Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Осигурена ли е пожарната безопасност в домовете за възрастни във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

Пожарът в дома за стари хора в село Рояк, Варненско, при който загинаха 9 души, постави въпроса осигурена ли е пожарната безопасност на останалите подобни обекти в страната. Пострадалият дом се е помещавал в преустроено училище. В бивше училище се намира и Центърът за хора с деменция в белоградчишкото село Дъбравка. Там всичко е направено съобразно предписанията на пожарната, коментира кметът на община Белоградчик Борис Николов:

"Взети са всички мерки, постоянно се прави проверка от пожарната, предписанията, които има - всичко се изпълнява, съвсем спокойни сме. Не сме имали, както се казва, да чукна на дърво, досега подобен такъв проблем. Не знаем какви са причините там, във Варненско, трудно е да се прецени. Искам да кажа, че няма информация как се е случил този пожар, от такава гледна точка - може да бъдат много причини. Може да има вина ръководството, невзети мерки противопожарни, може и други да са причините, просто нямам представа, но искам да кажа, че всички ние това, то не е само при нас практика - навсякъде постоянно проверяват и сигурно пак ще тръгнат по тази причина пак да проверяват, предполагам. Нямаме някакви предписания, които да не са изпълнени, това мога да кажа. Спокойни са нещата. Пак казвам те са необятни възможностите да станат неприятни неща, не може всичко да бъде предвидено, но аз пак за кой ли път казвам - важни са предписанията на органите и те като се изпълняват от тук нататък нищо повече не може да се направи".


В дома за стари хора в село Дреновец стриктно спазват противопожарните правила, персоналът е обучен за реакция в случая на пожар, обясни директорът Петьо Петров:

"Ежегодно ни правят проверки, противопожарни мерки си имаме. Всяка година за безопасни условия на труд имаме заповед - издаваме, гледаме да ги спазваме тези неща. Проверяват се пожарогасителите, всяка година ги презаверяваме. Домът ни е построен доста отдавна и за съжаление нямаме такава сигнализация, единствено разполагаме с пожарогасители и разчитаме на бързото, да не дава Господ, включване на персонал, ако нещо се случи. Но не сме имали проблеми досега, надявам се и да нямаме. На персонала всяка година се прави обучение, опресняване, имаме аварийни изходи, домуващите са уведомени, знаят всички. Да не се стига до там, но сме до голяма степен подготвени".Поредна проверка започнаха в домовете за възрастни хора служителите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин. Тя е традиционна за този период от годината, каза началникът на сектор "Превантивна и контролна дейност" гл. инспектор Георги Георгиев:

"В разгара сме на отоплителния сезон, той за съжаление крие своите рискове. Както знаете ние всяка година, традиционно в този период на годината, започваме своята кампания "Есенно-зимен отоплителен сезон". При тази кампания стартираме с проверки на домове за възрастни хора, домове за хора с физически увреждания, домове за хора с умствена изостаналост, домове за временно пребиваване на хора, домове за медико-социални грижи и така нататък. Целта е да проверим съответствието и дали най-вече се спазват правилата и нормите за пожарна безопасност в тези обекти, свързани с употребата на различните видове отоплителни уреди. В момента и при нас тече такава проверка и тя не е продиктувана от възникналия пожар, а тя е традиционна и се извършва всяка година през месец октомври. По време на тези проверки ние проверяваме създадената организация за пожарна безопасност в обекта, осигурени ли са условия за успешна евакуация, състояние на електрически инсталации и отоплителни уреди, изправност и поддържане, ако има активни мерки за защита - става въпрос за автоматични пожароизвестителни инсталации, които са предназначени за ранно откриване на пожарите, и разбира се, не на последно място, следим и за изправността и обслужването на уредите за първоначално пожарогасене, тоест на пожарогасителите... Бих искал да обърна внимание на нещо малко по-различно, нещо което, може би, остава на заден план, но за мен е не по-малко важно, изхождайки и от конкретния случай - това са плановете за евакуация на служителите и пребиваващите в обекта. Целта на този план за евакуация е да се даде една предварителна организация, тоест хората да знаят при възникване на пожар как най-бързо и безопасно могат да напуснат сградата. Тези планове се състоят от две части, те имат текстова част и графична част - текстовата част регламентира основните задължения на служителите и на пребиваващите в сградата. Графичната част, знаете всички сме ги виждали, това са едни схеми за евакуация, които ги има сложени на определени места в коридорите на сградите, които дават възможност на хората бързо да се ориентират къде се намират и от къде могат най-бързо и безопасно да напуснат сградата. Тези графични части съдържат задължително два независими евакуационни пътя, основен евакуационен път, резервен евакуационен път и местата, където се намират съответно уредите за първоначално пожарогасене. Защо е важно това нещо да се прави - важно е защото, ако хората знаят предварително, познават добре сградата, познават добре пътищата за евакуация, при възникване на пожар те ще могат максимално бързо да запазят на първо място самообладание, знаейки какво правят, да напуснат максимално бързо сградата, без да има това опасни последици за тях".


До момента не са установени несъответствия с правилата за пожарна безопасност в проверените институции. Окончателните резултати ще са ясни до седмица.
Вижте още

"Неделник" от 28 ноември 2021 година

Застудя. Така е. На прага на Декември сме. "Неделника" обаче ще ви развесели и загрее с интересни истории. Писателката   Елена Павлова е с две нови книги. Чуйте разказа и за "Катакомби и Сдухотия" - история за две хлапета, началото на пандемията, пролет в локдаун и училище онлайн, готварски рецепти, които можеш да пробваш да сготвиш..

публикувано на 28.11.21 в 14:54

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и..

публикувано на 28.11.21 в 08:00

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05

Винтидж календар подготвят организаторите на Ретро парад Видин

Ретро календар за новата година подготвят  организаторите на традиционния за Видин Ретро парад - Иван Цолов, Стефани Венциславова и платформата за събития "Естетика". Средствата от продажбата на календара ще бъдат използвани за подготовката на следващото шесто поред издание на Ретро парад Видин.  "След всяка година, когато парада завърши, има..

публикувано на 26.11.21 в 16:55

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Коледен базар организира сдружение " В помощ на животните в Мездра ". Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют , обясни създателят на сдружението Станислав Марински . "По принцип това е поредният коледен базар, който правим . Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от..

публикувано на 26.11.21 в 15:30
село Върбешница, община Мездра

Върбешница - село от камък

Днес гостуваме в село Върбешница, община Мездра. То  се намира в котловина, въздухът е изключително чист заради боровите гори край него,  има и чиста изворна вода, която е истинско богатство за хората.  От години тук няма нито една кражба. Все повече хора от близките градове купуват къщи в селото,  което е съвсем близо до Мездра и Враца.  Името на..

публикувано на 26.11.21 в 12:00

Стартира "Училище за възрастни" в Ново село

В "Училище за възрастни" ще се превърне СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  - Ново село.  45 възрастни ученици ще се ограмотяват  в рамките на  нова инициатива, наречена  "Образованието – фактор за преодоляване на бедността и социалното изолираност".  Финансирането е  по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за период от 26 месеца...

публикувано на 26.11.21 в 11:00