Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риболовци зарибиха язовир "Дъбника" и езерото Рабиша

Снимка: Фейсбук: Заедно за язовир Дъбника

В предаването "Еко Свят" говорим за две зарибявания в Северозапада- на язовир "Дъбника" и езерото Рабиша, за облагородяване на поляна в мездренското село Моравица.

Над един тон бял амур е пуснат в язовир "Дъбника" край Враца. За да се случи това, пари събират любители риболовци, техни приятели, сдружения от Враца и Мездра. Зарибяването е с амур, защото тази година в язовира има повече водорасли, а този вид риба може да се справи с тях, обясни Владислав Йорданов от сдружението "Заедно за язовир Дъбника":

Снимка: Фейсбук: Заедно за язовир Дъбника"Пуснахме кампанията. Десетки отзовали се. Събрахме сума, допълнително към тази сума се включиха сдруженията от Враца и Мездра, които са длъжни да зарибяват 5% от продажбата на риболовни билети. Крайната сума беше близо 6 хиляди лева. Закупихме рибата- 1100 килограма бял амур и в събота беше пусната в язовир "Дъбника". Заради епидемичната обстановка го направихме в по-малък състав. Бяха около 10 човека от сдружението."

И тази година сдружението организира Никулденско зарибяване на язовир "Дъбника" до Враца. Всеки, който има желание, време и възможност, може да закупи шаран и на Никулден да го пусне в язовира. Тези, които нямат времето, но имат желанието да се включат, ще могат да дарят в рибарските магазини.

"Тази година за пета поредна година ще има зарибяване с шаран. За здраве. Тези, които могат да закупят риба и да присъстват на деня, да дойдат да я пуснат жива. Заради интереса го правим по-мащабно. Много запитвания, от много рибари има, които са участвали и искат тази традиция да бъде продължена", допълни Владислав Йорданов.

Снимка: Светослав ДимитровОще едно зарибяване направиха любители риболовци - на езерото Рабиша. През пролетта група любители риболовци започва да събира пари за зарибяване на водоема. Правят го, защото напоследък рибата намалява, а и заради измрелите риби преди 2 години. Купуват рибките от местен зарибител и ги пускат в езерото. Това е третото зарибяване, което правят риболовците.

"Всяка година се събираме рибари, инициативни момчета, и с помощта на ИАРА, защото и те трябва да присъстват... Трябваше по-рано да се случи, но имахме условие зарибителят да е наш производител- в региона. Зарибихме с около 750 килограма - 60% шаран, 40% бял амур. От Дреновец взехме зарибителен материал, закарахме го на Рабишкото езеро и го пуснахме", разказа инициаторът Светослав Димитров.

В мездренското село Моравица облагородяват поляна на входа на селото. Кметът Росен Ценов кандидатства пред Общината по програма "Малки местни инициативи" и печели финансиране. Парите, 4 900 лева, отиват за строителните материали, а хора от селото се включват с доброволен труд.

Снимка: Росен Ценов"Ще бъде изградена пергола с огнище. Ще има люлки, зеленина. Старият мост ще се освети. При самолета ще бъде изграден военен кът... Хората от селото помагат с идеи, с реализирането, аз съм строителен техник по професия. Има доста добри строители в нашето село, които се отзовават. Това е идеята на доброволния труд- като създадеш нещо, после да ти е по-ценно да го пазиш. Точно на входа на селото очакваме да бъде монтирано и видеонаблюдение, за да може да спрем изхвърлянето на отпадъци", каза кметът на Моравица Росен Ценов.

През пролетта предстои озеленяване и още довършителна работа.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Логопед: Децата до 3 години - без никакви екрани

Развитието на говорните умения при децата  е от особена важност за тяхното цялостно развитие и успешна интеграция в обществото. Умението да комуникират ефективно не само подпомага тяхното социално взаимодействие, но също така е фундаментално за образователния им успех и емоционално благополучие.  Процесът на говорно развитие започва от най-ранна..

публикувано на 21.05.24 в 09:29