Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от строителите на реакторите в АЕЦ Козлодуй със спомени за централата

Снимка: Радио ВИДИН

Един от строителите на 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ Козлодуй Симеон Каменов, гостува днес в "Думата имат старейшините". Той е на 78 години, родом е от Врачанско, но в момента живее във Видин. Работил е над 15 години в атомната централа и то в хермозоната, което е самият реактор.

"Ние сме монтирали хилядниците реактори, ама хилядниците са тези двата 5-ти и 6-ти блок. А от 1-ви до 4-ти по-старите ги спряха французите. Направихме им основен ремонт с тройна защита. Всичкото оборудване го взимаме от Франция, непосредствено преди да влезем в НАТО и ЕС. Изпразнихме им морално остарялото оборудване... Хермозоната, това е реактора и всички машини, които обслужват реактора. Ние сме ги монтирали. Те дават половината енергия на България, 40 % дават от цялата енергия... Много строго се държи, къде да работиш, това трябва да се направи ремонт. Всичко се замерва, подписва се, разрешително и ти се пише колко време имаш право там да правиш ремонт. Тук си с два уреда и като излезеш на обяд и си набрал повече от 16 милирентгена, предупреждават, това си е електронен уред. Ти си гледаш, то като стигне 16, почва да писука, ти трябва да изчезнеш. До 16 имаш право- не си облъчен, нормално е всичко. Ама от 16 нагоре ти не дават. Защото и утре 16, и други ден, и други, и то става вече от много дни, става не един рентген..."

Симеон Каменов разказва и за пътя от Врачански Балкан до Дунав и Видин, където живее сега.

"Преди сто години дядо ми е слязъл от Балкана, баща ми е роден там, майка ми е родена... Балкана във Враца- Очиндол, аз съм ходил там 4, 5 пъти, то вече няма хора. Ама който и да ме пита, аз казвам, че съм от Очиндол, от Балкана... Основните причини да дойда Видин, във Враца не ми останаха децата, завършиха, разпределиха ги в София и тук. София не е за нас, поради ред причини- динамика, така нататък, ние сме възрастни хора и решихме тук за по-тихо. И ми умряха най-добрите приятели от детинство... По едно време започнах да се отчайвам, аз викам тук е по-така, провинция, отдалечено на края на България, по-кротка работа, обаче хората не са добри. Като коментирам със сина, той вика- тати, навсякъде станаха хората не добри..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2024 слушаме романтични мелодии от филми

Наближава лятото и в умовете ни вече започват да се въртят всякакви планове за почивка. Накъде ще пътуваме, с кого ще се срещнем, към коя дестинация ще поемем. В "Музикална зона" ви предлагам своеобразно "междугалактическо пътуване" из филмовата музика на миналото столетие. Слушаме инструментални версии на популярни романтични песни и музикални теми..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

150-годишен юбилей празнува читалището в Ново село

150 години от своето създаване чества Народно читалище "Земеделец 1874" в Ново село. Годишнината ще бъде отбелязана с концерт под наслов "Да пазим миналото, за да има бъдеще". На читалищната сцена ще се изявят местните самодейци и гостуващи състави от Видин и други населени места в областта, обясни секретарят на културната институция Любка Ангелова...

публикувано на 23.05.24 в 08:15

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30