Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха наредбата за организацията на движението във Видин

Снимка: Радио ВИДИН



Новата наредба за организацията на движението на територията на община Видин беше одобрена от местните парламентаристи. 

Основните приоритети в нея са изграждането на режим на паркиране, който оптимално да използва възможностите на уличната мрежа за обособяване на места, а също така и облекчаването на трафика.

Режимът на платено паркиране предизвика дълга дискусия. 

Димитър Велков от БСП посочи, че Видин не се нуждае от синя зона.

"Нашата позиция не е променена откакто ГЕРБ и СДС - десните сили - се опитват да вкарат наредбата за синята зона. Това е допълнителен данък за живеещите в града и в общината. Хората, предвид и тежката криза в последните 2 години, не са в най-добрата си кондиция, за да могат да плащат данък спиране. Не е удачно в един от бедните градове на Европа и България да се въвежда такава синя зона".

Наредбата коментира и Людмил Димитров, който предложи сумите от глобите да бъдат ползвани за подобряване инфраструктурата на Общината.

"Предвидено е талоните да стават по два начина - електронен талон и SMS услуга. Изцяло се премахват човечетата със зелени елечета. Хората няма да могат да се справят със закупуването на талони. Откъде ще се купуват, как? Ако няма електронни талони, остава само SMS, но има хора, които не могат да виждат без очила, примерно. Трябва да остане живата сила, ако мога така да кажа. Подкрепям и предложението на Валери Василев - за два талона на жилище. Не е сериозно да е по един".

За публичен регистър на платилите месечен абонамент настоя и друг от представители на групата на БСП - Юлиян Петров.

"На всички, които са платили конкретен абонамент. Сега сме свидетели на стикери и какво ли не, а съм сигурен, че никой не е платил. Тоест да имаме образец за табела на община Видин. Платен абонамент, за да може да се види дали всичко отговаря на истината".

Валери Василев представи предложението на съветниците от ГЕРБ, което беше прието впоследствие:

"Предлагаме от синя зона да отпаднат улица "Екзарх Йосиф" в участъка от кръстовището на ул. "Цар Симеон Велики" до кръстовището на ул. "Митрополит Кирил". Да отпадне ул. "Митрополит Кирил" в участъка от кръстовището на "Цар Симеон Велики" до кръстовището на "Екзарх Йосиф I". Също така "Рибарска" - от участъка на "Цар Александър II" до кръстовището на "Дунавска". Да отпадне ул. "Найчо Цанов" в участъка от кръстовището на "Цар Симеон Велики" до кръстовището на "Търговска". Да отпадне и "Стефан Стамболов" в участъка от "Цар Симеон Велики" до кръстовището на "Пазарска" и да отпадне ул. "Разлог" в участъка от "Пазарска" до "Цар Симеон Велики". Предлагаме за всеки самостоятелен обект да бъдат издавани по два броя талони".

Паркингът на улица "Дунавска" зад агенция "Митници", паркингът до киното, намиращо се до видинския пазар, и паркингът на Спортната зала, също отпадат от Синята зона.

От Наредбата бяха отстранени технически грешки, обясни Светла Ангелова от общината, а след това разясни:

"По отношение на талоните и къде ще се продават: със заповед на кмета ще се определят конкретните места. На този етап нямаме готовност да кажем къде ще са продажбите. Хората от "Общински паркинги и пазари" вече ще изпълняват само контролни функции, т.е вече няма да продават билетите, но ще следят дали се заплащат таксите. Ще има и талони, просто със заповед ще се уточни къде да се продават. Регистърът е включен, възложили сме на съответния отдел на Общинската администрация да води такъв, да го актуализира с данни, които можем да публикуваме. Адреси можем, но не лични данни. Ако живеете в Синя зона, а в момента ви се дава талон само за един автомобил, за останалите е предвидено да се заплаща".

Наредбата беше приета с 16 гласа "за" и 7 "против".

Документът детайлно разписва норми относно организирането на движението, пътните знаци и маркировката, светофарните уредби, както и осигуряването на движението по улиците при строително-монтажни дейности, извънредни и аварийни ситуации. Регламентира се и движението на превозни средства с животинска тяга по уличната мрежа. Въвежда се по-добър ред в съществуващите режими за паркиране - включително платеното паркиране, паркирането на превозни средства за служебни нужди и с платен абонамент, като са описани и санкциите, които се налагат при нарушения. 

За облекчение на живеещите в обхвата на "синята зона" е предвидена възможност за използване на талон за преференциално паркиране, като всяко домакинство ще може да получи до два талона.

 Спирането в зоната за платено паркиране ще става както и досега – срещу закупуване на талон. Жителите и гостите на Видин ще могат да се сдобият с такъв по два начина – като го закупят от определените за целта места, които ще бъдат описани в заповед на кмета на Общината, както и чрез изпращане на SMS.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20