Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 години от революцията на 10 януари 1997 година

Снимка: Радио Видин



Днес се навършват 25 години от 10 януари 1997 година- денят, в който недоволството срещу правителството на Жан Виденов достигна връхната си точка. На тази дата демонстранти обграждат парламента, а част от тях нахлуват в сградата. Протестни действия се наблюдават в цялата страна, в почти всички областни градове, сред които и Видин. Без съмнение зимата на 1996 -1997 г. е една от най-трудните за българите в най-новата ни история - държавата фалира, левът се срива, спестяванията на гражданите са стопени, настъпва хиперинфлация, заформят се така познатите на повечето хора опашки за хляб. 

Хиляди хора протестират във Видин с искане за предсрочни парламентарни избори и сваляне на управляващата тогава социалистическа партия. Документи, описващи тези събития, няма в държавния архив в областния град, но пък там се съхраняват регионалните вестници, отразили случващото се преди 25 години. Според местната преса протестиращите са наброявали 3000 души, каза за Радио ВИДИН директорът на Държавен архив-Видин, Светлана Кръстева.

"Хиляди хора излязоха от домовете си в четвъртък, за да протестират срещу пагубната политика на управляващата социалистическа партия. Митингът-шествие, под наслов "За спасяването на България", за предсрочни парламентарни избори, бе организиран от Обединените демократични сили и подкрепен от КНСБ и Подкрепа." Това е една от редакционните статии в местния печат, отразяваща тогавашните събития.

"Около 16:00ч пред спортната палата са се събрали граждани, които са окачвали плакати, знамена и е започнало протестното шествие. То е преминало по улица "Търговска", като по пътя на шествието са се присъединявали още граждани"- добави Светлана Кръстева.

Друга статия на местен вестник гласи: 

"Нашите съграждани не останаха назад от общата протестна вълна, заляла страната ни. Началото на седмицата е отбелязано от нова вълна на протести-шествия, които всеки ден тръгват от Спортната зала и ще продължат до тогава, до когато не бъде постигната крайната цел- предсрочни парламентарни избори."

Цеци Лилков е областен председател на ДСБ и участник в протестите във Видин. За него това е период в българската история, когато общественото мнение е било по-единно от всякога. 

"Десети януари 1997-а, сигурен съм, че сега, 25 години по-късно, на много хора тази дата не им говори нищо, но тогава се случиха много неща, които промениха живота ни. Лично за мен голямата промяна не се случи през 1989-а, а през 1997 година. Какво всъщност се случи ли?

Всъщност протестите започнаха още на 3 януари 1997-а в София. Те бяха провокирани от недалновидното и неадекватно управление на БСП и нейния министър-председател Жан Виденов. Управление, което доведе до невиждана инфлация от 293 процента. Най-грозното беше не толкова галопиращата инфлация, а гадното чувство на обреченост, безизходица и отхвърляне на съзнанието, че всичко ще продължи с принизяване на човешкото достойнство и живот в лъжа и недоимък. Единствено свободата на духа ни определяше като свободни хора. Следователно вариантите за демократично развитие и икономически просперитет на България бяха лоши.

Когато балансът на обществените интереси е нарушен, това винаги е в полза на една обществена група за сметка на друга или други. Тогава следват протести, но нарушеният баланс на интереси не е изчерпателно законово регламентиран. Има трудови протести, като стачки, митинги, манифестации и други форми на протест, които са законово регламентирани. Обаче за протести срещу най-тежките нарушения, като подмяна на волята на суверена да живее свободно в една социално поносима и справедлива среда, няма специален регламент. В онази неподправена атмосфера тогава, протестите бяха израз на гражданска позиция, в която хора, обединени за съпротива, понеже бяха обзети от икономическо и морално възмущение. Една енергия на млади и умни хора, обединени в едно с мъдростта и лоялността на по-възрастните, потърси своята пресечена точка. Така че, протестите бяха историческа необходимост, която да доведе до категоричната оставка на кабинета "Виденов".

Към 10 януари 1997 година, България се намираше в политическа криза-правителството вече беше подало оставка, но хората по улиците искаха да предотвратят създаването на нов социалистически кабинет. Макар и да беше социално ориентиран, протестът от 97-ма доведе до цялостен завой в българската външна и вътрешна политика. Нито един протест в най-новата българска история не доведе до толкова цялостна и толкова трайна промяна в облика на държавата" - посочва Цеци Лилков.

Според хроника на събитията, първи на шествието излизат таксиметровите шофьори, които в 15 часа тръгват от стадиона в града по бул. "Панония", след това по ул. "Цар Симеон Велики" и спират пред Речната гара. Пред Спортната зала, в 16 часа, се събират към 3000 участници в протестното шествие. Хората носят плакати с надпис "Искаме хляб и работа", развявайки сините знамена в подкрепа на СДС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00