Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваха по-високата такса смет за Видин

5
Снимка: Радио ВИДИН


По-висок данък смет ще плащат жителите на община Видин. След като на 13 декември предложението за одобряване на план-сметката за необходимите разходи за битови отпадъци за 2022 година отпадна от дневния ред, а на 30 декември - не беше подкрепено, третият път се оказа на късмет.

Със 17 гласа "за" и 12 "против" предложението на кмета на общината Цветан Ценков за приемане на План-сметката за извършване на услуги по събиране, транспортиране, третиране на битови отпадъци за поддръжка на чистотата на територията за обществено ползване през 2022 година, беше прието на извънредно заседание на местния парламент във Видин днес, свикано заради допусната техническа грешка на последното редовно заседание за миналата година. Тогава бе посочено увеличение с над 3 промила, но изчисленията показваха 4,65 промила за налога.

Последният шанс план-сметката да бъде приета в законовите срокове е днес, уточни Светла Ангелова, началник на отдел "Екология, инфраструктура и инженерни мрежи и съоръжения" в община Видин.

"Съгласно Закона за местните данъци и такси, когато държавният бюджет не се приеме до 25 декември, следващата година план-сметката се приема в срок до 15 януари. От Министерството на финансите бяха учудени, че не сме я приели все още. В предложението, което д-р Ценков внесе, е допусната техническа грешка. В обосновката и материалите към него става ясно, че промилът не е повече от 3.85. Грешката е допусната в чистотата и поддържането на обществените места - той трябва да стане 1.05. С предложените промени нашите данъкоплатци вече ще бъдат равни - т.е с равен промил. В момента внесените приходи от такси битови отпадъци се използват за всички населени места, където е необходимо. Приходите от малките населени места не покриват изцяло почистването на тяхните съдове".

За населението на община Видин размерът на таксата битови отпадъци е 3.85 промила върху данъчната оценка на недвижимите имоти, като по видове услуги таксата е 2 промила за събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране, 0.80 промила за третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации и 1.85 промила за поддържане на чистотата на териториите за обществени ползване в населените места.

"И в момента има населени места, в които ние вдигаме кофите 4 пъти седмично, макар че графикът е за два пъти. Не са важни процентите, а реално колко са приходите от едно населено място и приходите от даден човек. В Градец семейство от Англия, което си е закупило къща там, плаща 2,96 лева на година. С промяната - ще плаща около 7 лева. В Новоселци младо семейство плаща 0,86 лева на година. Има по-нови къщи, има по-стари такива, но основното, от което зависи таксата, е данъчната оценка на имота".

Огнян Ценков, бивш кмет на общината, посочи че увеличените налози поставят гражданите в невъзможност да заплащат.

"Това увеличение се аргументира с член 60 от АПК за защита на важни държавни и обществени интереси, за осигуряване здравето и живота на гражданите. В аргументите пише гражданите да имат възможност да плащат задълженията си с 5 % отстъпка при положение, че се иска 92 % увеличение на такса смет. Бяха увеличени данъци недвижими имоти с 25 %, данъци превозни средства с от 50 до 100 %, увеличиха цените на таксите и административните услуги, а сега за трети път се прави пореден опит да се увеличи такса смет като се демоснтрира загриженост гражданите да не загубят 5 % на фона на всички тези разходи, с които са натоварени".

От групата на БСП се обявиха против увеличението.

"Не може да увеличаваме такса битови отпадъци за видинчани с над 100 %. Погледнах материалите - улица "Папукчийска" от 54 лева отива на 108. Това е двойно. По селата увеличението, колкото и да нямат значение процентите, е 400 % - не 40 или 4", каза Димитър Велков.

Според думите на Цецко Иванов гласуваните решения от последните три заседания са незаконосъобразни.

"Трите наредби, които приехме, са повишаване на приходите на общината. Въпросът е, как го правим? Приехме две наредби за изменение на наредбите. Другата ще бъда обжалвана, защото е приета на едно четене в едно заседание. Кое е извънредното събитие, което налага извънредна сесия днес? Процесуална предпоставка за редовност на извънредна сесия е "събитие, което налага спешно свикване", според закона. Това, което ни предлагат днес да изменим с решение, са промили, а това се приема с наредба. Промяната в основата става с наредба, а това са промилите. Г-жо Ангелова, вие се пишете специалист, а за мен не сте, защо предприемате облагане с такса смет на данъчна оценка, а не по фактически извършната услуга? Искате с решение да приемем нещо, което става с наредба, на нередовна сесия и очаквате, че това ще произведе правно действие... Всяко заинтересовано лице, т.е всички жители на видинска община, имат право да се обърнат с жалба срещу наредбата пред съответния административен съд. Видинските данъкоплатци ще дадат отпор на нашите законо нарушения".

9 промила пък е размерът за всички нежилищни имоти на физически и юридически лица.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56