Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителски фонд "За Мездра" ще подкрепя отлични ученици

Автор:
Снимка: Фейсбук Дарителски фонд "За Мездра"


Стипендии за отлични ученици и студенти от Мездра с постижения в сферата на изкуствата или науките - това е каузата, с която стартира Дарителски фонд "За Мездра". Той е учреден през месец октомври 2021 г. с мисията да подкрепя обществено значими местни каузи в сферата на образованието, културата и опазването на културното и историческото наследство на региона. Първата дарителска кампания на фонд "За Мездра" има за цел да осигури средства за 10 стипендии за отлични ученици от Мездра с изявени постижения в областта на науката (10 месеца по 100 лв.); 5 стипендии за ученици, изявени в областта на изкуствата (10 месеца по 100 лв.); 2 стипендии за студенти I курс с отличен успех (10 месеца по 500 лв.). "Това за сега е една наша мечта, която се надявам да постигнем", каза за Радио Видин директора на Фондация "Проект Северозапад" и член на Публичния съвет на Дарителски фонд "За Мездра" Яна Рупева:

"През октомври успяхме да учредим фонд, който има за цел да набира средства в подкрепа на значими обществени каузи за Мездра и региона, но в областта на културата, образованието и изкуствата. Първата година решихме да набираме средства за стипендии за надарени деца, защото информацията, с която разполагаме е че само за последната година, и то година на пандемия, над 100 деца са донесли на Мездра медали от състезания в областта на науката и изкуствата. Смятаме, че ние така някак си често си говорим за социалните каузи, за проблемите на хората, но всъщност забравяме колко важна е подкрепата за талантливите и надарени деца. Инвестицията в тях е всъщност може би най-сериозната инвестиция в региона. От 1 декември стартира нашата кампания, набираме средства по всякакви възможни начини, които да улеснят дарителите. Набираме средства чрез DMS, които са наш партньор с кодова дума DMS ZA MEZDRA на кратък номер 17 777, имаме отворена кауза в платформата.бг, имаме разкрита банкова сметка, в която се набират средства само за фонда. И така смятаме, че можем всички заедно да направим така, че децата да се чувстват оценени и подкрепени... По отношение на стипендиите имаме определени бройки, които сме фиксирали като мечта за първата година, разбира се всичко това зависи от набраната сума - в случай, че тя е по-малка, ще бъде  преосмислен броя и размера на стипендиите, в случай, че е по-голяма, разбира се, ще подкрепим повече деца. Идеята е да бъдат отлични ученици, да имат изявени представяния на международни и национални състезания, има критерии, които тепърва продължаваме да прецизираме, от гледна точка на това да достигнем до тези, които най-много заслужават това. Идеята ни е наистина, ако можем да съберем максимално голяма сума, с която да подкрепим възможно най-много деца... В края на учебната година ще обявим официално критериите и начина, по който могат да кандидатстват учениците от Мездра и общината. Ще има процедура, в тази ситуация ние работим много добре и с местния бизнес и с местните институции, така че всички заедно ще направим така, че информацията да достигне до максимално много деца. Живот и здраве в началото на следващата учебна година през месец октомври се надяваме да подкрепим първите си стипендианти, които ще бъдат стипендианти не само на фондацията и на публичния съвет, който формирахме, а ще бъдат стипендианти на всички нас дарителите, които се включваме в тази инициатива... Ние сме избрали с членовете на публичния съвет едногодишен цикъл, тоест ние ще набираме средства през цялата следваща година, като всъщност, към дата първи септември, ще бъде преценена сумата, ще бъдат определени и броя стипендии, които ще можем да отпуснем реално, на този етап имаме само мечтата да бъдат посочените 20 стипендии. Идеята е, разбира се, този фонд да не спира дотук, да стане традиционно дарителско поле за хората от региона, да се развива и да правим и допълнителни различни неща в областта не само на образованието, но и на изкуствата и културата."

Инициатор за създаването на фонда е Фондация "Проект Северозапад", която от пет години развива устойчиви услуги в региона чрез патронажна кухня за възрастни и самотни хора, трудотерапевтична работилница и други.

Средствата се набират от частни и корпоративни дарители. Можете да подкрепите каузата по няколко начина:

- като изпратите текст DMS ZA MEZDRA на кратък номер 17 777,

- чрез онлайн дарение в Платформата.бг,

- чрез дарителските кутии, поставени в магазини в гр. Мездра, както и с дарение директно по банковата сметка на фонда: "За Мездра", BG44UNCR70001524524222, УНИКРЕДИТ БУЛБАНК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има ли средна класа в България?

България е на последно място в Европейския съюз по дял на средната класа от населението - 51% при средно 64% за алианса. Лидер е Словакия с над 70%.  Средната класа е двигател на икономическия прогрес и е в основата на значимите социални процеси. Основните критерии за нейното определяне са заетостта и заплащането, които пък са резултат от..

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Готов е Центърът за високи постижения в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин

Приключиха ремонтно-строителните дейности в Центъра за високи постижения към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин .  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова :..

публикувано на 10.09.24 в 14:30

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката.  Родителите на децата се..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Деца показват свои рисунки в изложба "Родина" във Видин

Възпитаниците на ателие "Нана Арт" показват свои творби в детска изложба "Родина" в Културен център „Жул Паскин“ във Видин. Общо 34 деца рисуваха и твориха това лято, вдъхновени от красотата на града и родината. Те създават не просто картини, а истории, разказани чрез багри и форми, като по този начин предават духа на природата и културното..

публикувано на 10.09.24 в 12:20

Монтанско училище продължава с иновативните практики

Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" в Монтана е иновативно училище. Иновативната практика тази година се казва "Нови методи на преподаване по предметите Български език и литература, Родинознание, Човекът и природата, Технологии и предприемачество" под мотото  "Креативни, знаещи и можещи". Ученици от първи и четвърти клас участват в дейностите. Целта е да се..

публикувано на 10.09.24 в 11:30

Видин става част от "Be active day"

Видин се включва в най-голямата европейска фитнес инициатива - "Be active day" , която ще се проведе на 15 септември, неделя. Организатори са "Europe аctive" и Българската асоциация за здраве и фитнес. Участват спортни клубове от цялата страна. Целта на този ден е да се включат колкото е възможно повече хора към различни спортове и така да..

публикувано на 09.09.24 в 18:03

Кампания за здрави детски зъби в общините Брусарци, Ружинци и Димово

Около 500 деца ще обхване осмото издание на кампанията за профилактика на оралното здраве , която се провежда в малки населени места на областите Монтана и Видин . Тази есен инициативата ще премине в учебни заведения в общините Брусарци, Ружинци и Димово, като безплатните профилактични прегледи ще започнат на 1 октомври, обясни лекарят по дентална..

публикувано на 09.09.24 в 17:00