Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

ЕС - световен лидер в износа на ваксини срещу COVID-19

Снимка: архив
Пандемията от COVID-19 вече почти 2 години е част от живота на хората по света. ЕС през това време направи много, за да може нейните граждани да живеят според ситуацията по един нормален начин и да ограничи щетите, която заразата нанася, както на здравето на хората, така и на икономиките. Несъмнено разработените ваксини са едно мощно оръжие, което служи като щит на обществото. Европа е изнесла толкова ваксини за трети страни, колкото е и доставила на гражданите си. По този начин ЕС се превръща в световен лидер в износа на ваксини. До момента са изнесени над 1 милиард ваксини за останалия свят, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:
 

"Ваксините от ЕС са изпратени до над 150 страни. Само да споменем няколко - до Япония, до Турция, до Обединеното кралство, до Нова Зеландия, до Бразилия, до Южна Африка и др. И важното е, че ние доставяме около 87 милиона дози до страни с нисък и среден доход чрез COVAX. Така, че изпълнихме обещанието си. Ние винаги споделяме нашият ваксинационeн производствен капацитет справедливо с останалия свят. Ние казахме, че поне всяка втора доза произведена в ЕС ще отиде в чужбина. И ние достигнахме до това постижение с износа на над 1 милиард дози ваксини по света, докато през това време паралелно доставяхме и за европейските граждани. Европейският съюз постигна вътрешната цел повече от 75% от възрастното население да е напълно ваксинирано."


Европа заедно със САЩ се стреми да постигне глобален процент на ваксиниране от 70 процента до следващата година, каза още Урсула фон дер Лайен:


"Ние оставяме отворени през цялото това време и продължаваме да изнасяме, защото ние знаем и знаехме, че ние ще победим пандемията от коронавирус само ако ваксинираме целия свят. За това и заедно с президента на САЩ Байдън ние се стремим да стигнем до глобален процент на ваксиниране от 70 процента до следващата година. Програмата Европейски съюз - САЩ за преодоляване на глобалната пандемия ще ни помогне да постигнем това. Европейският съюз върши своята част. Освен нашия износ, ЕС ще дари през следващите месеци поне 500 милиона дози на най-уязвимите страни. Но и други страни трябва да се засилят. Работя в тясно сътрудничество с министър-председателя Драги и президента Байдън, за да обединя лидерите на Г-20 зад тази амбициозна цел: победа над световната пандемия."


Видинчани подкрепят помощта, която Европа оказва на останалия свят чрез износа на над 1 милиард ваксини срещу COVID-19, показа анкета:


"Според мен това е добре, защото един вид се подпомага разпространяването на ваксините и стават по-достъпни за други държави. Като са ваксинирани повече хора в повече държави, това подпомага търговията между самите страни, независимо дали са членки на ЕС или не са, туризма... Хубаво е Европа да помага... Добре е да, че ЕС изнася ваксини... Когато се помага е добре, когато се пречи не е добре. В момента при нас кислорода е дефицит, много заболели има в ковид отделенията и недостиг на кислород, значи хубаво е и на нас да се помогне. И затова, когато се помага е добре."


ЕС също е създал механизъм за контрол на износа на ваксини, целта на който е да следи изходящия поток на ваксинационни дози от континента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39

Румънска фотографка представя изложба във Видин

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин е домакин на фотоизложба „My mornings in Видин” на Антонела София Барбу от Брашов, Румъния, от 27 август до 27 септември .  Експозицията се състои от 27 снимки. Броят на фотографиите и датата за представяне на изложбата не са избрани случайно. Фотографката прекарва пет дни във Видин ,..

публикувано на 27.08.24 в 14:34

Престижни отличия за отбора на "БЕСТ" във Видин

Две момичета от видинската езикова гимназия бяха отличени за председатели на годината за работата си като треньори на отбора по реч и дебати на английски език “БЕСТ” през изминалата учебна година. Това са Александра Боянова и Магдалина Колева .  Наградата е престижна  и показва силната ангажираност и отдаденост в дейностите, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 14:10

Хора с увреждания могат да получат безплатно високотехнологични помощни средства

Хора с трайни увреждания ще могат да се възползват от високотехнологичните помощни средства  и медицински изделия по проект на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Финансира се по Националния план за възстановяване и устойчивост и за изпълнението му са предвидени 24 милиона лева. По него ще бъдат подкрепени повече от 3300 души в..

публикувано на 27.08.24 в 13:03