Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ново село се подготвят за обичая "Сурвакане"

2
Сурвакари
Снимка: радио Видин



Народно читалище „Земеделец-1874” Ново село  организира провеждане на обичая „Сурвакане” в първите часове на Новата 2022 година.
Демонстрацията е една от основните цели заложена в конкурса „Сурва, сурва - традицията продължава да е жива” и е част от културната програма за развитие на НЧ „Земеделец-1874” през 2021 г.
В сурвакането ще се включат  момичета и момчета от селото.  те ще трябва да научат наизуст и да изпълнят артистично едно обредно наричане с благопожелание, разказва секретарят на НЧ "Земеделец 1874" Ново село Любка Ангелова :

"Пред всеки дом се спират сурвакари (няма да влизат в домовете предвид здравната обстановка) - група от млади момчета и момичета. Всяко дете носи сурвачка и чрез отмерени удари със сурвачката по гърба на стопанина те изричат благословии (наричания) на всеки от семейството, започвайки от най-стария. Вярва се, че тези благопожелания ще предпазят човека от премеждия, лоши срещи и ще му осигурят успех във всички начинания. Стопаните даряват сурвакарската дружина с кравайчета, ябълки, орехи, сладки или паричка, възнаграждавайки ги за донесеното благополучие.
В наше време  обичаят не се изпълнява и е позабравен. Добре е във всеки дом да се разказва и предава на деца и внуци за този предхристиянски обичай „Сурвакане”, за сурвачката - как да я направим, за обредното наричане при сурвакане и думите да знаем, и затова,че ако знаем текста ще получим подарък.
Смисълът на сурвакането има за цел да измоли успешна Нова година.
  В 10 часа на 1 януари децата ще обикалят по домовете да ги сурвакат за зднраве и благополучие, хората са отворени за такива обреди
. "
 
 Всеки, който желае да бъде посетен  от групата сурвакари на 1 януари 2022 г. сутринта може да даде своята заявка до 30 декември като се обади в читалището.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49