Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Ще се справи ли ЕС с растящите цени на енергията?

Снимка: Радио Видин

В началото на октомври евродепутатите настояха за защита на европейците, особено на най- уязвимите, от рекордно скъпите природен газ и електричество. Повечето от тях подчертаха социално- икономическите проблеми от повишаващите се цени на енергията и настояха за общи и бързи решения. Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, представител на Европейската народна партия заяви:

"Настоящата криза е притеснителна, отразява се на гражданите, засяга европейските предприятия, особено малкия бизнес, който вече понесе удара от пандемията. Наш дълг е да им помогнем да преодолеят кризата с повишените цени на енергията. Какво трябва да направим? На първо място да идентифицираме дали има манипулация на пазара в Европа през последните седмици и месеци от действащи лица от държавите или недържавни такива. Ако това е така, би трябвало да има много сериозни санкции, без значение дали става въпрос за частни предприятия или не. На следващо място трябва да разберем каква е причината за повишаване на цените в европейската схема за търговия с емисии. Трябва да действаме пряко на европейско равнище, като всички държави- членки не трябва да предприемат мерки, които се отразяват на други държави- членки. Когато една държава реши да подкрепи своите малки и средни предприятия, това не трябва да бъде за сметка на потребителите в друга държава."

Комисарят по енергетиката Кадри Симсон също посочи, че ценовият шок не може да бъде подценяван. Според нея, ако не бъде обуздан, ръстът заплашва да подкопае възстановяването на икономиката точно, когато то започва и трябва да бъдат предприети спешни мерки. Кадри Симсон подчерта, че Европа е преживявала високи цени на енергията много пъти в миналото и винаги е отговаряла чрез диверсификация на доставчиците и пазарни иновации. Настоящите повишения на цените, обаче не са свързани с климатичната политика на ЕС, а със зависимостта от вносни горива. За Филип Ламбертс, евродепутат от Белгия и представител на Европейския свободен алианс, проблемите с цените на енергията са възможност за ускоряване на прехода към възобновяеми енергийни източници.

"Ако има една поука, която трябва да си извадим от настоящия скок на цените на енергията, то тя е че трябва да увеличим нашите действия в преобразуването на енергийните източници. Това е нещо много важно и от икономическа и от геополитическа гледна точка. В краткосрочен план тези въпроси поставят на централно място солидарността, защото не можем да си позволим тази цена да бъде заплатена от най- бедните и най- уязвимите. Без социална справедливост енергийният преход няма да може се реализира, а без него обществата ще преживеят колапс".

Растящите цени на енергията през последните месеци се превърнаха в сериозен проблем и за българските предприемачи. Редица представители на малкия и среден бизнес са изправени пред много въпросителни, планирайки като цяло дейността си занапред. Това уточни Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България. 

"В България положението е много сериозно, тъй като от скоро имаме либерализиран пазар, в който участва особено малкия бизнес и това, че той не е подготвен е видимо от броя на стотиците хиляди предприятия, които реално са избрали доставчик от последна инстанция. Реално нямаше добра разяснителна кампания и в момента подкрепата, която се предлага е абсолютно недостатъчна."

Цените на енергията за бита у нас все още задържат цените си, но през зимните месеци се очаква повишение. Разчитат ли видинчани на подкрепа от ЕС за справяне с този проблем?

"Би трябвало да се случи такова нещо, но се съмнявам. Това е световна криза и би трябвало да се помисли ... Специално ние сме една от последните държави в ЕС и би трябвало много по- сериозно да ни се обърне внимание ... Цените обратно няма да се върнат, но поне да не се вдигнат драстично. Би трябвало ЕС да се намеси и може би има някакви механизми."- коментираха видинчани.

През следващите месеци предстоят сериозни реформи на енергийния пазар в Европа, които ще окажат сериозно влияние върху цените на енергията. Усилията на ЕС ще бъдат насочени към облекчаване на колебанията в цените и борба с енергийната бедност на стария континент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00