Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зелената сделка няма да подобри живота в Северозапада

Проф. Георги Рачев: Безумието на либерална Европа ще лъсне, ако зимата е суха и студена

Светът няма да мине на зелена енергия

проф.Георги Рачев
Снимка: Ани Петрова


"Цената на електроенергия достигна почти 700 лева на MWh. Една суха и студена зима ще покаже безумието на либерална Европа. Твърдо съм за по-малко природоползване, подкрепям всички зелени идеи, въпросът е, че трябва да работят, а не трябва да водят до дефицит, защото цялата икономика се гради на леснодостъпна, евтина и изобилна енергия. Ако тази енергия не отговаря на тези три изисквания, вашата промишленост няма да работи. Така няма да има данъци, няма хазна, няма и държава", каза в "Посоките на делника" проф. Георги Рачев.

Климатологът подчерта, че зеленият пакт не е лоша идея, но е невъзможно Европа да стане климатично неутрална до 2050 година.

"САЩ и Китай ще молят ОПЕК да увеличи добива на петрол, защото има недостиг от петрол и природен нефт. Нали щяхме да ги елиминираме? Всички сме за, но се връщаме на това, че пътят не е този. Европейските чиновници започнаха да мислят как да мотивират и формулират участието на ядрената енергия и природния газ като междинен етап в Зелената сделка. Това е катастрофа. Природният газ не може да бъде зелен, няма как да стане, той е възможно най-чистото фосилно гориво".

По начина, по който е замислена, Зелената сделка няма да доведе до решение на демографските и икономическите проблеми на Северозапада, на мнение е университетският преподавател. Според думите му преход към зелената енергия може да се осъществи с умна икономика, не с партийни заповеди.

"Тази сделка е измислица на Европа, която иска да бъде лидер по отношение на зелените политики и отчистването на въздуха и природата. Аз не познавам човек, който не иска да яде чиста храна, не иска да пие чиста вода, не иска да диша чист въздух. Няма такъв човек. Въпросът е, скоростта, с която се извършва тази зелена революция и икономическите последствия за прекия изпълнител, а това са данъкоплатците. Последната среща в Глазгоу, която беше посветена на климата, нищо не постигна. След Парижкото споразумение ние нямаме нито един обвързващ документ, който да насочи целия свят към по-малко природоползване. Всички трябва да разберат, че сме в една голяма кошница, всички, целият свят. Ако можем да лимитираме водата, природните богатства, растителността, животинския свят в национални граници, то въздухът не подлежи на лимитиране. Не може само Европа да очисти атмосферата си, трябва всички заедно".

Зелената сделка не е изгодна за най-мощните икономики, каза още проф. Рачев.

"В момента Китай и Индия употребяват 14 милиона тона въглища на ден - 70 % от световното потребление. Китай употребява 60 % от всички въглища по света, защото има крещяща нужда от енергия. Няма как да спре. Само от края на септември Китай е открил отново 38 въглищни мини, които допълнително произвеждат 1 милион тона на ден. А къде сме ние с нашите с 35-36 милиона годишно? Ние и да изчезнем от лицето на земята, даже целият полуостров да изчезне за една година, нищо няма да се случи. Потреблението е в Източна Азия, в Русия. Пиронът в ковчега на Зелената сделка удари премиерът на Австралия, който каза, че ще произвеждат и продават въглища, докато има търсене. Основните производители на въглища нямат интерес от Зелената сделка".

Измениха ли климатичните промени човешкото ежедневие? 

"Съществуват реални данни, че през последните 40 години има сериозно затопляне на глобалния климат. Миналият октомври, който беше много хладен, а това е рядко срещане за България, беше третият най-топъл октомври откакто се водят наблюдения. Дори това да е лъжа, а то не е, има ярки фитоиндикации, че глобалният климат се затопля. Във високата планина горната граница на гората се изкачва по-нависоко, а това се случва, когато налице са условията добро овлажняване и добър температурен режим - т.е по-дълго време е топло, имате достатъчно влага, за да могат тези семенца от шишарките да се захванат в по-висока надморска височина. За около 15 години аз откривам бяла мура и в Пирин, и в Рила, на 50-70 метра по-високо, отколкото беше преди. Глобално затопляне има, абсолютен факт е".

От 1975 година насам всяка година температурите се увеличават. Сега е с над градус по-топло, сравнено с периода отпреди 100 години, обясни проф. Рачев.

"В началото на 1900 година количеството на въглероден диоксид в атмосферата е било 280-300 милионни части, т.е ако имате еднакви един милион части от въздух, 280 са били въглероден диоксид. В момента гоним 420. Това е 50 % увеличение на въглеродния диоксид в атмосферата. Това не е в резултат на природно явление, макар че колкото по-топло става, толкова повече вечната замръзналост се отделя, а с това се отделя заключения в нея метан. В резултат на това в атмосферата има повече въглероден диоксид и метан, а температурите се увеличават. През последните 30 години всяка година човечеството консумира около 15-16 милиарда тона фосилни горива - нефт, природен газ и въглища. Това количество въглерод, когато се окисли, става въглероден диоксид. В атмосферата през последните 30 години ние изчисляваме, че приблизително отделяме 35-37 милиарда въглероден диоксид всяка година. Натрупано в тези десетилетия, това води до промяна на химическия състав на атмосферата".

Интервюто с проф. Георги Рачев можете да чуете в звуковия файл.  

Вижте още

Деница Петрова, "Грийнпийс": Бъдещето е в децентрализираната енергийна система

" Нашата визия е за децентрализирана енергийна система: да не зависим от няколко големи ТЕЦ-а, от големи мощности, разположени в страната, а енергията да се произвежда там, където се потребява . Например, покриви на жилищни или общински сгради, да има малки централи съвсем близо до градовете и селата. Хората да бъдат част от енергийни общности,..

публикувано на 25.11.21 в 10:30
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Бъдещето на енергетиката е заменено от научна фантастика

"Никой не обърна внимание какви неща коментираха ресорните комисии: абсолютна фантастика, на това се наблегна . Аз съм притеснен от видяното и чутото.  ВЕЦ на Дунав или водород, добиван в Белене, заговори се дори за ядрена енергетика, която може да се случи най-рано в следващите 20 години ", каза в "Посоките на делника" икономическият анализатор..

публикувано на 25.11.21 в 10:20

Ресторантьорите с нов апел за помощ- ще оцелее ли браншът?

Преди дни от Асоциацията на заведенията в България отново отправиха апел към българските политици за спешни мерки за спасяване на сектора. Над 80% е спадът в оборотите, който отчитат браншовите организации на заведенията след въвеждането на "зеления сертификат". Те смятат, че посещенията са се свили след ограничителните мерки, въведени със..

публикувано на 24.11.21 в 10:45

Ирена Анастасова, БСП: Ще работя в парламента да има силно лоби за Северозапада

Започнаха преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника". Ирена Анастасова ще бъде народен представител от Монтана, като част от..

публикувано на 23.11.21 в 13:53

Иво Атанасов, ИТН: Първата ми цел е възстановяване във Видин на всички държавни структури, които бяха закрити

Ще има ли редовно правителство, излъчено от 47-ото Народно събрание след два неуспешни опита тази година и ще олицетворят ли названието "народен представител" депутатите от Северозапада? Отговорите потърсихме тази сутрин в "Посоките на делника". Иво Атанасов отново ще представя област Видин в парламента, като част от групата на "Има такъв народ":..

публикувано на 23.11.21 в 12:58

Росица Кирова: Очаквам парламентът да се занимава с проблемите на хората, а не с пазарене за постове

Започват преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника". Най-голяма подкрепа в изборите на 14-и ноември в област Видин получи..

публикувано на 23.11.21 в 12:25

Ваня Ставрева: Преизбирането на Румен Радев и Илияна Йотова е стъпка по пътя на промяната

Видин и Видинска област не правят изключение от тенденцията в цялата страна. Румен Радев и Илияна Йотова печелят втория тур на изборите с 18 622 гласа или 69.75%. Ниската избирателна активност се дължи на серията от избори през 2021 година и умората у избирателя, смята Ваня Ставрева- дългогодишен журналист, археолог, част от Комитета за..

публикувано на 22.11.21 в 13:55