Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Снимка: Animal Help-Мездра
Коледен базар организира сдружение "В помощ на животните в Мездра".

Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют, обясни създателят на сдружението Станислав Марински.

"По принцип това е поредният коледен базар, който правим. Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от собствените си средства, а когато го правим - то е за лечение на кучета. Тази е сферата, в която сме се насочили, правим го вече повече от 7 години. Тъй като мястото, което в момента помещаваме е и за кучета, то не отговаря на изискванията на държавата за истински приют. Искаме всичко да е както трябва и ако може, да съберем сума, да си закупим място и да започнем да правим нещо, от което има смисъл".

Ръчно рисуваните с акрилни бои на платно картини, които са с дървена рамка, могат да бъдат открити на страницата на сдружението във Фейсбук, а базарът ще продължи до 25 декември.

"Обикновено има голям интерес към базарите. Хубавото е, че това, което предлагаме, са неща, рисувани ръчно. Не са изкуствени. Всичко е рисувано от приятелката ми, която е част от организацията. Хора се отзовават да дават играчки, картини".

Благотворителната продажба на картини е първата крачка към осъществяването на мечтата за построяване на приют по европейски стандарт, за който е нужна собствена земя. Имотът, който се ползва в момента, е оценен на почти 40 000 лева.

"Имотът, който искаме да закупим, е оценен на 38 000 лева. Има още един, който не знаем колко струва, но реално погледнато ще е нещо подобно, а предстои да видим ще се разберем ли с хората, които са собственици. Ще трябва да търсим друго място, ако не се разберем. Много са въпросителните, не зависи просто от нас. 

200 лева е месечният наем на имота, ползван като приют. 

"Един приют трябва да е със затворени помещения, в които зимата температурата да не пада под 0, а през лятото - да не са над 25-30, за да бъдат добре кученцата. Друго, което е, да се почиства лесно, кучетата да се хранят самостоятелно, да имат отделни купички с храна. Самите санитарни възли да се почистват лесно, да се дезинфекцират, да не се вкарват болести, защото хората също вкарват болести, възможно е. Да има достатъчно голямо пространство, защото през деня, когато няма човек на място, да се разхожда. Вечер като отидем - всички кучета да тичат на едно място. Нужен ни е европейски приют".

Сдружение "В помощ на животните в Мездра" съществува официално, съгласно националното законодателство, от март 2015 година. Членовете на сдружението са млади хора, обединени от общата кауза за защита правата на животните, грижи за бездомни и нуждаещи се животни и утвърждаване на принципи за хуманно отношение към животните.

"Това още от началото при нас, когато започнахме да се грижим за бездомни животни, си е правило - вечерта като отидем поне 2 часа да тичат на свобода заедно. Животните са социални. Обичат присъствие на хора. Ние ходим вечер, правим го по правилния начин за отглеждане на кучета в приют. Кучетата трябва да се пускат да тичат, да са свободни, дори човек да затвориш - тежко е, не е нормално, не е добре. Аз го определям като потискане. В големите приюти кучетата са над 1000, но пък има персонал. Ние сме трима доброволци, но спазваме правилото кучетата да тичат поне 2 часа в този огромен двор".

Приютът в село Долна Кремена беше подкрепен от благотворителна акция, организирана от малките добротворци от читалище "Н.Й. Вапцаров"-Игнатица с ръководител Петя Тодорова.

"Инициативата ни е за първа година. Всяка година още януари-февруари правим мартеници. Тази година дойде едно от децата, което е почти постоянно при мен заради ситуацията с училище. Тя предложи да продадем мартениците, а с парите да закупим храна за кучетата. Разбира се, съгласих се. Събрахме малко парички, но ни се сториха много малко. През годината решихме с джобни пари да досъберем, за да закупим поне 2 пакета. Кметът Иво Костов ни подкрепи, закара ни до приюта. Отидохме, бяхме изненади, че за него се грижат на доброволни начала. Кучетата са над 150. Когато децата имат идея, правя и невъзможното, за да реализирам желанията им. Опитваме се да правим смислени неща".

Седмокласничката Елеонора Петрова е инициатор, защото вярва, че животните също заслужават да усещат любов.

"Събираме се доста деца в библиотеката, на мен просто ми хрумна идеята, че можем да направим нещо добро дали захора или животни. Решихме да вземем храна. По принцип видя ли бездомно животно на кучетата, винаги му давам храна. Така помагам по някакъв начин. Всеки, дали животно или човек, има нужда от протегната ръка, от помощ, просто да усети помощ и любов".

Сдружение "В помощ на животните в Мездра" съществува официално, съгласно националното законодателство, от март 2015 година. Членовете на сдружението са млади хора, обединени от общата кауза за защита правата на животните, грижи за бездомни и нуждаещи се животни и утвърждаване на принципи за хуманно отношение към животните.

Вижте още
Отдел

Да надникнем в "Дневникът на един татко звероукротител"

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин,  Валентина Вълчева представя книгата на  Калоян Явашев  "Дневникът на един татко звероукротител": Дойде моментът да си поговорим за нещата от живота, макар и описани в книга, но затова пък описани по начин, който ще ви накара да се влюбите и в..

публикувано на 21.01.22 в 17:10

Бабинден в Неговановци- преди и сега

Във Видинското село Неговановци всяка година отбелязват Бабинден, като обичаят е да се посетят родилките, които са станали майки през изминалата година. В селото през 2021 година има четири нови "мъжки" майки. Те са дарени с поздравителен адрес от читалищното настоятелство и с топло одеялце за бебенцата. При последната родилка за миналата година -..

публикувано на 21.01.22 в 16:05

Психолог: Прегръдката успокоява

Отбелязваме Международния ден на прегръдката . Идеята за празника се заражда в САЩ през 1986 година, а за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. Денят на прегръдката се отбелязва в ред страни - Германия, Великобритания, Китай и др. Прегръдките са вълшебно лекарство. Този мил физически акт е 100 процента здравословен, споделят специалисти...

публикувано на 21.01.22 в 13:01

Бабинден по време на пандемия в Ново село

Вече втора година жените във видинското село Ново село не могат да се съберат и да направят онова хубаво веселие, с което отдаваха почит на медицинските работници, които се грижеха за здравето на малкото бременни в общината и на новородените деца.  И все пак да се върнем към днешния 21 януари, който честваме от години като Ден на родилната помощ..

публикувано на 21.01.22 в 11:00

Екстремните метеорологични явления и последиците от тях

Онлайн платформата "Климатека" публикува информация за най- екстремните метеорологични явления за 2021 година. Сред тях са мощният циклон "Филомена", който донесе обилни снеговалежи в Португалия и Испания. Мадрид отбеляза 50 - 60 см снежна покривка - нещо невиждано за последните 50 години; наводненията, които засегнаха страни в Западна и..

публикувано на 20.01.22 в 16:59

Мездренско училище ще изучава птиците

Младежки център- Враца обяви резултатите от конкурса "Създаваме заедно".  6 са одобрените идеи на млади хора от областта, които ще получат финансиране от 500 лева. Сред одобрените инициативи е тази на Професионалната гимназия "Алеко Константинов" в Мездра. Еко клуб "Зелена планета" ще работи по проект "Искам да науча за птиците в моя роден край и..

публикувано на 20.01.22 в 16:53

Дариха дръвчета на видинчани, предстои и на Общината

Доброволци, които отглеждат и засаждат дръвчета, раздадоха 10 500 фиданки във Видин. Инициативата е на "Гората.бг" и се случи за втора поредна година в областния град. Целта е засаждане на милиони дървета в цялата страна. И този път преди обявения час на раздаване се беше образувала огромна опашка от чакащи на съботния пазар във Видин. Събралите..

публикувано на 20.01.22 в 16:50
Подкасти от БНР