Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иво Атанасов, ИТН: Първата ми цел е възстановяване във Видин на всички държавни структури, които бяха закрити

Снимка: БГНЕС

Ще има ли редовно правителство, излъчено от 47-ото Народно събрание след два неуспешни опита тази година и ще олицетворят ли названието "народен представител" депутатите от Северозапада? Отговорите потърсихме тази сутрин в "Посоките на делника".

Иво Атанасов отново ще представя област Видин в парламента, като част от групата на "Има такъв народ":

"Приоритетите ни са тези, които бяха и на предишните избори. Целта ни е, както в 45-ото и 46-ото Народни събрания, така и сега, да се състави правителство без да отстъпваме от принципите, от програмите и от това, което сме обещали на хората."

Радио ВИДИН: Оптимист ли сте, че ще бъде съставено редовно правителство?

- Оптимист съм за съставянето на правителство. Знаете, че започват да работят работните групи. Казвал съм, че при нас властта не е самоцел, трябва да се отстояват едни принципи, програми, приоритети, въз основа на които да бъде съставено правителство с ясна програма за изпълнителната власт и с ясна законодателна програма. Целта ни не е да се подменят едни хора с други, а целта ни е разбиване на модела "Борисов, Пеевски, Доган и Гешев". Без кардинална реформа във всички сфери на обществото нещата са безсмилени.

Сега по-лесно ли ще бъде това да се случи предвид резултатите от парламентарните и президентските избори?

- Лесни неща няма. Партия "Има такъв народ" винаги е отстоявала своите принципи, своите приоритети, програмата. Компромиси са нужни, но без да се засяга националният интерес. Нека изчакаме експертите да си свършат работата, да видим какви са целите на първата политическа сила, защото едно е да обещаваш неща с усмивка на лицето, друго е да ги изпълниш на практика. А ние сме практични.

Какви идеи ще отстоявате за развитието на Северозапада?

- Започнах искания към служебното правителство. Северозападът е приоритет за мен, специално- Видин, защото има разлика между Враца, Монтана и Видин. Видин е на дъното и до това дъно го доведе управлението през последните 12 години на ГЕРБ с разбиване на икономиката, демографски срив, беше извършен един геноцид по отношение на Видин. Първите ми цели са възстановяване във Видин на всички държавни структури, които са били във Видин, защото ние не сме второ качество хора. Разкриване на офиси на всички програми по европейските фондове за 2021-2027 година. Продължаване на битката за тунела под Петрохан. Казвам "битка", която може да водим и с управляващата партия "Продължаваме промяната", защото те обещаха три тунела под Стара планина, надяваме се на Петрохан да бъде единият. Аз там ще бъда изключително настоятелен и постоянен. Както и за завършване на магистралата Видин-София, защото това е начинът да се привлекат инвеститори във Видинска област. Не на последно място- специална програма за Северозапада с редица данъчни облекчения за инвеститорите при откриването на работни места. Трябва цялостна програма за реанимирането, а не за възстановяване, защото възстановяване е по-лека дума. Нашият край трябва да бъде вдигнат на крака и това без държавна помощ, която е проспана през последните 12 години, няма как да стане.

Повече- в прикачения звуков файл.


Вижте още

Туристическият бранш с отворено писмо- за какво настояват туроператорите?

Преди дни от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" изпратиха поредното отворено писмо до Служебния кабинет с настояване за спешно отваряне на процедурата за неусвоените за туризма средства, заложени в Бюджет 2021 с направената на 16.09.2021 г. актуализация. Оттам подчертаха, че на финала на..

публикувано на 01.12.21 в 10:45

Светлин Тачев, политолог: Оптимист съм за съставяне на правителство, преговорите са положителни, обществото също го иска

Политологът от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Светлин Тачев коментира в "Посоките на делника" преговорите за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България": - Безспорно това е нов тип начин на водене на преговори. Доста по-различни от преди, открити пред обществото, което показва две..

публикувано на 30.11.21 в 14:47

Северозападна България- във фокуса на експертните преговори за правителство

Приключи първият кръг от преговорите между четирите партии в парламента, които ще опитат да съставят правителство - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Развитието на Северозападна България бе във фокуса на част от експертните разговори. "Специално за регион Северозапад ще се постигне консенсус да има..

публикувано на 30.11.21 в 14:02

Петър Захариев: Жертвите на пътя са жесток кръвен данък

Целият път Е- 79 през трите области в Северозапада е рисков. Морално остарял е и не е предвиден за настоящия трафик- това коментира Петър Захариев , председател на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, собственик на транспортна фирма от Монтана.  По думите му, за да има решение за безопасността на пътя е нужно да се..

публикувано на 29.11.21 в 14:10

Пътна полиция във Враца с мерки срещу рисковите участници в движението

Безопасността зависи от условията на трасето, състоянието на автомобила, но най-вече от водачите. През есенните и зимни месеци вниманието им трябва да е повишено заради метеорологичните условия и защото се налага да се шофира повече в тъмните часове на денонощието. Само на територията на област Враца за десетте месеца от началото на..

публикувано на 29.11.21 в 13:35

Деница Петрова, "Грийнпийс": Бъдещето е в децентрализираната енергийна система

" Нашата визия е за децентрализирана енергийна система: да не зависим от няколко големи ТЕЦ-а, от големи мощности, разположени в страната, а енергията да се произвежда там, където се потребява . Например, покриви на жилищни или общински сгради, да има малки централи съвсем близо до градовете и селата. Хората да бъдат част от енергийни общности,..

публикувано на 25.11.21 в 10:30
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Бъдещето на енергетиката е заменено от научна фантастика

"Никой не обърна внимание какви неща коментираха ресорните комисии: абсолютна фантастика, на това се наблегна . Аз съм притеснен от видяното и чутото.  ВЕЦ на Дунав или водород, добиван в Белене, заговори се дори за ядрена енергетика, която може да се случи най-рано в следващите 20 години ", каза в "Посоките на делника" икономическият анализатор..

публикувано на 25.11.21 в 10:20
Подкасти от БНР