Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ "Христо Ботев" - Враца е победителят в конкурса за любителски филм

СУ "Христо Ботев" Враца
Снимка: личен архив


Средно училище "Христо Ботев" - Враца е победител в конкурса за кратък любителски филм "Моето училище е будител". Организатор на конкурса е  Младежки дом - Враца, който  предложи ново предизвикателство за младите хора, които  да покажат своето творческо мислене и въображение, чрез създаване на видеофилм на училищна тематика. Поводът беше 1 ноември Денят на народните будители - каза Гергана Вълчева, педагогически съветник и психолог в училището:

"Филмът е по инициатива на нашия ученически общински съвет - Враца и е част от конкурса "Учител-будител". Той се провежда вече четвърта поредна година. Ученическият съвет към СУ "Христо Ботев" Враца прегърна идеята с голям ентусиазъм. И само за две седмици създадоха изцяло авторски филм, казвам изцяло,  защото започнаха от самото начало през заснемане с професионална техника до дикторското озвучаване... И направиха наистина чудеса и продуктът се оказа много качествен и ние се гордеем с него... Общо екипът е от 13-14 души... Затруднения може би имаше в началната идея, и за това как да се вместим във времето и да внедрим историята на училището в тези 7 минутки..."

Активно в създаването на любителския филм се включва единайсетокласникът  Николай Борисов, той снима с камера, помага за снимането с дрон и по-късно монтира филма:


"Използвах най-широкоъгълната камера, която имам, за да може да се види колкото се може повече... Кадърът с дрона ни се получи от третия опит, но накрая уцелихме и училището изглеждаше много добре... Правих и монтажа на филма, сменяхме доста кадри... Тези неща са ми много интересни... и като ни предложиха на ученическия съвет, аз изявих желание да участвам във филма."

 
Във филма като диктор взима участие Християн Христов, който е председател на Училищния съвет: Филмът е сполучлив, защото е продукт на колективна обща работа и затова и наградата е обща, смята той:


"Филмът е направен с много голяма тежест, тъй като е свързан с историята на училището... Издигането на авторитета на училището, с такава цел е направен филмът... Много труд положихме, моята роля беше да озвучавам филма и да предам духа на нашето училище... Трябва да знаем историята си, за да се наречем народ... Сценарият беше доста мислен с помощ на нашите училища... Да покажем личностите на училището и модерните технологии..."

 
Повече може да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00