Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Снимка: Animal Help-Мездра




Коледен базар организира сдружение "В помощ на животните в Мездра".

Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют, обясни създателят на сдружението Станислав Марински.

"По принцип това е поредният коледен базар, който правим. Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от собствените си средства, а когато го правим - то е за лечение на кучета. Тази е сферата, в която сме се насочили, правим го вече повече от 7 години. Тъй като мястото, което в момента помещаваме е и за кучета, то не отговаря на изискванията на държавата за истински приют. Искаме всичко да е както трябва и ако може, да съберем сума, да си закупим място и да започнем да правим нещо, от което има смисъл".

Ръчно рисуваните с акрилни бои на платно картини, които са с дървена рамка, могат да бъдат открити на страницата на сдружението във Фейсбук, а базарът ще продължи до 25 декември.

"Обикновено има голям интерес към базарите. Хубавото е, че това, което предлагаме, са неща, рисувани ръчно. Не са изкуствени. Всичко е рисувано от приятелката ми, която е част от организацията. Хора се отзовават да дават играчки, картини".

Благотворителната продажба на картини е първата крачка към осъществяването на мечтата за построяване на приют по европейски стандарт, за който е нужна собствена земя. Имотът, който се ползва в момента, е оценен на почти 40 000 лева.

"Имотът, който искаме да закупим, е оценен на 38 000 лева. Има още един, който не знаем колко струва, но реално погледнато ще е нещо подобно, а предстои да видим ще се разберем ли с хората, които са собственици. Ще трябва да търсим друго място, ако не се разберем. Много са въпросителните, не зависи просто от нас. 

200 лева е месечният наем на имота, ползван като приют. 

"Един приют трябва да е със затворени помещения, в които зимата температурата да не пада под 0, а през лятото - да не са над 25-30, за да бъдат добре кученцата. Друго, което е, да се почиства лесно, кучетата да се хранят самостоятелно, да имат отделни купички с храна. Самите санитарни възли да се почистват лесно, да се дезинфекцират, да не се вкарват болести, защото хората също вкарват болести, възможно е. Да има достатъчно голямо пространство, защото през деня, когато няма човек на място, да се разхожда. Вечер като отидем - всички кучета да тичат на едно място. Нужен ни е европейски приют".

Сдружение "В помощ на животните в Мездра" съществува официално, съгласно националното законодателство, от март 2015 година. Членовете на сдружението са млади хора, обединени от общата кауза за защита правата на животните, грижи за бездомни и нуждаещи се животни и утвърждаване на принципи за хуманно отношение към животните.

"Това още от началото при нас, когато започнахме да се грижим за бездомни животни, си е правило - вечерта като отидем поне 2 часа да тичат на свобода заедно. Животните са социални. Обичат присъствие на хора. Ние ходим вечер, правим го по правилния начин за отглеждане на кучета в приют. Кучетата трябва да се пускат да тичат, да са свободни, дори човек да затвориш - тежко е, не е нормално, не е добре. Аз го определям като потискане. В големите приюти кучетата са над 1000, но пък има персонал. Ние сме трима доброволци, но спазваме правилото кучетата да тичат поне 2 часа в този огромен двор".

Приютът в село Долна Кремена беше подкрепен от благотворителна акция, организирана от малките добротворци от читалище "Н.Й. Вапцаров"-Игнатица с ръководител Петя Тодорова.

"Инициативата ни е за първа година. Всяка година още януари-февруари правим мартеници. Тази година дойде едно от децата, което е почти постоянно при мен заради ситуацията с училище. Тя предложи да продадем мартениците, а с парите да закупим храна за кучетата. Разбира се, съгласих се. Събрахме малко парички, но ни се сториха много малко. През годината решихме с джобни пари да досъберем, за да закупим поне 2 пакета. Кметът Иво Костов ни подкрепи, закара ни до приюта. Отидохме, бяхме изненади, че за него се грижат на доброволни начала. Кучетата са над 150. Когато децата имат идея, правя и невъзможното, за да реализирам желанията им. Опитваме се да правим смислени неща".

Седмокласничката Елеонора Петрова е инициатор, защото вярва, че животните също заслужават да усещат любов.

"Събираме се доста деца в библиотеката, на мен просто ми хрумна идеята, че можем да направим нещо добро дали захора или животни. Решихме да вземем храна. По принцип видя ли бездомно животно на кучетата, винаги му давам храна. Така помагам по някакъв начин. Всеки, дали животно или човек, има нужда от протегната ръка, от помощ, просто да усети помощ и любов".

Сдружение "В помощ на животните в Мездра" съществува официално, съгласно националното законодателство, от март 2015 година. Членовете на сдружението са млади хора, обединени от общата кауза за защита правата на животните, грижи за бездомни и нуждаещи се животни и утвърждаване на принципи за хуманно отношение към животните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00