Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Атанасов, ИТН: Първата ми цел е възстановяване във Видин на всички държавни структури, които бяха закрити

Снимка: БГНЕС

Ще има ли редовно правителство, излъчено от 47-ото Народно събрание след два неуспешни опита тази година и ще олицетворят ли названието "народен представител" депутатите от Северозапада? Отговорите потърсихме тази сутрин в "Посоките на делника".

Иво Атанасов отново ще представя област Видин в парламента, като част от групата на "Има такъв народ":

"Приоритетите ни са тези, които бяха и на предишните избори. Целта ни е, както в 45-ото и 46-ото Народни събрания, така и сега, да се състави правителство без да отстъпваме от принципите, от програмите и от това, което сме обещали на хората."

Радио ВИДИН: Оптимист ли сте, че ще бъде съставено редовно правителство?

- Оптимист съм за съставянето на правителство. Знаете, че започват да работят работните групи. Казвал съм, че при нас властта не е самоцел, трябва да се отстояват едни принципи, програми, приоритети, въз основа на които да бъде съставено правителство с ясна програма за изпълнителната власт и с ясна законодателна програма. Целта ни не е да се подменят едни хора с други, а целта ни е разбиване на модела "Борисов, Пеевски, Доган и Гешев". Без кардинална реформа във всички сфери на обществото нещата са безсмилени.

Сега по-лесно ли ще бъде това да се случи предвид резултатите от парламентарните и президентските избори?

- Лесни неща няма. Партия "Има такъв народ" винаги е отстоявала своите принципи, своите приоритети, програмата. Компромиси са нужни, но без да се засяга националният интерес. Нека изчакаме експертите да си свършат работата, да видим какви са целите на първата политическа сила, защото едно е да обещаваш неща с усмивка на лицето, друго е да ги изпълниш на практика. А ние сме практични.

Какви идеи ще отстоявате за развитието на Северозапада?

- Започнах искания към служебното правителство. Северозападът е приоритет за мен, специално- Видин, защото има разлика между Враца, Монтана и Видин. Видин е на дъното и до това дъно го доведе управлението през последните 12 години на ГЕРБ с разбиване на икономиката, демографски срив, беше извършен един геноцид по отношение на Видин. Първите ми цели са възстановяване във Видин на всички държавни структури, които са били във Видин, защото ние не сме второ качество хора. Разкриване на офиси на всички програми по европейските фондове за 2021-2027 година. Продължаване на битката за тунела под Петрохан. Казвам "битка", която може да водим и с управляващата партия "Продължаваме промяната", защото те обещаха три тунела под Стара планина, надяваме се на Петрохан да бъде единият. Аз там ще бъда изключително настоятелен и постоянен. Както и за завършване на магистралата Видин-София, защото това е начинът да се привлекат инвеститори във Видинска област. Не на последно място- специална програма за Северозапада с редица данъчни облекчения за инвеститорите при откриването на работни места. Трябва цялостна програма за реанимирането, а не за възстановяване, защото възстановяване е по-лека дума. Нашият край трябва да бъде вдигнат на крака и това без държавна помощ, която е проспана през последните 12 години, няма как да стане.

Повече- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40