Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществено обсъждане за размера на данъците и таксите нямаше

Димитър Велков: Не гражданите, а определени кръгове, обслужва Община Видин

Сегашната власт тласка Видин към още по-голям упадък

Димитър Велков, общински съветник от БСП във Видин
Снимка: Радио ВИДИН


"Вместо да се върви към такова драстично увеличаване на данъците, можеше да се помисли върху увеличаване на събираемостта, която е около 50-60 %. Вместо да помислиш как да увеличиш тази събираемост, ти натоварваш хората, които и без друго си плащат данъците, с още такива. Нашата позиция няма да се промени. Не е правилно видинчани да бъдат третирани по такъв начин. Нищо не си направил, за да подобриш тяхното благосъстояние, нито инвеститори са дошли или нещо се е случило, което да промени живота на видинчани, за да им променяш данъците. Несправедливи са, защото най-високите увеличения ще засегнат хората с най-ниски доходи", каза в "Посоките на делника" Димитър Велков, председател на Областната и на Общинската организации на БСП във Видин.

Против увеличаването на данъците и таксите, както и против актуализацията на бюджета, се обявиха парламентаристите от БСП на последното за 2021 година заседание на Общинския съвет.

"По актуализацията на бюджета не получихме никаква информация, никакви документи. Как актуализираш бюджет, който е милиони, без да имаш обяснение? Вътре дали има отклонение 1-2 милиона за нещо, което не трябва да е там, никой не знае - например, някой да си направи басейн, за екскурзия, за екзотична работа. Така беше прогласувано. Ние ще уведомим областния управител за тези пропуски, които ги имаше на заседанието. Очакваме най-малкото на адекватно решение, да бъдат върнати. По този начин не бива да се прави, най-малкото е грозно".

Новите размери на данъците и таксите са необосновано високи, каза още общинският съветник.

"Решенията, които са неправилни, необосновани и несправедливи, защото в условията на COVID криза, икономическа стагнация, инфлация, безработица, спад на доходите, увеличаването на данъците на хора със значително по-ниски доходи от средните за страната - ние не смятаме, че това е правилно. Решението, с което кметът, председателят на Общинския съвет и тяхното мнозинство натовариха всеки един от нас с това драстично увеличаване не съотвества на социално-икономическата обстановка във Видин. С увеличаването на данъците, особено в селата, се упражнява допълнителен натиск върху гражданите да разпродават на безценица бащините си имоти. В общината и областта пазарната цена на имотите е далеч под тяхната стойност, което е следствие на цялостния упадък на района".

Според думите му Видин върви към още по-голям упадък.

"Увеличават и данъците за автомобили с 40-50 % и то на най-нискодоходните. Това в условията на растеж на цените на горивата и инфлацията ще затрудни още повече възможността за нормално предвижване. Ние предложихме едно разумно решение, справедливо, което да съотвества на екологичните стандарти, да спести средства, но председателят на Общинския съвет сметна, че не е сега времето, не е удачно, с процедурни хватки отклони това предложение. Ние предложихме нова алинея, която да гласи, че за МПС-та с газови и метанови уредби - данъкът да се заплаща с 50 на сто намаление. Във Видин няма и градски транспорт, но за сметка на това има синя зона. Сигурно е, че с увеличените цени на горива, отопление и стоки от първа необходимост, ще бъде още по-тежък удар върху бюджета на видинчани. Бяха увеличени и таксите за услуги".

Община Видин не се управлява по прозрачен и демократичен начин, а в полза на определени интереси, категоричен е Велков.

"Внесеното предложение и прогласувано от управляващото мнозинство на кмета и председателя на общинския съвет - ГЕРБ, СДС, Атака и ДПС - показва по един безспорен начин как се управлява Община Видин - не в полза на гражданите, а в полза на определени кръгове, намерили своите проводници по високите етажи на днешната местна власт. Няма обяснение защо не се пипат данъците на тежките камиони, които най-сериозно замърсяват и оказват влияние върху инфраструктурата, защо се появяват странни текстове концесията да се плаща от не от извличащия полза концесионер, а от този, който предоставя концесията. Възниква въпросът, дали управлението на Община Видин не е взето на концесия и кой иска да осребри тази концесия? Такива решения, които са несправедливи, още повече ще отвратят гражданите от местната власт, функционираща не в интерес на хората, а в интерес на определени кръгове, които имат влияние върху ръководството на общината. Да припомним, че на обсъжданията за увеличаването на данъците и таксите не дойде нито един гражданин, защото беше направено по не особено прозрачен начин".

Интервюто с Димитър Велков можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00