Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дарителски фонд "За Мездра" ще подкрепя отлични ученици

Снимка: Фейсбук Дарителски фонд "За Мездра"


Стипендии за отлични ученици и студенти от Мездра с постижения в сферата на изкуствата или науките - това е каузата, с която стартира Дарителски фонд "За Мездра". Той е учреден през месец октомври 2021 г. с мисията да подкрепя обществено значими местни каузи в сферата на образованието, културата и опазването на културното и историческото наследство на региона. Първата дарителска кампания на фонд "За Мездра" има за цел да осигури средства за 10 стипендии за отлични ученици от Мездра с изявени постижения в областта на науката (10 месеца по 100 лв.); 5 стипендии за ученици, изявени в областта на изкуствата (10 месеца по 100 лв.); 2 стипендии за студенти I курс с отличен успех (10 месеца по 500 лв.). "Това за сега е една наша мечта, която се надявам да постигнем", каза за Радио Видин директора на Фондация "Проект Северозапад" и член на Публичния съвет на Дарителски фонд "За Мездра" Яна Рупева:

"През октомври успяхме да учредим фонд, който има за цел да набира средства в подкрепа на значими обществени каузи за Мездра и региона, но в областта на културата, образованието и изкуствата. Първата година решихме да набираме средства за стипендии за надарени деца, защото информацията, с която разполагаме е че само за последната година, и то година на пандемия, над 100 деца са донесли на Мездра медали от състезания в областта на науката и изкуствата. Смятаме, че ние така някак си често си говорим за социалните каузи, за проблемите на хората, но всъщност забравяме колко важна е подкрепата за талантливите и надарени деца. Инвестицията в тях е всъщност може би най-сериозната инвестиция в региона. От 1 декември стартира нашата кампания, набираме средства по всякакви възможни начини, които да улеснят дарителите. Набираме средства чрез DMS, които са наш партньор с кодова дума DMS ZA MEZDRA на кратък номер 17 777, имаме отворена кауза в платформата.бг, имаме разкрита банкова сметка, в която се набират средства само за фонда. И така смятаме, че можем всички заедно да направим така, че децата да се чувстват оценени и подкрепени... По отношение на стипендиите имаме определени бройки, които сме фиксирали като мечта за първата година, разбира се всичко това зависи от набраната сума - в случай, че тя е по-малка, ще бъде  преосмислен броя и размера на стипендиите, в случай, че е по-голяма, разбира се, ще подкрепим повече деца. Идеята е да бъдат отлични ученици, да имат изявени представяния на международни и национални състезания, има критерии, които тепърва продължаваме да прецизираме, от гледна точка на това да достигнем до тези, които най-много заслужават това. Идеята ни е наистина, ако можем да съберем максимално голяма сума, с която да подкрепим възможно най-много деца... В края на учебната година ще обявим официално критериите и начина, по който могат да кандидатстват учениците от Мездра и общината. Ще има процедура, в тази ситуация ние работим много добре и с местния бизнес и с местните институции, така че всички заедно ще направим така, че информацията да достигне до максимално много деца. Живот и здраве в началото на следващата учебна година през месец октомври се надяваме да подкрепим първите си стипендианти, които ще бъдат стипендианти не само на фондацията и на публичния съвет, който формирахме, а ще бъдат стипендианти на всички нас дарителите, които се включваме в тази инициатива... Ние сме избрали с членовете на публичния съвет едногодишен цикъл, тоест ние ще набираме средства през цялата следваща година, като всъщност, към дата първи септември, ще бъде преценена сумата, ще бъдат определени и броя стипендии, които ще можем да отпуснем реално, на този етап имаме само мечтата да бъдат посочените 20 стипендии. Идеята е, разбира се, този фонд да не спира дотук, да стане традиционно дарителско поле за хората от региона, да се развива и да правим и допълнителни различни неща в областта не само на образованието, но и на изкуствата и културата."

Инициатор за създаването на фонда е Фондация "Проект Северозапад", която от пет години развива устойчиви услуги в региона чрез патронажна кухня за възрастни и самотни хора, трудотерапевтична работилница и други.

Средствата се набират от частни и корпоративни дарители. Можете да подкрепите каузата по няколко начина:

- като изпратите текст DMS ZA MEZDRA на кратък номер 17 777,

- чрез онлайн дарение в Платформата.бг,

- чрез дарителските кутии, поставени в магазини в гр. Мездра, както и с дарение директно по банковата сметка на фонда: "За Мездра", BG44UNCR70001524524222, УНИКРЕДИТ БУЛБАНК.

Вижте още
Отдел

Да надникнем в "Дневникът на един татко звероукротител"

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин,  Валентина Вълчева представя книгата на  Калоян Явашев  "Дневникът на един татко звероукротител": Дойде моментът да си поговорим за нещата от живота, макар и описани в книга, но затова пък описани по начин, който ще ви накара да се влюбите и в..

публикувано на 21.01.22 в 17:10

Бабинден в Неговановци- преди и сега

Във Видинското село Неговановци всяка година отбелязват Бабинден, като обичаят е да се посетят родилките, които са станали майки през изминалата година. В селото през 2021 година има четири нови "мъжки" майки. Те са дарени с поздравителен адрес от читалищното настоятелство и с топло одеялце за бебенцата. При последната родилка за миналата година -..

публикувано на 21.01.22 в 16:05

Психолог: Прегръдката успокоява

Отбелязваме Международния ден на прегръдката . Идеята за празника се заражда в САЩ през 1986 година, а за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. Денят на прегръдката се отбелязва в ред страни - Германия, Великобритания, Китай и др. Прегръдките са вълшебно лекарство. Този мил физически акт е 100 процента здравословен, споделят специалисти...

публикувано на 21.01.22 в 13:01

Бабинден по време на пандемия в Ново село

Вече втора година жените във видинското село Ново село не могат да се съберат и да направят онова хубаво веселие, с което отдаваха почит на медицинските работници, които се грижеха за здравето на малкото бременни в общината и на новородените деца.  И все пак да се върнем към днешния 21 януари, който честваме от години като Ден на родилната помощ..

публикувано на 21.01.22 в 11:00

Екстремните метеорологични явления и последиците от тях

Онлайн платформата "Климатека" публикува информация за най- екстремните метеорологични явления за 2021 година. Сред тях са мощният циклон "Филомена", който донесе обилни снеговалежи в Португалия и Испания. Мадрид отбеляза 50 - 60 см снежна покривка - нещо невиждано за последните 50 години; наводненията, които засегнаха страни в Западна и..

публикувано на 20.01.22 в 16:59

Мездренско училище ще изучава птиците

Младежки център- Враца обяви резултатите от конкурса "Създаваме заедно".  6 са одобрените идеи на млади хора от областта, които ще получат финансиране от 500 лева. Сред одобрените инициативи е тази на Професионалната гимназия "Алеко Константинов" в Мездра. Еко клуб "Зелена планета" ще работи по проект "Искам да науча за птиците в моя роден край и..

публикувано на 20.01.22 в 16:53

Дариха дръвчета на видинчани, предстои и на Общината

Доброволци, които отглеждат и засаждат дръвчета, раздадоха 10 500 фиданки във Видин. Инициативата е на "Гората.бг" и се случи за втора поредна година в областния град. Целта е засаждане на милиони дървета в цялата страна. И този път преди обявения час на раздаване се беше образувала огромна опашка от чакащи на съботния пазар във Видин. Събралите..

публикувано на 20.01.22 в 16:50
Подкасти от БНР