Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Тачев, политолог: Оптимист съм за съставяне на правителство, преговорите са положителни, обществото също го иска

Снимка: личен архив

Политологът от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Светлин Тачев коментира в "Посоките на делника" преговорите за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България":

- Безспорно това е нов тип начин на водене на преговори. Доста по-различни от преди, открити пред обществото, което показва две неща: първо, дават прозрачност- години наред търсим прозрачност и за първи път виждаме нещо подобно, в което политическите формации могат да седнат и да обсъждат политики, защото в предизборната кампания видяхме не водене на дебат за политики, а настроения един срещу друг, тук виждаме точно обратното- позитивен разговор за това какво може да се свърши, какво трябва да се свърши и всеки има възможността да представи своите виждания; тук стигаме до второто- това е равнопоставеността. "Продължаваме промяната" дава заявка за нещо ново и това е, че даде възможност на останалите три партии да се чувстват не като загубили изборите, а като равнопоставени формации, които могат заедно да обсъждат политиките. Това обаче беше първият кръг от преговорите, който беше по-лесният. Следва вторият кръг- решаването кои да са министри в евентуален нов кабинет. Тук дебатите предполагам ще са много по-сложни, много по-трудни за решаване, тъй като това е въпрос на възможностите кой е най-добрият, който може да заеме дадено министерско кресло. Вероятно ще има сблъсъци между политическите формации да предложат техния си представител, но през цялото време виждам от "Продължаваме промяната" желание не всичко да е на всяка цена. Така че воденето на преговорите до момента е положително и съм оптимист, че все пак правителство ще има, защото за разлика от предишните избори, когато "Има такъв народ" спечели първото място, вместо да започне с положителното, с това какво може да се свърши, как могат да си взаимодействат политическите формации, те започнаха да чертаят разделителни линии, което доведе и до невъзможността за съставяне на правителство. Сега, ако тези четири партии не достигнат до съставяне на правителство, това ще е катастрофално не само за парламентарната демокрация, но и за самите политически формации. А ако някоя от политическите формации реши да се оттегли и да откаже да участва в създаване на коалиционен кабинет, това ще е пагубно за самата нея на следващи избори. Оптимист съм, защото има положителен начин на водене на преговори, а и негласен натиск от обществото върху политическите формации най-накрая да направят това, за което са избрани.

Радио ВИДИН: Това означава ли, че политическата криза, започнала още с протестите от миналата година, върви към своя край?

- Това е много интересен и дълъг процес, който започна с протести, които се институционализираха в избори, после през служебни кабинети, за да завършат своя жизнен цикъл с втория тур на президентските избори. Смятам, че вече е време да се успокои политическото напрежение, да се реши политическата криза. Няма за какво повече да има политическо напрежение. "Продължаваме промяната" е първа политическа сила, имат възможност за съставяне на правителство, президентът беше преизбран. Трябва да се реши политическата криза, за да могат да се решат и останалите кризи, тъй като пред нас стоят здравна криза, инфлация, поскъпване на цените... Всичко това се случва на фона на зимния сезон, който обикновено е невралгичен за всяка власт.

Как виждате ролята на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" в бъдещия парламент?

- ГЕРБ и ДПС най-вероятно ще бъдат изолирани. Тяхната роля е на опозиция. Надявам се тя да е градивна, защото в една парламентарна демокрация е хубаво да има и силна опозиция, която обаче да е градивна, а не деструктивна. А за "Възраждане" смятам, че ще е "опозиция на опозициите", т.е. ако има лагер на статуквото и лагер на промяната най-общо казано, има и трети лагер и това е "Възраждане", който общо взето е срещу всички. С това е вероятно да трупа допълнителна подкрепа, защото има много българи, които харесват и подкрепят политиките на "анти", на "анти всичко". Така че в случая тя е в една нелоша позиция в парламента.

Какъв "живот" можем да очакваме от правителство, подкрепено от четворна коалиция?

- Трудно ще е. Четири политически формации, които трябва да управляват четири години, изглежда трудно постижимо, дори невъзможно за някои анализатори. Аз все пак съм оптимист, че първото, което трябва да направят и най-важното, е да прекарат страната през кризата, която се задълбочава, и след това може да седнат на масата и да обсъдят какъв е пътят напред. Разбира се, това ще е една много крехка коалиция, тъй като излизането на всяка една от формациите неминуемо ще доведе до падането на самия кабинет. Въпреки всичко съм оптимист и вярвам, че пътят е към правителство, което ще издържи минимум година.

Повече- в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00