Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимни празници в Ново село

Йордановден в Ново село
Снимка: Светла Бондова


В Ново село е традиция да се  почитат светците, които бдят над семейното огнище и закрилят семейството. Най-много родове се събират през януари на Йордановден и Ивановден, когато се отдава почит на светците, които закрилят хора с имената Йордан и Иван.


Много са хората с имена Йордан и Йорданка  в Ново село, но Ивановците са още повече - почти във всяка къща има Иван, Иво или Иванчо. Празнуването на светеца започва още от предишния ден или както казват тук "на навечер". Вечерта се канят роднини на богата трапеза. На нея се поставя чиста мъжка риза, простира се върху пода и върху нея се слага хляб, сол и кратунка с вино. С незапалена свещ домакинът се поздравява с всички гости и започва да се кланя пред хляба с думите "Добро вечер, стоборо! Опрости, стоборо! И благослови, Боже! Свечу палим Богу и светому Ивану!" Свещта се запалва и домакинът отново повтаря думите, а гостите отговарят "Бог и свети Иван" да ти йе на помощ!". Някога тези поклони са стигали до 20, а сега, след като се възстановиха тези обичаи, се повтаря само три пъти.


Самият празник се нарича "денек", но тъй като сега е в работни дни вече не се събират гости и не се изпълняват старите ритуали. До три дни са празнували старите новоселяни.


Най-ранният светец или по-точно светица, когото почитали е Света Петка на 14 октомври, закрилник на повече от 15 фамилии. През декември започва празнуването на фамилните светци, сред които най-тачен е Свети Никола - покровител на моряците и рибарите, на търговците и банкерите.
А последният, който заключвал празничния календар бил на Трифоновден.  И после започвала полската работа на село.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри" във Видин днес, 27 юни. Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към..

обновено на 27.06.24 в 10:38

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват днес, 27 юни, от Видин. Повече за отбелязването на годишнината в града разказа за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава,..

обновено на 27.06.24 в 10:34

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат днес, 27 юни, малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и..

обновено на 27.06.24 в 10:31

Започват проявите за празника на Белоградчик

Проявите за традиционния панаир в Белоградчик започват от днес, 27 юни. Тази година той ще продължи четири дни, до 30 юни.  "Подготвили сме богата и разнообразна програма", каза за Радио ВИДИН кметът Боян Минков.  Спектакли, концерти и изложби ще радват посетителите. Официалното откриване на панаира ще е на 29 юни, когато е и празникът..

публикувано на 27.06.24 в 09:00

В "Музикална зона" на 27 юни 2024 слушаме Джон Лорд с албума му Boom Of The Tingling Strings 2008

Композиционната техника на Джон Лорд е изключително дълбока. Невероятно е как един рок музикант създава чисто класическа музика на твърде високо ниво. Слушаме едноименния Концерт за пиано и оркестър Boom Of The Tingling Strings и Сюитата за струнен оркестър Disquises. И двете произведения са уникални в модерната класическа литература. Насладете се..

публикувано на 27.06.24 в 09:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49