Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Видин ще реализира ученически проект "Канатица" за алея в градския парк

5
Мини проект "Канатица", създаден от ученици от СУ Арчар
Снимка: Иван Попов

Създаване на мини - проект "Канатица" направиха дванайсетокласниците  от паралелката по озеленяване при СУ "Христо Ботев" село Арчар.
Проектът представлява макет на  малка площ от Крайдунавски парк в град Видин, която може да бъде  озеленена  и зацветена реално.
Мини - проектът се прави  по предложение на преподавателя по озеленяване Иван Попов, който разказва за идеята си на учениците и те заедно я осъществяват:

"Първо, обичам да има позитивни неща в нашето ежедневие, другото, което ме огорчава е, че обучението е онлайн и е доста едностранчиво. Хубаво е да има практика
. Минавайки преди около месец в градската градина на Видин направих няколко снимки, които да са ми в полза, когато работя онлайн с учениците. Те ще са озеленители. Правя снимки и им показвам, за да е подкрепена теорията с примери.  Направих снимка в тази алея и ми се оформи идея, че там може да се направи нещо по-интересно, по-наситено...Насочих вниманието на учениците към това и ни дойде идеята да бъде алея "Канатица"."
 Мини проект

Бавно, стъпка по стъпка, 12 -те от паралелката по озеленяване проектират и създават проекта за зацветяване на площите в Крайдунавския парк във Видин,
как се случва това, разказва Иван Попов, техният преподавател по декоративна дендрология, озеленяване, цветарство, цветопроизводство и  аранжиране:

 "Показах им как може да вземем размерите на ивицата през публичната карта на фонд "Земеделие" и да направим копие и да работим върху нея. ..Това предизвика голям интерес в тях...Миналата седмица учихме присъствено и те помогнаха във финализирането...Използвахме различни материали: фибрант, изкуствена трева, клечки за зъби, многоцветни салфетки, лепило С200 и др..."
Алеята в градската градина - Видин
Община Видин ще подкрепи проекта на учениците, като ще го използва при садене на пролетни цветя, в  алеята пред Паметника на свободата, каза Светла Ангелова, началник отдел "Екология, инфраструктура и инженерни мрежи и съоръжения" в община Видин:
"...Тази година децата бяха на стаж при нас. Много се радваме, че имат огромното желание да помагат и да творят...Проектът е страхотен и ще търсим вариант да го финансираме и да го приложим с пролетните цветя, поне част от него...Всичко зависи от това дали тези видове са налични, но като цяло проектът е много готин!"
Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.


Галерия

Вижте още

Петя Петрова и нейната любов - музиката

Петя Петрова е  от Видин, на 22 години и пее от 11-годишна. Можем да я наречем супер талант, защото свири на китара от около година, може да свири малко и на синтезатор, обича също да рисува, тренира латино танци. Въобще, Петя е всестранно-развита личност. Но музиката за нея е неизбежна част от ежедневието й, тя е нещото което й помага..

публикувано на 28.01.22 в 17:50
Отдел

Запознайте се с "Новата съседка"

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин, Валентина Вълчева представя романа на Мария Пеева "Новата съседка". Ето и подробностите:  Една нова съседка в затворен и спокоен квартал може да е всичко друго, но не и предпоставка за трагедия, нали? Особено ако е самотна майка на дете с тежки..

публикувано на 28.01.22 в 17:29

Министерството на образованието проверява училището в Рабиша

С всяка изминала година децата в Основно училище "Васил Априлов" в белоградчишкото село Рабиша намаляват. През тази са записани по-малко от 30, а в класните стаи не са всички, признава и директорът Йорданка Еленкова. Министерството на образованието и науката извършва проверка в училището. Резултатите ще бъдат обявени до средата на..

публикувано на 28.01.22 в 15:26

"Хижар" вече е професия

"Хижар" вече е професия в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от Българския туристически съюз и Националната агенция за професионално образование и обучение по създаване на държавен стандарт за обучение по нея. Тъй като досега не е имало такава професия, хижарите са били назначавани като..

публикувано на 27.01.22 в 17:04

Запазва се видовият състав на зимуващите водолюбиви птици в Северозапада

Eкип от експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите - Враца, съвместно с представители на Българско дружество за защита на птиците и Дирекция на природен парк "Врачански балкан", участва в 46-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Наблюдението се извърши по поречието на река Искър от село Люти брод, община Мездра до..

публикувано на 27.01.22 в 16:50

В Бели извор искат чиста река

Жители на Бели извор в община Враца имат проблем със замърсяване на водата в река Бела бара, която минава през селото. Проблемът е от години и в търсене на решение стигат до среща с кмета на Общината.  "През селото минава една малка рекичка, в която преди 50-60 години хората са започнали да си заустват високите подпочвени води, лека полека..

публикувано на 27.01.22 в 16:43

Електромобилите- тенденции, предимства и недостатъци

Търсенето на електромобили през последните години нараства. Тези превозни средства освен че са по-икономични, щадят и околната среда. Прибягването ĸъм масово производство на електрически коли съответно доведе и до понижение в цените им. Това са и някои от причините в България електромобилите да навлизат ускорително, коментира за Радио ВИДИН..

публикувано на 27.01.22 в 15:50
Подкасти от БНР