Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Планът за възстановяване и устойчивост и ползите от него за общините в България

Снимка: www.europarl.europa.eu

На 15 октомври Европейската комисия получи официален План за възстановяване и устойчивост от България. В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост. На тези средства разчитат и българските общини.


Механизмът за възстановяване и устойчивост е в основата на NextGenerationEU, откъдето ще бъдат осигурени 800 милиарда евро (по текущи цени) в подкрепа на инвестициите и реформите в целия ЕС. Механизмът за възстановяване и устойчивост ще играе решаваща роля за подпомагане усилията на Европа да излезе по-силна от кризата и за обезпечаване на екологичния и цифровия преход.


Основната цел на Плана за възстановяване и устойчивост е да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от COVID-19 пандемията. В преследването на тази цел са групирани набор от мерки и реформи, които да имат съществен принос към възстановяването на потенциала за растеж на икономиката и да го развият, като осигурят устойчивост на негативни външни въздействия. Това ще позволи в дългосрочен план постигането на стратегическата цел за конвергенция на икономиката и доходите до средноевропейските. Същевременно, Планът полага основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката, в контекста на амбициозните цели на Зелената сделка, обясни евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Цветелина Пенкова.


Планът бе представен, след като Комисията и българските органи проведоха интензивен диалог. Националното сдружение на общините в Република България също внесе своите предложения. Европейските средства играят важна роля в осъществяването на общинските планова, обясни изпълнителният директор Силвия Георгиева:


"С европейските средства всъщност ние правим цялата базисна инфраструктура- ВиК, пътна, парковете, училища, спортна инфраструктура. За да стане по-ясна картината ще кажа няколко цифри. За последните 7 години, това е току що приключилия програмен период 2014 г.- 2020 г., общините имат сключени 3 300 договора за проекти с европейско финансиране на стойност 6.8 милиарда лева"


Планът на България е структуриран около четири стълба: Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България. Планът включва мерки в области като декарбонизацията на икономиката, образованието и уменията, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, енергийната ефективност, устойчивото селско стопанство, цифровата свързаност, социалното приобщаване и здравеопазването. Проектите в плана обхващат целия жизнен цикъл на Механизма за възстановяване и устойчивост. В плана се предлагат проекти във всички седем европейски водещи области.


"Очакваме тези средства като манна небесна и разчитаме с тях да решим едни от основните си проблеми", каза кметът на община Белоградчик Борис Николов:


"В нашата община, най-тежките проблеми, които могат пряко или косвено да бъдат решени по този ред, са туризмът и силната миграция..."


Комисията ще оцени плана на България въз основа на единадесетте критерия, установени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове.


Вижте още

Петя Петрова и нейната любов - музиката

Петя Петрова е  от Видин, на 22 години и пее от 11-годишна. Можем да я наречем супер талант, защото свири на китара от около година, може да свири малко и на синтезатор, обича също да рисува, тренира латино танци. Въобще, Петя е всестранно-развита личност. Но музиката за нея е неизбежна част от ежедневието й, тя е нещото което й помага..

публикувано на 28.01.22 в 17:50
Отдел

Запознайте се с "Новата съседка"

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин, Валентина Вълчева представя романа на Мария Пеева "Новата съседка". Ето и подробностите:  Една нова съседка в затворен и спокоен квартал може да е всичко друго, но не и предпоставка за трагедия, нали? Особено ако е самотна майка на дете с тежки..

публикувано на 28.01.22 в 17:29

Министерството на образованието проверява училището в Рабиша

С всяка изминала година децата в Основно училище "Васил Априлов" в белоградчишкото село Рабиша намаляват. През тази са записани по-малко от 30, а в класните стаи не са всички, признава и директорът Йорданка Еленкова. Министерството на образованието и науката извършва проверка в училището. Резултатите ще бъдат обявени до средата на..

публикувано на 28.01.22 в 15:26

"Хижар" вече е професия

"Хижар" вече е професия в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от Българския туристически съюз и Националната агенция за професионално образование и обучение по създаване на държавен стандарт за обучение по нея. Тъй като досега не е имало такава професия, хижарите са били назначавани като..

публикувано на 27.01.22 в 17:04

Запазва се видовият състав на зимуващите водолюбиви птици в Северозапада

Eкип от експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите - Враца, съвместно с представители на Българско дружество за защита на птиците и Дирекция на природен парк "Врачански балкан", участва в 46-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Наблюдението се извърши по поречието на река Искър от село Люти брод, община Мездра до..

публикувано на 27.01.22 в 16:50

В Бели извор искат чиста река

Жители на Бели извор в община Враца имат проблем със замърсяване на водата в река Бела бара, която минава през селото. Проблемът е от години и в търсене на решение стигат до среща с кмета на Общината.  "През селото минава една малка рекичка, в която преди 50-60 години хората са започнали да си заустват високите подпочвени води, лека полека..

публикувано на 27.01.22 в 16:43

Електромобилите- тенденции, предимства и недостатъци

Търсенето на електромобили през последните години нараства. Тези превозни средства освен че са по-икономични, щадят и околната среда. Прибягването ĸъм масово производство на електрически коли съответно доведе и до понижение в цените им. Това са и някои от причините в България електромобилите да навлизат ускорително, коментира за Радио ВИДИН..

публикувано на 27.01.22 в 15:50
Подкасти от БНР