Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Светлин Тачев, политолог: Оптимист съм за съставяне на правителство, преговорите са положителни, обществото също го иска

Снимка: личен архив

Политологът от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Светлин Тачев коментира в "Посоките на делника" преговорите за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България":

- Безспорно това е нов тип начин на водене на преговори. Доста по-различни от преди, открити пред обществото, което показва две неща: първо, дават прозрачност- години наред търсим прозрачност и за първи път виждаме нещо подобно, в което политическите формации могат да седнат и да обсъждат политики, защото в предизборната кампания видяхме не водене на дебат за политики, а настроения един срещу друг, тук виждаме точно обратното- позитивен разговор за това какво може да се свърши, какво трябва да се свърши и всеки има възможността да представи своите виждания; тук стигаме до второто- това е равнопоставеността. "Продължаваме промяната" дава заявка за нещо ново и това е, че даде възможност на останалите три партии да се чувстват не като загубили изборите, а като равнопоставени формации, които могат заедно да обсъждат политиките. Това обаче беше първият кръг от преговорите, който беше по-лесният. Следва вторият кръг- решаването кои да са министри в евентуален нов кабинет. Тук дебатите предполагам ще са много по-сложни, много по-трудни за решаване, тъй като това е въпрос на възможностите кой е най-добрият, който може да заеме дадено министерско кресло. Вероятно ще има сблъсъци между политическите формации да предложат техния си представител, но през цялото време виждам от "Продължаваме промяната" желание не всичко да е на всяка цена. Така че воденето на преговорите до момента е положително и съм оптимист, че все пак правителство ще има, защото за разлика от предишните избори, когато "Има такъв народ" спечели първото място, вместо да започне с положителното, с това какво може да се свърши, как могат да си взаимодействат политическите формации, те започнаха да чертаят разделителни линии, което доведе и до невъзможността за съставяне на правителство. Сега, ако тези четири партии не достигнат до съставяне на правителство, това ще е катастрофално не само за парламентарната демокрация, но и за самите политически формации. А ако някоя от политическите формации реши да се оттегли и да откаже да участва в създаване на коалиционен кабинет, това ще е пагубно за самата нея на следващи избори. Оптимист съм, защото има положителен начин на водене на преговори, а и негласен натиск от обществото върху политическите формации най-накрая да направят това, за което са избрани.

Радио ВИДИН: Това означава ли, че политическата криза, започнала още с протестите от миналата година, върви към своя край?

- Това е много интересен и дълъг процес, който започна с протести, които се институционализираха в избори, после през служебни кабинети, за да завършат своя жизнен цикъл с втория тур на президентските избори. Смятам, че вече е време да се успокои политическото напрежение, да се реши политическата криза. Няма за какво повече да има политическо напрежение. "Продължаваме промяната" е първа политическа сила, имат възможност за съставяне на правителство, президентът беше преизбран. Трябва да се реши политическата криза, за да могат да се решат и останалите кризи, тъй като пред нас стоят здравна криза, инфлация, поскъпване на цените... Всичко това се случва на фона на зимния сезон, който обикновено е невралгичен за всяка власт.

Как виждате ролята на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" в бъдещия парламент?

- ГЕРБ и ДПС най-вероятно ще бъдат изолирани. Тяхната роля е на опозиция. Надявам се тя да е градивна, защото в една парламентарна демокрация е хубаво да има и силна опозиция, която обаче да е градивна, а не деструктивна. А за "Възраждане" смятам, че ще е "опозиция на опозициите", т.е. ако има лагер на статуквото и лагер на промяната най-общо казано, има и трети лагер и това е "Възраждане", който общо взето е срещу всички. С това е вероятно да трупа допълнителна подкрепа, защото има много българи, които харесват и подкрепят политиките на "анти", на "анти всичко". Така че в случая тя е в една нелоша позиция в парламента.

Какъв "живот" можем да очакваме от правителство, подкрепено от четворна коалиция?

- Трудно ще е. Четири политически формации, които трябва да управляват четири години, изглежда трудно постижимо, дори невъзможно за някои анализатори. Аз все пак съм оптимист, че първото, което трябва да направят и най-важното, е да прекарат страната през кризата, която се задълбочава, и след това може да седнат на масата и да обсъдят какъв е пътят напред. Разбира се, това ще е една много крехка коалиция, тъй като излизането на всяка една от формациите неминуемо ще доведе до падането на самия кабинет. Въпреки всичко съм оптимист и вярвам, че пътят е към правителство, което ще издържи минимум година.

Повече- в прикачения файл.

Вижте още

Как по- високите цени на енергията се отразяват на бизнес и институции в Северозапада?

Нова година- нови сметки за ток. В началото на 2022-ра, след като новогодишните празненства поутихнаха, дойде и времето за плащане на сметки. Това безспорно са едни от най- тежките сметки в годината за всяко българско домакинство, бизнес или институция. Преди дни премиерът Кирил Петков обясни кога потребителите на газ и бизнеса на ток могат да..

публикувано на 26.01.22 в 10:45

Любен Иванов: Държавата ще инвестира в област Видин двойно повече средства

Българското правителство има амбицията да отдели за общините в област Видин от излишъка на държавата поне двойно повече средства от предходните години. Това каза новият областен управител на Видин Любен Иванов в студиото на Радио Видин. Той встъпи официално в длъжност на 7 януари, и две седмици по-късно бе гост в "Посоките на делника".  "В момента..

публикувано на 25.01.22 в 17:30

Възможности за подпомагане на селския туризъм

Потенциалът за развитие на селския туризъм в Северозападна България е много голям. Как го използват местните общности и на каква подкрепа могат да разчитат? Боян Минков е председател на Общинския съвет в Белоградчик, от години със семейството си развива селски туризъм. В региона селският туризъм е представен много добре.  "Последната 2021..

публикувано на 24.01.22 в 15:35
Село Замфир, община Лом

Финансирането е проблемът на село Замфир

В слънчев януарски ден пристигаме в село Зафмир , едно от големите села в община Лом. Селото е красиво и оживено. Тук живеят около 1300 души, има и млади хора, които работят в близкия град Лом. Проблемът е, че няма работа.   Къщите са 760, има и такива, в които никой не живее, но не са много. Преобладава възрастното население. В селото има..

публикувано на 21.01.22 в 12:00

Красимир Георгиев: Българинът се разтапя от удоволствие, когато чуе за полигони и Тодор Живков

"Идеята на новото правителство аз я приветствам, само че пак тръгваме от покрива към първия етаж, макар че обикновено се върви обратно . Българинът се разтапя от удоволствие, когато чуе за полигони и Тодор Живков. На полигон по време на шофьорския курс няма какво да се научи . Учи се, когато е в истинска обстановка. Иначе свикваме между колчета и..

публикувано на 20.01.22 в 10:35
Владимир Тодоров

Владимир Тодоров: Правилата за движение по пътищата трябва да са в отделен закон

" Изключително голяма е нуждата от нов закон за пътищата . Сегашният не е променян от години, най-кърпеният закон е - над 50 поправки има , съответно е амалгама, направо тюрлюгювеч от всякакви правила. Когато трябва да се учат правилата за движение, те трябва да са извадени в самостоятелен закон , съдържащ само тях. Никой не го интересува..

публикувано на 20.01.22 в 10:30
Настимир Ананиев, народен представител

Настимир Ананиев: Обучение от най-ранна възраст ще гарантира пътната безопасност

"Един от фокусите, които дадохме, е френският модел за пътна безопасност: още от детската градина започва да се изграждат знания за пътна безопасност, след това се минава през обучение на велосипед, за да се създадат умения и рефлекси, свързани с пътната безопасност . Идеята е да се фокусираме и да работим в тази посока - образованието и обучението,..

публикувано на 20.01.22 в 10:20
Подкасти от БНР