Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомира Емилова от Монтана издаде втората си книга

"Лилит" и сезоните на живота


Любомира Емилова от Монтана издаде книга със стихове за четирите сезона, през които преминава човек от раждането до смъртта. Младата авторка е завършила "Право" в Русия, а страстта към поезията и е предадена от нейния прадядо, който също е писал. "Лилит" е втората книга на авторката:


"Реално на мен това ми е втората книга. Пиша от много отдавна, а стихове горе-долу седем- осем години. Много съм се чудила откъде ми идва музата и таланта, ако може така да го наречем, обаче прадядо ми също е писал. Да речем, че е по наследство. Много обичам да пиша, това ме отпуска. Мога да пиша навсякъде. Буквално, втората книга, стиховете от втората книга съм ги писала на лекции по право в университета... Като цяло, книгата е разделена на четири сезона и започва от раждането на човешкия живот, от създаването, до края, до смъртта. Завършва с една прекрасна снимка и стих на любимите ми баба и дядо... За заглавието "Лилит" предполагам не всички знаят, че това е първата жена на Адам и смятам, че тя не е толкова известна в литературата и като цяло. Отричана е дори от църквата. И смятам, че така по един начин може да се популяризира нейното съществуване и самото име прави впечатление... Моя е идеята книгата да бъде червена. Аз държах много на цвета на корицата, просто защото грабва..."


Любомира Емилова продължава своето образование в магистърска степен, специалност "Геополитика и глобален бизнес" в Москва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14