Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин ще реализира ученически проект "Канатица" за алея в градския парк

5
Мини проект "Канатица", създаден от ученици от СУ Арчар
Снимка: Иван Попов





Създаване на мини - проект "Канатица" направиха дванайсетокласниците  от паралелката по озеленяване при СУ "Христо Ботев" село Арчар.
Проектът представлява макет на  малка площ от Крайдунавски парк в град Видин, която може да бъде  озеленена  и зацветена реално.
Мини - проектът се прави  по предложение на преподавателя по озеленяване Иван Попов, който разказва за идеята си на учениците и те заедно я осъществяват:

"Първо, обичам да има позитивни неща в нашето ежедневие, другото, което ме огорчава е, че обучението е онлайн и е доста едностранчиво. Хубаво е да има практика
. Минавайки преди около месец в градската градина на Видин направих няколко снимки, които да са ми в полза, когато работя онлайн с учениците. Те ще са озеленители. Правя снимки и им показвам, за да е подкрепена теорията с примери.  Направих снимка в тази алея и ми се оформи идея, че там може да се направи нещо по-интересно, по-наситено...Насочих вниманието на учениците към това и ни дойде идеята да бъде алея "Канатица"."
 Мини проект

Бавно, стъпка по стъпка, 12 -те от паралелката по озеленяване проектират и създават проекта за зацветяване на площите в Крайдунавския парк във Видин,
как се случва това, разказва Иван Попов, техният преподавател по декоративна дендрология, озеленяване, цветарство, цветопроизводство и  аранжиране:

 "Показах им как може да вземем размерите на ивицата през публичната карта на фонд "Земеделие" и да направим копие и да работим върху нея. ..Това предизвика голям интерес в тях...Миналата седмица учихме присъствено и те помогнаха във финализирането...Използвахме различни материали: фибрант, изкуствена трева, клечки за зъби, многоцветни салфетки, лепило С200 и др..."
Алеята в градската градина - Видин
Община Видин ще подкрепи проекта на учениците, като ще го използва при садене на пролетни цветя, в  алеята пред Паметника на свободата, каза Светла Ангелова, началник отдел "Екология, инфраструктура и инженерни мрежи и съоръжения" в община Видин:
"...Тази година децата бяха на стаж при нас. Много се радваме, че имат огромното желание да помагат и да творят...Проектът е страхотен и ще търсим вариант да го финансираме и да го приложим с пролетните цветя, поне част от него...Всичко зависи от това дали тези видове са налични, но като цяло проектът е много готин!"
Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00