Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 декември 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Търговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. 


Държавните ВиК дружества в страната са заплашени от фалит заради високата цена на електроенергията и липсата на разбиране от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, която отказва да предприеме действия за да защити операторите, въпреки наличните законови разпоредби. 


2426 са новите случаи на COVID-19 у нас, установени през последното денонощие. 171 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада, като в област Враца са 78, в Монтана - 68, във Видин - 25. 


78 са новите заразени с COVID-19 във ВрачанскоКъм момента активните случаи във Врачанско са 2297. От тях 2109 са на домашно лечение, а 188 са хоспитализирани. Още 339 жители на Враца и областта са се ваксинирали срещу коронавирусна инфекция. 108 са си били първа доза, а за 151 посещението за втора игла е било свързано с получаването на зелен сертификат за завършен ваксинационен цикъл


Вече втори ден учениците от горните класове учат присъствено с тестове. Изискването беше поне за 50% от децата да има съгласие да са присъствено на училище. Децата не се притесняват от тестовете и присъственото обучение е предпочитано от тях показа анкета сред видински ученици.

294 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени при акция "Зима" в област Монтана, съобщават от полицията. В хода на акцията на територията на област Монтана са реализирани 15 специализирани полицейски операции, при които са извършени проверки на 725 пътни превозни средства.  Установени са 295 нарушения на ЗДвП, за които са съставени 112 акта и 175 глоби с фиш.  Изпратени са 31 предписания до АПИ за отстраняване на недостатъци на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка. 


В община Ружинци са готови за зимната обстановкаНаличната техника за почистване на уличната мрежа е готова, а предстои и сключване на договор за почистване на пътната мрежа в общината.


Стартираха дейностите по "Реконструкция и рехабилитация на водоснабтителната мрежа на с. Липница", с бенефициент ВиК Враца, каза за Радио Видин кметът на селото Румен Шопов. По време на изпълнението на проекта ще има прекъсвания на водоподаването в селото.


Основен проблем на село Черешовица е влошеното качество на водата. От година и половина има спукан водопровод и по чешмите на хората тече мръсна вода.


Димитър Слабаков и Димитър Нинов са победителите в Шестия конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър – Монтана 2021.  Жури с председател проф. Жорж Бонев отличи с първа награда в категориите "Марш" и "Хоро" техните творби.


Онлайн се проведе 11-та среща от социалния формат "Тя във Видин". Форматът представя активни жени, реализирани в различни области. Срещите във Видин са всеки първи вторник от месеца. Срещата днес бе с Нивелина Никлова, секретар на читалище "Постоянство" в село Дружба и ветеринарния лекар Елеонора Младенова- Климентова.


В деня на своя Патронен празник във Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" в Монтана откриха нови, модерни и иновативни кабинети по география и икономика и история и цивилизации.


Министерството на туризма тази вечер ще връчи на официална церемония шестите годишни награди в туризма. Победителите се оценяваха в 10 категории чрез онлайн гласуване в интернет платформа от 13 ноември до 22 ноември. Белоградчишката крепост се нарежда на 9-о място в категорията "Туристическа атракция/обект", а в категорията "Иновация" на седма позиция е Летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". 


От Регионаланата библиотека във Видин аранжираха коледната къщичка на площада в града. Освен, че е красива и уютна, къщичката крие и изненади. Посетителите имат възможности да получат награди. 


Настъпилата пандемия от COVID-19 не спря доброволческите дейности в Зверино. За трета поредна година ученици и учители от СУ "Св. Климент Охридски“, родители от Зверино, Игнатица и Оселна се включиха в акцията "Жълти стотинки".


С много песни, танци и заря в Лом бяха запалени светлините на коледната елха. Тържеството се проведе пред сградата на НЧ "Постоянство 1856". Кметът д-р Георги Гаврилов дари кравайчета и парички на децата от коледарската дружина, след което пожела на ломчани здраве, радост и обич във всеки дом. 


Днес грейнаха и коледните светлини на площад "Свобода" в гр. Мизия. Коледната магия и доброто настроение ще продължат и в следващите дни отново на площад "Свобода", където ще бъде даден старт на благотворителен коледен базар. 

23 предложения за забележителни и скъпи на хората дървета са изпратени за участие в конкурса "Дърво с корен 2021". Инициативата се провежда за дванайсета поредна година, а номинации се набираха по електронната поща до 5 декември. В момента получените предложения се разглеждат от жури, което ще избере 10 финалиста за основната категория "Дърво с корен“ и 3 финалиста в допълнителната категория "Вековните дървета говорят".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30