Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Арт базар" за осма година дарява средства на талантливи младежи

Цветомира Найденова и ръководителят на школа "Палитра" Цецка Александрова
Снимка: Радио Видин

От сдружение "Арт базар" във Видин за осма по ред година помагат на млади хора да развиват таланта си. Средствата този път са Цветомира Найденова от школата по изобразително изкуство към читалище "Цвят 1870", каза Албена Стефанова, която е сред инициаторите:

"Преди седем години случайно се събрахме десетина човека с еднакви интереси, а именно любовта към ръчно изработеното. Нарекохме се сдружение "Арт базар". На първия ни съвместен коледен базар решихме да заделяме известна сума, която да дарим на едно дете с талант и по този начин да го насърчим да развива и отстоява дарбата си. Това е осмият пореден благотворителен базар и този път решихме да зарадваме и насърчим Цвети-млада, талантлива художничка. Към скромната сума от 110 лева прибавихме и подаръци, ръчно изработени от нас и с това пожелаваме на Цвети здраве, успехи в начинанията и безброй още картини, изложби и награди."     

Цветомира Найденова е ученичка в 11-ти клас в Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Голямото ѝ увлечение е рисуването, а  мечтата ѝ е за самостоятелна изложба:

"От малка рисувам. Рисувам по всяко време, всеки ден."

Цветомира неведнъж е представяла в различни изяви както читалището, така и училището, в което учи, каза Цецка Александрова, ръководител на школа "Палитра" към читалище "Цвят 1 870" и преподавател по изобразително изкуство в ПГТ "Михалаки Георгиев":

"Като днешните младежи тя обича да рисува не само природа и хора. Мотивират ги емоциите напоследък. Съответно и стиловете и техниките са много миксирани при нас. Те експериментират постоянно, водени от самите емоции." 

Едно от последните участия на Цветомира е в националния конкурс "Рождество Христово", където се класира на второ място.

Вижте още

Защо подраниха щъркелите

Броени дни преди 1 март, когато всички се поздравяваме с първа пролет, щъркелите пристигнаха. Забелязани са в Бургас, но като прелетни птици, които имат гнезда из страната, няма да останат там.  В природата няма необмислени неща, всички знаем, че зимата е мека, така че е нормално те да са се появили по- рано и тази тенденция ще се запази и за в..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Как да полагаме грижи за дърветата в градска среда

Правилно ли се полагат необходимите грижи за декоративните дървета в градска среда. Отговор на този въпрос може да намери всеки в новия Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населени места. Автор е ландшафтният архитект от Пловдив Невена Цветкова. Първоначално авторът смята книгата да бъде само за резитби,..

публикувано на 29.02.24 в 15:31

Защо управлението на "Кастра Мартис" е важно за Община Кула

Министерският съвет взе решение, с което управлението на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула бе прехвърлено безвъзмездно на Община Кула. Процедурата за прехвърлянето на крепостните стени на "Баба Вида" към Община Видин е към своя край.  "Знаете, че това беше мой приоритет още като бях областен управител. Продължих да работя по него през тези..

публикувано на 29.02.24 в 15:24

Крият ли риск за здравето ни мартениците

В навечерието на 1 март все още има хора, оставили покупката на мартеници за последния момент. Заглеждаме ли се обаче в това какво купуваме? Убедени ли сме в безопасността на мартениците или ги преценяваме само по външния вид?  Десетки са местата във Видин, откъдето могат да се закупят различни видове мартеници, но преди да го направим, ние, като..

публикувано на 29.02.24 в 15:18

Факелно шествие ще озари Берковския Балкан на 3 март

Факелно шествие, музикално-поетичен спектакъл и караул са акцент в програмата, с която в Берковица се готвят да отбележат 3 март. Проявите за Националния празник ще са в два дни, като започват на 2 март от 18:45 ч. на Лесопарк "Калето". Пред крепостта представители на спортните клубове от общината ще се включват във факелен караул, предвиден..

публикувано на 29.02.24 в 13:30

Отнета книжка в Европа ще важи за всички страни от Евросъюза

Отнемането на шофьорска книжка в чужбина да важи за всички страни в Европейския съюз. Това предвиждат гласуваните на първо четене в Европейския парламент промени за безопасността по пътищата. Сред пътните нарушения, които биха довели до отнемане на свидетелството за управление са каране с превишена скорост над 50 км/ч, шофиране в нетрезво състояние, под..

публикувано на 29.02.24 в 13:00
Росини - оп.

В "Музикална зона" на 29 февруари 2024 слушаме увертюри из опери на Джоакино Росини

Днес се навършват 232 г. от рождението на италианския композитор Джоакино Росини. Увертюрите от комичните му опери са весели, изпълнени с много хумор и финес. Майсторът – оркестратор не пести средства, за да постигне нужното настроение. Задължителна част от репертоара на всеки уважаващ себе си оркестър са увертюрите из оперите  "Крадливата..

публикувано на 29.02.24 в 09:00