Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риболовци зарибиха язовир "Дъбника" и езерото Рабиша

Снимка: Фейсбук: Заедно за язовир Дъбника

В предаването "Еко Свят" говорим за две зарибявания в Северозапада- на язовир "Дъбника" и езерото Рабиша, за облагородяване на поляна в мездренското село Моравица.

Над един тон бял амур е пуснат в язовир "Дъбника" край Враца. За да се случи това, пари събират любители риболовци, техни приятели, сдружения от Враца и Мездра. Зарибяването е с амур, защото тази година в язовира има повече водорасли, а този вид риба може да се справи с тях, обясни Владислав Йорданов от сдружението "Заедно за язовир Дъбника":

Снимка: Фейсбук: Заедно за язовир Дъбника"Пуснахме кампанията. Десетки отзовали се. Събрахме сума, допълнително към тази сума се включиха сдруженията от Враца и Мездра, които са длъжни да зарибяват 5% от продажбата на риболовни билети. Крайната сума беше близо 6 хиляди лева. Закупихме рибата- 1100 килограма бял амур и в събота беше пусната в язовир "Дъбника". Заради епидемичната обстановка го направихме в по-малък състав. Бяха около 10 човека от сдружението."

И тази година сдружението организира Никулденско зарибяване на язовир "Дъбника" до Враца. Всеки, който има желание, време и възможност, може да закупи шаран и на Никулден да го пусне в язовира. Тези, които нямат времето, но имат желанието да се включат, ще могат да дарят в рибарските магазини.

"Тази година за пета поредна година ще има зарибяване с шаран. За здраве. Тези, които могат да закупят риба и да присъстват на деня, да дойдат да я пуснат жива. Заради интереса го правим по-мащабно. Много запитвания, от много рибари има, които са участвали и искат тази традиция да бъде продължена", допълни Владислав Йорданов.

Снимка: Светослав ДимитровОще едно зарибяване направиха любители риболовци - на езерото Рабиша. През пролетта група любители риболовци започва да събира пари за зарибяване на водоема. Правят го, защото напоследък рибата намалява, а и заради измрелите риби преди 2 години. Купуват рибките от местен зарибител и ги пускат в езерото. Това е третото зарибяване, което правят риболовците.

"Всяка година се събираме рибари, инициативни момчета, и с помощта на ИАРА, защото и те трябва да присъстват... Трябваше по-рано да се случи, но имахме условие зарибителят да е наш производител- в региона. Зарибихме с около 750 килограма - 60% шаран, 40% бял амур. От Дреновец взехме зарибителен материал, закарахме го на Рабишкото езеро и го пуснахме", разказа инициаторът Светослав Димитров.

В мездренското село Моравица облагородяват поляна на входа на селото. Кметът Росен Ценов кандидатства пред Общината по програма "Малки местни инициативи" и печели финансиране. Парите, 4 900 лева, отиват за строителните материали, а хора от селото се включват с доброволен труд.

Снимка: Росен Ценов"Ще бъде изградена пергола с огнище. Ще има люлки, зеленина. Старият мост ще се освети. При самолета ще бъде изграден военен кът... Хората от селото помагат с идеи, с реализирането, аз съм строителен техник по професия. Има доста добри строители в нашето село, които се отзовават. Това е идеята на доброволния труд- като създадеш нещо, после да ти е по-ценно да го пазиш. Точно на входа на селото очакваме да бъде монтирано и видеонаблюдение, за да може да спрем изхвърлянето на отпадъци", каза кметът на Моравица Росен Ценов.

През пролетта предстои озеленяване и още довършителна работа.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44