Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сдружение "Арт базар" за осма година дарява средства на талантливи младежи

Цветомира Найденова и ръководителят на школа "Палитра" Цецка Александрова
Снимка: Радио Видин

От сдружение "Арт базар" във Видин за осма по ред година помагат на млади хора да развиват таланта си. Средствата този път са Цветомира Найденова от школата по изобразително изкуство към читалище "Цвят 1870", каза Албена Стефанова, която е сред инициаторите:

"Преди седем години случайно се събрахме десетина човека с еднакви интереси, а именно любовта към ръчно изработеното. Нарекохме се сдружение "Арт базар". На първия ни съвместен коледен базар решихме да заделяме известна сума, която да дарим на едно дете с талант и по този начин да го насърчим да развива и отстоява дарбата си. Това е осмият пореден благотворителен базар и този път решихме да зарадваме и насърчим Цвети-млада, талантлива художничка. Към скромната сума от 110 лева прибавихме и подаръци, ръчно изработени от нас и с това пожелаваме на Цвети здраве, успехи в начинанията и безброй още картини, изложби и награди."     

Цветомира Найденова е ученичка в 11-ти клас в Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Голямото ѝ увлечение е рисуването, а  мечтата ѝ е за самостоятелна изложба:

"От малка рисувам. Рисувам по всяко време, всеки ден."

Цветомира неведнъж е представяла в различни изяви както читалището, така и училището, в което учи, каза Цецка Александрова, ръководител на школа "Палитра" към читалище "Цвят 1 870" и преподавател по изобразително изкуство в ПГТ "Михалаки Георгиев":

"Като днешните младежи тя обича да рисува не само природа и хора. Мотивират ги емоциите напоследък. Съответно и стиловете и техниките са много миксирани при нас. Те експериментират постоянно, водени от самите емоции." 

Едно от последните участия на Цветомира е в националния конкурс "Рождество Христово", където се класира на второ място.

Вижте още

Да служим на Бога като на Отец - с дух и истина

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Господ Иисус Христос преминава през Самария на път за Галилея и се спира при кладенец близо до град Сихар. На кладанеца идва една самарянка да си налее вода. Първото нещо, което нашият Господ прави, е да..

публикувано на 22.05.22 в 08:00

Милена Дековска: Имаме нужда от усмивки

Милена Дековска е онези от артистични личности, които  използват ръцете и ума си, за да създават нови неща . Тя определено цени красотата и разнообразието. Хората като нея предпочитат да работят в различни ситуации и да използват своята креативност и въображение.   Милена работи на няколко места и е винаги заета. След основната си..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Видин става отново град на изкуствата

Куклени спектакли, фокуси, театрална постановка, комедийно шоу, прожекции под звездите на актуални кино филми, арт работилници,  пленер  и арт базар ще представи второто издание на  Vida Art Festival  на 21 и 22 май.  Идеята за фестивалът се ражда спонтанно и е насочен изцяло към изкуството, каза за Радио Видин  Михаил Михайлов,..

публикувано на 20.05.22 в 16:00

Спортният комплекс, който (винаги) отваря "през следващия месец"

На 14 декември 2017 година Иво Марков , председател на Областния съвет на БФС във Видин, съобщи пред Радио ВИДИН, че в града ще бъде изграден модерен комплекс за мини футбол . По думите му спортното съоръжение трябваше да бъде готово до пролетта на следващата година . През 2018 година, на 30 април , Общинският съвет разреши на..

публикувано на 20.05.22 в 12:11

Мездра посреща рок фест "Заедно срещу войната на пътя 2022"

В събота, 21 май, Мездра ще бъде домакин на седмото издание на фестивала "Заедно Срещу войната на пътя". Идеята на организаторите е на централния площад в железничарския град да се съберат почитателите на високите скорости и тежката музика, и да се обединят в името на една кауза- войната на пътя. Това е война, в която за съжаление всеки е..

публикувано на 19.05.22 в 17:00

Николай Иванов-Пуйо- Глашатаят от Василовци

72-годишният Николай Иванов от село Василовци гостува в "Думата имат старейшините". Той е последният автентичен глашатай в селото , всички го познават, защото е известявал с барабан и на висок глас местните жители за различни събития.  Дядо Пуйо, както го наричат, е роден в София, детските си години прекарва в Сталийска махала и след това се..

публикувано на 19.05.22 в 16:55

Черните лешояди се чувстват добре във Врачанския Балкан

Нови 10 черни лешояда са настанени в адаптационната волиера над село Долно Озирово в община Вършец. Птиците са пристигнали от Испания по проект "Светло бъдеще за черния лешояд". Тези птици са третата група лешояди през последните три години, която пристига в Природен парк "Врачански Балкан". "Птиците са спокойни, добре се адаптират, хранят се,..

публикувано на 19.05.22 в 16:15