Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ "Христо Ботев" - Враца е победителят в конкурса за любителски филм

СУ "Христо Ботев" Враца
Снимка: личен архив


Средно училище "Христо Ботев" - Враца е победител в конкурса за кратък любителски филм "Моето училище е будител". Организатор на конкурса е  Младежки дом - Враца, който  предложи ново предизвикателство за младите хора, които  да покажат своето творческо мислене и въображение, чрез създаване на видеофилм на училищна тематика. Поводът беше 1 ноември Денят на народните будители - каза Гергана Вълчева, педагогически съветник и психолог в училището:

"Филмът е по инициатива на нашия ученически общински съвет - Враца и е част от конкурса "Учител-будител". Той се провежда вече четвърта поредна година. Ученическият съвет към СУ "Христо Ботев" Враца прегърна идеята с голям ентусиазъм. И само за две седмици създадоха изцяло авторски филм, казвам изцяло,  защото започнаха от самото начало през заснемане с професионална техника до дикторското озвучаване... И направиха наистина чудеса и продуктът се оказа много качествен и ние се гордеем с него... Общо екипът е от 13-14 души... Затруднения може би имаше в началната идея, и за това как да се вместим във времето и да внедрим историята на училището в тези 7 минутки..."

Активно в създаването на любителския филм се включва единайсетокласникът  Николай Борисов, той снима с камера, помага за снимането с дрон и по-късно монтира филма:


"Използвах най-широкоъгълната камера, която имам, за да може да се види колкото се може повече... Кадърът с дрона ни се получи от третия опит, но накрая уцелихме и училището изглеждаше много добре... Правих и монтажа на филма, сменяхме доста кадри... Тези неща са ми много интересни... и като ни предложиха на ученическия съвет, аз изявих желание да участвам във филма."

 
Във филма като диктор взима участие Християн Христов, който е председател на Училищния съвет: Филмът е сполучлив, защото е продукт на колективна обща работа и затова и наградата е обща, смята той:


"Филмът е направен с много голяма тежест, тъй като е свързан с историята на училището... Издигането на авторитета на училището, с такава цел е направен филмът... Много труд положихме, моята роля беше да озвучавам филма и да предам духа на нашето училище... Трябва да знаем историята си, за да се наречем народ... Сценарият беше доста мислен с помощ на нашите училища... Да покажем личностите на училището и модерните технологии..."

 
Повече може да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05