Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носят ли маски видинчани и вярват ли в тяхната ефективност

Маските остават част от ежедневието ни, показва международно проучване

Снимка: Радио Видин

Носенето на маска е най-ефективната мярка за опазване на общественото здраве от коронавируса, като намалява заболеваемостта с 53%. Това показва най-новото международно проучване на ефективността на този продукт. Изследователи от различни страни, сред които Великобритания, Австралия и Китай, са провели шест проучвания, за да изследват как носенето на маска, социалното дистанциране и други мерки в областта на общественото здраве влияят върху глобалната заболеваемост от COVID-19.

"Общият обобщен анализ показва 53% намаление на честотата на COVID-19, въпреки че разликата между резултатите от отделните проучвания е значителна", се казва в доклада, публикуван в научното списание "British Medical Journal". В проучванията са участвали повече от 400 000 души, като повече от 2500 от тях са имали коронавирус по време на изследването. Въпреки своята безопасност и ефективност, повечето ваксини срещу коронавируса не осигуряват 100% защита, твърдят учените, така че наред с програмите за ваксинация е необходимо да се продължи носенето на маски, да се спазва социална дистанция и да се мият ръцете

Попитахме видинчани дали носят предпазни маски в закрити помещения и вярват ли в тяхната ефикасност:

"По-добре с маска, отколкото без маска, защото все пак се предпазваме. За да имаме здраве трябва да спазваме всички правила. Онзи ден бяхме на едно събиране. Те се нагъчкаха и въобще без маски... Трябва да се носят маски, нужно е... Хубаво е да носиш маска. Предполагам, че ни предпазват... Откакто носим маски мога да кажа, че няма респираторни заболявания и може би по-малко заболеваемост има, както преди да речем грип и т.н... Не са нужни. Като ходи с маска и в училище и по улиците, като го пазим толкова много, отново се зарази. Каква е вероятността, че тази маска ще ви предпази?... Аз съм за маските. Твърдо вярвам в тях. В чужбина съм и явно няма страх от вируса още... Аз нося където трябва и съм съгласна. Преболедувах, лежах в болница и знам какво е, жестоко и страшно. Има магазини, в които изобщо не се носят и не се задължават хората... Трябва да се носят. След като са такива изискванията, трябва да се спазват. Има значение да се носят маски, защото моята дъщеря когато се разболя, тя беше без маска, колежката ѝ беше с маска и не се разболя."

Пулмологът от Видин д-р Иво Илиев, който работи и ковид отделението на болницата, смята, че маските имат своята роля в пандемията:

"Работя от самото начало, от както тръгна пандемията с проблема COVID-19. Лутането на обществото е част и от моето лутане. За тези години категорично мога да потвърдя, че маската като средство доказа своята роля в борбата с пандемията. Обществата, които по-добре се справят с дисциплината и ползването на такова предпазно средство имат по-добри резултати вероятно и заради това. Категоричен съм, че маската предпазва първо - околните от нашите евентуални проблеми, които ние можем да им предадем чрез говор, кашлица, кихане и т.н. От друга страна предпазва нас, които се намираме на подходящо отстояние, не случайно говорят за метър и половина, евентуално да приемем такъв аерозол от околния въздух. Ето защо смятам, че това проучване доказва, това което ние емпирично виждаме в ежедневието си и в работа ни и то е поредното, което дава подобни данни, но то е адресирано към общества, които са склонни да приемат научните данни. Бих апелирал към хората, които слушат това интервю, да си представят само, какво представляват 27 хиляди човека, какъв голям град е това, които вече са в отвъдното. Работя в лечебно заведение, където влизането с маска е задължително. Често пъти персонала продължава да има проблеми с хора, които не желаят да си поставят маската на лицето."

В страни като Германия и Австрия, освен че носенето на маски в закрити помещения е задължително, има и изискване маските да са с FFP2 защита. Разбира се има една малка част от населението на Земята, на които е противопоказно да носят маски, като хора с астма, но те са по-скоро изключение.

*Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00