Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 26 ноември 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Тежка катастрофа на пътя между Враца и Оряхово взе две жертви днес. Инцидентът е станал на изхода на белослатинското село Алтимир, където тир се е завъртял и е ударил две коли.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и кметът на Видин Цветан Ценков обсъдиха хода на изпълнението на проекта за реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“ на среща днес. На срещата бе засегнат и въпросът със строителството на пътя Видин – Ботевград и инфраструктурните връзки в региона. Министърът увери кмета, че изпълнението на участъка не е спирало там, където има необходимите документи, и екипът на МРРБ полага всички усилия за ускоряване на процедурите по неговото изграждане. 

Преговорите за съставяне на правителство с мандат на партия „Продължаваме промяната“ продължиха и днес. Експертите преговаряха в направленията „Труд и социални грижи“, „Туризъм“, „Национална сигурност“ и „Спорт“. Разговорите навлизат във финалната си фаза и приключват в събота, за когато са планирани само две дискусии. 

Започва спешна проверка на знаците, маркировката и пътните принадлежности на автомагистралите, скоростните и републиканските пътища от първи клас в цялата страна. Повод е тежката катастрофа на магистрала „Струма“ с 44 загинали. Разпореждането е на Върховната административна прокуратура  Министерството на регионалното развитие и благоустройството  и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Видинският окръжен съд отложи за пореден път делото за убийството на 31- годишния Теодор Вълчев. Първото заседание беше през октомври миналата година, а причина да не се даде ход на съдебното следствие днес е отсъствието на съдебен заседател. 

На провелото се онлайн редовно заседание на Общинския съвет в Козлодуй, бе решено да бъде освободен управителя на МБАЛ „Св. Иван Рилски” - д-р Момчил Иванов и бе определен временно изпълняващ длъжността управител на лечебното заведение, съобщават от общиснката администрация. 

Антична Бонония е избрана за пилотен обект, в който се планират различни дейности в подкрепа на номинацията на Римския Дунавски лимес за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Дейностите са организирани в рамките на международен проект, по който асоцииран партньор е Регионален исторически музей Видин.

Започна изплащането на възнагражденията на участниците в изборните комисии, сформирани на територията на община Видин за изборите през месец ноември. От сутринта пред сградата на общинската администрация се изви опашка от членовете на СИК.

След като вчера беше отчетен лек спад, днес новите случаи на COVID-19 в Северозапада отново са над 200. Във Видин положителните проби са 28, във Враца 89, а в Монтана 86 души са заразени с вируса.

Производители от Монтана  ще могат да предлагат стоките си на Коледно – новогодишния базар в града. От Общината ще разположат 8 къщички на площад  "Жеравица"

Петметрови чинари бяха засадени в двора на ППМГ "Екзарх Антим I" - Видин от трима от изявените преподаватели по математика - Емил Стоянов, Тома Георгиев и Роза Георгиева. Дръвчетата са дар от Училищното настоятелство по случай юбилея на училището, което догодина ще стане на 50 години.

За втора година Община Вършец организира Коледен базар, който ще бъде разположен в дървените къщички на Алеята с чинарите. Той се проведе в период от 01.12 до 31.12.


Вижте още

Снимката на 28 януари 2022 година

Болницата в Лом  с тройно по-висока сметка за ток. 57 000 лева дължи за електроенергия за последния месец болницата в Лом, при 17 000 лева за предходните. За да се издължи, лечебното заведение ще трябва да направи икономии. Режим на уличното осветление  въведе най-малката видинска община - Бойница. Четири пъти по-високи са сметките за ток...

публикувано на 28.01.22 в 18:10

Противоепидемичните мерки във Врачанско според заболеваемостта в отделните общини

Няма да се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки в област Враца до края на седмицата, съобщи за Радио ВИДИН д-р Орлин Димитров , директор на Регионалната здравна инспекция: "Нашият регион, в който попадат 8 области, е в червено. Той е в Етап 3, но онзи ден получихме заповед от Министерството, по която се вижда, според т. нар. К- индекс,..

публикувано на 28.01.22 в 15:46
Оряхово, изглед към Дунава

Проучват възможност за мост при Оряхово

Оряхово - Бекет е една от 5-те възможни локации за бъдещо мостово съоръжение над река Дунав. Това е записано в Меморандум между България и Румъния от 2019 година. На среща в Русе днес в ицепремиерът и  министър на регионалното развитие и благоустройството  Гроздан Караджов и министърът на транспорта Николай Събев се договориха с румънския..

публикувано на 28.01.22 в 15:20

Близо 700 000 лева приходи от общински имоти очакват в Община Мездра

Годишна програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост за 2022 г. прие  Общинският съвет в Мездра в първото си заседание за годината, съобщават от общинската администрация. В  Програмата, разработена от Община Мездра, са включени за продажба 51 общински имота - 7 в Мездра и 44 в съставните села на общината: 21 в с...

публикувано на 28.01.22 в 14:55

Педиатър: Децата с коронавирус рядко стигат до болницата в Козлодуй

Леко протичат случаите на коронавирус при най-малките пациенти, засегнати от варианта Омикрон. Рядко се налага болнично ленение, обясни педиатърът д-р Малина Павлова, която е и началник на детското отделение в Козлодуй. "Имаме доста пациенти на различна възраст- от кърчмаческа до ученическа възраст, но засега е леко при тях- с хрема, кашлица и..

публикувано на 28.01.22 в 14:29

И в Бойница въвеждат режим на уличното осветление

Режим на уличното осветление въведе най-малката видинска община - Бойница. Четири пъти по-високи са сметките за ток, обясни кметът Анета Генчева. "Имаме улично само от 6 до 10... Три-четири пъти се е вдигнал тока в сравнение с миналата година по същото време. Няма да издържим задълго. То да е само тока... Сега ще пуснем обществена поръчка за..

публикувано на 28.01.22 в 13:54

Фотограф от Роман с награда от европейски конкурс за железопътна фотография

Талантливият фотограф от Роман Александър Горанов спечели награда в европейски конкурс за железопътна фотография, съобщават от Община Мездра. Неговата снимка "Безопасна железница - Пътят на природата - Син час", която е заснета в района на село Кунино, беше отличена като една от най-добрите 12 в 9-ото издание на конкурса "Aline Bastin Photography..

публикувано на 28.01.22 в 13:34
Подкасти от БНР