Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стартира "Училище за възрастни" в Ново село

Снимка: Радио Видин

В "Училище за възрастни" ще се превърне СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  - Ново село. 45 възрастни ученици ще се ограмотяват  в рамките на нова инициатива, наречена  "Образованието – фактор за преодоляване на бедността и социалното изолираност".  Финансирането е  по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за период от 26 месеца. 


Целта е да се повиши образованието на хора, отпаднали от образователната система в различни етапи. За тези, които са напуснали преди да завършат началния етап ще бъдат организирани курсове за ограмотяване. За другите, прекъснали своето обучение в прогимназиален етап  ще има курсове за компетентност. Всеки от тях ще бъде в рамките на три месеца и ще им позволи да завършат основно образование. Обучението ще бъде присъствено. Ще има група за ограмотяване, т.е. за тези, които нямат начално образование. Група за 5 клас и група за 6 клас. Седмокласниците не са успели да формират задължителната група от поне 10 човека и затова ще изчакат да завършат шестокласниците. Девет педагози са натоварени със задачата да осигурят знания на желаещите, да следят за тяхната посещаемост и да постигнат 80% успеваемост на своите ученици. Учениците ще получават стипендия за посещаемост, стипендия за отличено представяне в курса и безплатен транспорт до училището. За всички тях са осигурени материали от адаптирани програми на МОН за ограмотяване на възрастни.


На 12 октомври е подписан договор, с който са осигурени близо 280 хил. лв., които ще бъдат използвани за ограмотяване на населението от Новоселска община и околностите. Още тогава са поставени писмени съобщения във всички села. Ръководството на училището е заложило на личните срещи и разговори с потенциални възрастни ученици. Голяма помощ са  оказали бивши възпитаници на училището от различни селища.

СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ Ново село има опит в подобна дейност, като участник в програмата "Нов шанс", където си партнира с видинското училище по изкуствата.
Вижте още
Отдел

Да надникнем в "Дневникът на един татко звероукротител"

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин,  Валентина Вълчева представя книгата на  Калоян Явашев  "Дневникът на един татко звероукротител": Дойде моментът да си поговорим за нещата от живота, макар и описани в книга, но затова пък описани по начин, който ще ви накара да се влюбите и в..

публикувано на 21.01.22 в 17:10

Бабинден в Неговановци- преди и сега

Във Видинското село Неговановци всяка година отбелязват Бабинден, като обичаят е да се посетят родилките, които са станали майки през изминалата година. В селото през 2021 година има четири нови "мъжки" майки. Те са дарени с поздравителен адрес от читалищното настоятелство и с топло одеялце за бебенцата. При последната родилка за миналата година -..

публикувано на 21.01.22 в 16:05

Психолог: Прегръдката успокоява

Отбелязваме Международния ден на прегръдката . Идеята за празника се заражда в САЩ през 1986 година, а за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. Денят на прегръдката се отбелязва в ред страни - Германия, Великобритания, Китай и др. Прегръдките са вълшебно лекарство. Този мил физически акт е 100 процента здравословен, споделят специалисти...

публикувано на 21.01.22 в 13:01

Бабинден по време на пандемия в Ново село

Вече втора година жените във видинското село Ново село не могат да се съберат и да направят онова хубаво веселие, с което отдаваха почит на медицинските работници, които се грижеха за здравето на малкото бременни в общината и на новородените деца.  И все пак да се върнем към днешния 21 януари, който честваме от години като Ден на родилната помощ..

публикувано на 21.01.22 в 11:00

Екстремните метеорологични явления и последиците от тях

Онлайн платформата "Климатека" публикува информация за най- екстремните метеорологични явления за 2021 година. Сред тях са мощният циклон "Филомена", който донесе обилни снеговалежи в Португалия и Испания. Мадрид отбеляза 50 - 60 см снежна покривка - нещо невиждано за последните 50 години; наводненията, които засегнаха страни в Западна и..

публикувано на 20.01.22 в 16:59

Мездренско училище ще изучава птиците

Младежки център- Враца обяви резултатите от конкурса "Създаваме заедно".  6 са одобрените идеи на млади хора от областта, които ще получат финансиране от 500 лева. Сред одобрените инициативи е тази на Професионалната гимназия "Алеко Константинов" в Мездра. Еко клуб "Зелена планета" ще работи по проект "Искам да науча за птиците в моя роден край и..

публикувано на 20.01.22 в 16:53

Дариха дръвчета на видинчани, предстои и на Общината

Доброволци, които отглеждат и засаждат дръвчета, раздадоха 10 500 фиданки във Видин. Инициативата е на "Гората.бг" и се случи за втора поредна година в областния град. Целта е засаждане на милиони дървета в цялата страна. И този път преди обявения час на раздаване се беше образувала огромна опашка от чакащи на съботния пазар във Видин. Събралите..

публикувано на 20.01.22 в 16:50
Подкасти от БНР