Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: "Омикрон" е по-заразен, но с по-леки симптоми от "Делта"

Омикрон
Снимка: Ройтерс

Смущаваща информация за появата на нов опасен вариант на коронавируса се появи през последните дни. Новият вариант "Омикрон" за пръв път е засечен в Република Южна Африка на 24 ноември, но за по-малко от седмица вече беше открит в множество страни, сред които Обединеното кралство, Германия, Белгия, Нидерландия, Италия, Израел и други. Куба и Иран също влязоха в списъка.

 

В понеделник Световната здравна организация (СЗО) определи новия вариант на коронавируса "Омикрон" като такъв, който представлява "много голям риск" за увеличаване на броя на заразените в глобален мащаб. До момента обаче няма информация за нито един смъртен случай на заразен с него. От организацията казаха също, че последиците от него могат да бъдат тежки в някои части на света или по-точно, за страните с най-ниски нива на ваксинация.


Най-много заразени с "Омикрон" до момента има в Република Южна Африка, на второ място са САЩ и на трето- Англия.

"Уплахата от новия вариант на коронавируса тук е много по-ниска, отколкото в началото на пандемията от коронавирус. Хората са много по-малко притеснени, повече са адаптирани към новата ситуация и няма такава уплаха, каквато имаше преди близо 2 години... Симптоматиката на болни от този вирус е хрема, болки в гърлото, понякога отиват към ушите, но цялата картина на този нов вирус, е някак си по-мека, в сравнение с това, което беше допреди месеци. Много по-малко са изплашени хората... Предпазването от заразяване е чрез използването на маски, избягване на хора с видими признаци на заболяване и най-вече релакс- без паника...", каза д-р Валентина Михайлова-Николова, специалист УНГ в една от най-големите лондонски болници.



У нас също вече имаше съмнителни проби за новия вариант "Омикрон". 


"Омикрон е един от вече петте варианта, които предизвикват безпокойство...", обясни за Радио Видин проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН:


"Това е вариантът, който съдържа най-много мутации. Те са повече от 50 и над 30 от тях са локализирани в т.нар. шипче- това са израстъчета върху повърхността на вируса, изградени от т.нар. S-белтък и те не случайно са там, защото точно това е участъкът от вируса, който разпознава входната врата на клетката, свързва се с нея и в крайна сметка я инфектира... Другото, което знаем за този вариант на коронавируса е, че той много бързо се разпространява. Има данни, които показват, че може да се разпространява от 3 до 6 пъти по-бързо, но все още няма сериозни епидемиологични проучвания и резултати... Това, което също знаем е, че рискът хората да бъдат реинфектирани с този вариант е 3 пъти по-голям в сравнение с предишните вълни, предизвикани от вариантите Делта и Бета. Надеждата е, че поставянето на тази бустерна доза ваксина ще ни даде много по-голям шанс да бъдем защитени поне от тежко заболяване. Това са всъщност и съветите, които дават експертите..."


Досега случаите на проява на новия вариант се наблюдават основно у по-млади хора. Началните симптоми са свързани най-вече с отпадналост, схващания и болки в тялото.


По последна информация няма случаи на Омикрон в България, по данни на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ .


Секвенирането на съмнителни проби, пристигащи в НЦЗПБ от лабораториите в страната, обаче продължава.


Подробности по темата и целите интервюта - в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария 400 000 лева са осигурени от..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

"Опера на върховете" за девета година в Белоградчик

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения, каза пред медиите  акад. Пламен Карталов- директор на..

публикувано на 31.07.24 в 16:00

платена публикация
Сватбени традиции и обичаи в България

Сватбата е един от най-важните и вълнуващи моменти в живота на всеки. В България, този специален ден е изпълнен с богатство от традиции и обичаи, които придават уникалност и колорит на събитието. Тези ритуали са красиви и символични и носят със себе си дълбок смисъл и връзка с миналото. В тази статия ще разгледаме някои от най-интересните и значими..

публикувано на 31.07.24 в 12:27

Изследване установи 60 археологически обекта в района на Лом

Близо 60 археологически обекта са регистрирани при терени издирвания през пролетта в района на Лом. Проведени са по проект на археолога на Исторически музей Лом Валери Стоичков, който след кратко боледуване ни напусна на 26 юли 2023 година, каза гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН и поясни, че..

публикувано на 31.07.24 в 11:31

В Градец събират подписка за възстановяване коритото на реката

Във видинското село Градец се задава екологичен проблем. За това алармират жителите на селото.   Става въпрос за преминаващата през Градец  река Тополовец . Към днешна дата е почти изчезнала, замърсена с наноси от кал, заблатена и без наличието растителен и животински свят.  Проблемът датира отпреди 12 години, когато са затрупани..

публикувано на 30.07.24 в 16:00

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35