Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 декември 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Грейнаха светлините на коледната елха и украсата на централния площад във Видин. Дядо Коледа раздаде подаръци за децата. Украсени са също Крайдунавският парк и кръстовищата с кръгово движение в града. На площада са поставени и дървени къщички за коледния базар във Видин. От местната управа във Видин отправиха предизвикателство и към другите общини да участват в съревнование за най-ефектна коледна украса, гласуването ще е в социалните мрежи.


В Монтана също запалиха светлините на Коледната елха. Това направи кметът Златко Живков, който поздрави присъстващите. 


Никулден е! Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, морските специалисти (капитани, инженери, докери, боцмани и др.) и банкерите. С литургия и рибен курбан отбелязаха Никулден във Видин. Имен ден в община Видин празнуват 1036 души, носещи името на светеца-чудотворец.


В шест видински общини големите ученици се върнаха присъствено след тестване в училище. В други пет не се налага тестване на учениците, защото заболеваемостта е под 250 на 100 000 души.


Осигурени са тестове за учениците във Врачанско. Тестове за всички ученици във врачанските училища са осигурени, съобщиха от Регионалното управление по образованието.


Над 6000 ученици в област Монтана се върнаха в клас. Над 60% от учениците в област Монтана се обучават присъствено.


17 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. 706 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 16 360 теста. 


В Западна България дъждът ще преминава в сняг, предупреждават от АПИ. През нощта и утре се очаква понижение на температурите и във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг.


741 пътни превозни средства са проверени по пътищата във Видинско. Пътните полицаи призовават водачите да бъдат дисциплинирани и да не подценяват рисковете при шофиране в зимни условия.


Община Вършец е готова за зимата. Фирма от Монтана ще отговаря за снегопочистването на община Вършец, след проведена обществена поръчка. 


В Чупрене асфалтираха 16 улици. 14 от улиците са асфалтирани със средства, отпуснати с постановление на Министерския съвет, каза секретарят на Общината Асен Джунински.


Повече персонални идентификационни кодове в НАП Монтана през ноември. 100 данъкоплатци и осигурители са посетили офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през ноември, за да получат ПИК /персонален идентификационен код/, което е двойно повече в сравнение с октомври.


От Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин са подготвили празнична програма за най-малките читатели през месец декември.


Читалището в Белоградчик спечели проект за Национален фестивал. Основната цел на проекта е да съхрани и развие традициите в любителското кино и фото изкуство, чрез популяризиране и разширяване на дейността на кино- видео клуб "Ведерник”. 


Народно читалище "Самообразование"-Селановци обявява конкурс за изработване на коледна картичка с пожелание към Дядо Коледа. Всички деца в селото могат да вземат участие, без ограничения във възрастта, а най-оригиналните картички ще бъдат и наградени, каза за Радио Видин библиотекарят към читалището Поли Георгиева.


WWF алармира: Есетрите са застрашени от изчезване. В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви есетри.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30