Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападна България- във фокуса на експертните преговори за правителство

Снимка: БГНЕС

Приключи първият кръг от преговорите между четирите партии в парламента, които ще опитат да съставят правителство- "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Развитието на Северозападна България бе във фокуса на част от експертните разговори.

"Специално за регион Северозапад ще се постигне консенсус да има целенасочена инвестиционна програма, както и при отделни европрограми да има задължително допълнително точкуване, което да даде възможност фирми и граждани да имат предимство по отношение на съответните правила за участие", каза в "Посоките на делника" по Радио Видин бившият кмет на Мездра Генади Събков, който е част от екпертната група на БСП в преговорите в панела "Регионално развитие" и добави:

"По отношение на инфраструктурата се постигна консенсус за бързо изграждане на пътя Видин-Кулата, този коридор е много важен за всички нас. Оптимист съм по отношение на добронамереността на всички участници в преговорите. Очаквам нещата да се развиват с по-бързи темпове от досегашните. Виждам, че разумът надделява над емоцията и това ще бъде в основата на взимане на прагматични решения. Ще успеем да постигнем консенсус по важните неща. И това вече се случва- точките, по които се споразумяхме в този панел "Регионално развитие", смятам, че са добра основа за бъдещото успешно развитие на регионите и на страната като цяло."


Създаване на национален фонд за сближаване на регионите, който да инвестира в изоставащите общини, за да настигнат напредналите. Това предложи бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов от БСП по време на експертните преговори в сферата на регионалното развитие:

"Целта е да се инвестира целево в изоставащите региони на България, каквито са Северозападна България, Родопи, Странджа и някои други части. Стъпваме изключително на разработка на Българската академия на науките. В обхвата на тези региони попадат 51 общини от Северозападна България в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Не всички общини, а тези, които имат изключително належаща нужда от интервенция на държавата. Държавата трябва да има предвид тази стратегия, ако не искаме да обезлюдим едни райони и да концентрираме населението в останалите. Този тип развитие не е характерен за Европа, а за други континенти. Не трябва да допускаме такава тенденция."

"Колкото е по-малко населеното място, колкото е по-отдалечено от столицата, толкова е по-онеправдано, толкова е по-бедно това място. Гледаме към благосъстоянието на хората- дори и да не си много богат, трябва да живееш в добре развита инфраструктура, да имаш достъп до основните неща- медицина, образование, дори забавление. Това задържа хората по места. Ние полеко вървим към окрупняване на населението в 4-5 населени места и тоталното обезлюдяване на иначе прекрасната българска даденост на останалите населени места. Защото е много важно как ще стигнеш до Видин, ако е по този начин, по който стигахме досега, ще е горе-долу по-дълго да стигнеш до три пъти по-дългото разстояние, да речем до Бургас... Ние сме в ситуация, в която има вече общини в риск от изчезване. Той е абсолютно реален. В София може би забравяме за тези общини. За тези общини в риск трябва да предвидим субсидиращ механизъм, механизъм на икономически помощи. Ще трябва да преливаме в общините, които се изтриват от лицето на България...", заяви Гроздан Караджов от експертния екип на "Има такъв народ".

"Направихме един много сериозен анализ какво се е случило с нашите региони. Ние ползваме понятието "регионален геноцид". Към момента ситуацията е такава, че сме напът 80% от населението да се концентрира в 6 града и причината е политиката, която беше водена последните 12 години. Въз основа на тази политика се стигна до там, че за последните варианти на бъдещата оперативна програма "Развитие на регионите" се наложи тогавашните управляващи да пишат пред Европейската комисия, че нищо не са успели в областта на регионалното развитие, т.е. те си признаваха, че са направили анти регионално развитие. Ние предлагаме създаването на регионални инвестиционни бюджети, основани на принципите на ефективност, ефикасност и икономичност при разходването на публичните средства за инвестиции. Този бюджет да е на многогодишна основа, така че за всяка една община да е ясно всичките източници на финансиране на проектен принцип, методическата помощ ще бъде на централно ниво, за да помогнем на общините. За да върнем хората в тези региони, трябва да има някаква сигурност за тях. Тази сигурност се създава, когато има дългосрочно финансиране, когато има предвидимост", добави Георги Георгиев, народен представител от Враца от ПП "Има такъв народ".


От "Демократична България" също подчертаха, че има регионални дисбаланси. Според тях държавата убива периферните региони.

"На първо място трябва да спрем този модел на прекомерна централизация на държавата. Той беше засилен през последните 10-12 години, за да може да бъде канализирана и корупцията. Според "Демократична България" трябва да бъде ревизиран моделът на публичното финансиране на общините и на регионалните структури, тъй като в момента той е изцяло авторитарен. За да бъдат преодолени регионалните дисбаланси, смятаме, че трябва да започнат инвестиции от страна на държавата в индустриални зони в страната извън тези, които се случват в момента. Регионалното министерство да инициира проучване, за да бъде преценено къде могат да се случат и то по начин, по който могат да бъдат привлечени чуждестранни инвестиции, а не да се случва по начинът, по който е сега. Първо трябва да бъде изградена довеждащата инфраструктура на определените места, за да не става така, че инвеститорът, който е дошъл тук, да се налага да чака половин или една година и по този начин да бъде рекетиран и да бъде обект на корупция", каза Зарко Маринов.

В "Демократична България" смятат още, че трябва да се върви към по-голяма финансова децентрализация на регионите.

"Ще се солидаризираме с част от мерките на колегите, но има неща, които са важни да бъдат приоритизирани и да не попаднат в общото говорене за стратегии, анализи и т.н, каквито също са нужни. На първо място целенасочена държавна политика по изграждане не просто на индустриални зони, а на центрове за икономическо развитие. Това означава множество индустриални зони. На второ място ние казваме, с една скоба, която отварям, че ако на едни студенти им кажеш, че има една държава в Източна Европа, в която има един град- най-близкият до Западна Европа, на плавателна река, граничи с две държави, всички на това задание биха казали, че това е най-развитият град в държавата, за нас решението за Видин, за Северозапада минава през целенасочена държавна политика по изграждане на трасето Видин-Кулата. Този проект пренаписва картата на световните товари. Това е приоритетен проект. Македония и Сърбия са по-назад, но и те имат в главите си тази идея, т.е. тук е важно да сме първи", категоричен е Йордан Иванов.


Развитието на изоставащата Северозападна България бе тема на дискусиите и в сектор "Транспорт".

"От 2014 година не съществуват понятията "Европейски транспортни коридори", но нашата държавна администрация по инерция продължава да проектира и да хвърля пари в посока на тези коридори, които няма да се състоят. Най-лошото е, че там няма да има и финансиране. В новия вариант на европейската инфраструктура, тръгвайки от Хамбург през Берлин, Виена, Будапеща, Арат в Румъния, излизайки на Видин, тази транспортна ос слиза вертикално на юг и преминава през София за Истанбул и Солун. В българския участък няма нищо, т.е. последните правителства нямат нито един проект, който да е защитен и който да е в съответствие с този стратегически план на Европейската комисия. Тази ос съдържа в себе си скоростен железопътен транспорт, а ние нямаме такава инфраструктура в България, не сме и планирали, второ- означава магистрален път. Трябва да се подходи много сериозно към това ще се възползваме ли от възможностите за финансиране по тази ос, ще искаме ли да "откъснем" от огромните милиони тонове товари, които идват от Китай, акостират на Солун и ще тръгнат към Европа? За наше нещастие те могат да завият през Сърбия, където в момента се изгражда ново трасе и няма да се налага да се мине по т.нар. "Стратегическа ос Ориент-Източно Средиземноморие". На следващо място е използване на европейските механизми и ускорено сътрудничество с Румъния, защото не се работи от години по отсечката Видин-Арат. Тази отсечка от стратегическата ос трябва чрез финансирането да бъде мотивирана Румъния да я довърши. Трябва да предложим техническа възможност, която ще има България, когато тръгнат товарите от Солун", обясни Гроздан Караджов от "Има такъв народ".

Преговарящите експерти се обединиха около мнението, че е необходимо да се ускори работата по оперативната програма за развитие на регионите за периода 2021 - 2027 г. Решено беше също до края на 2022 г. да се актуализира Националната концепция за пространствено развитие. Тя е документът, който определя дългосрочните перспективи, цели и приоритети на държавната политика за намаляване на дисбаланса в развитието на националната територия.

Още по темата- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00