Михаил", която беше обновена миналото лято с подкрепата на Община Мездра и на дарители. 


Изложба - живопис и графика на видния врачански художник Тодор Ваков подредиха в Малката зала на Художествена галерия "Иван Фунев" при Регионалния исторически музей. Изложбата ще бъде достъпна за посетители от утре 9 ноември, а повода е 75 години от рождението на художника.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00