Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще има ли съвместни усилия за по-доброто бъдеще на Видинския регион?

Снимка: Община Видин

По инициатива на кмета на Видин се проведе работна среща, в която участваха народните представители Петър Миланов от "Продължаваме промяната", Филип Попов от БСП и Иво Атанасов от "Има такъв народ", както и заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев. Въпреки че предварително бе обявено, че след срещата ще бъде дадена съвместна пресконференция на участниците в нея, народните представители отказаха да разговарят с чакащите ги почти час представители на медиите. Така единствено кметът Цветан Ценков обясни пред журналистите какви теми са били обсъждани:

"Целта на днешната работна среща в началото на новата година и на старта на работата на новото правителство и на нашите народни представители е Община Видин да заяви огромното си желание и нужда от добра съвместна работа с народните представители, около която се обединихме. Първата новина е, че веднъж в месеца ще сядаме и по конкретни теми ще работим и ще търсим съдействието на народните представители за реализирането не само на проекти в община Видин, а и на всякакви възникнали други неща. Обсъдихме идването на министъра на транспорта с оглед на работата на Дунав мост 2, огромните опашки с тирове. Но най-важното, за което аз ги бях поканил днес, това е огромното ми желание в бъдещия бюджет на Община Видин, който се делегира от държавата, от държавната субсидия, парите да бъдат увеличени. И разбира се не на последното място, те да лобират мощно Видин да бъде един от четирите нови региони на България с нова индустриална зона с оглед привличането на нови работни места. Четвъртата тема, по която говорихме, е те да инициират промени в законодателството, с които Видин да бъде приобщен към значимите български градове в исторически смисъл. Това е началото на едно много сериозно бъдещо сътрудничество с всички наши представители в българския парламент."

Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от Видин от листата на ГЕРБ-СДС Росица Кирова не участва в инициираната от кмета на Общината работна среща с местните депутати заради предварително поети други ангажименти. "Убедена съм, че ефективността на дискусиите за развитието на областта, е в пряка връзка с предварителния анализ и съгласуване. Благодаря на кмета на Видин Цветан Ценков за поканата до народните представители от региона за среща. Писмото му от 6 януари, обаче предлага датата за срещата да е 10 януари, което не ми дава възможност за участие", обясни тя:

"Смятам, че подобни дискусии трябва да има, радвам се, че има такава покана, но не намирам за нормално да те поканят три дена предварително. Трябва да се има предвид, че всеки един от нас има свой график. При мен, като заместник-председател на Народното събрание, програмата се прави поне седмица предварително. Дадох отговор на г-н Ценков в писмен вид и го помолих да съгласуваме датите. Проведох и телефонен разговор с кмета на Видин, но общите желания нямат нищо общо с темите, които са важни и конкретни, те би трябвало да бъдат изложени в писмен вид. Когато отиде народният представител, той трябва предварително да си е подготвил с какво може да бъде полезен, какво може да направи. Всички познаваме достатъчно добре проблемите на Видин, но сте наясно, че не сме длъжни да сме абсолютно съгласни с всяко едно решение, което взима местната власт и независимо от това колко красиво се поднася, то не винаги е най-правилното. Ако предварителна информация за темите, които ще обсъждаме, бъде подадена, аз съм готова да участвам в следваща среща. Всеки един от нас, убедена съм и останалите колеги, работи за това да бъдат решени определени проблеми на Видин. Аз си гоня своите задачи. Водя разговори. Убедена съм, че тунелът под Петрохан, за който преди три години много хора ми се смееха, че изобщо поставям тази тема за разговори, тъй като било ясно, че няма да съществува, сега ще се окаже първият основен проект за тунел, по който са минати определени стъпки, подходено е правилно. Изминали сме един път. Да, осем месеца никой не възложи ОВОС, което беше следващата стъпка. Докладът вече можеше да е изработен и да се мине на следащо ниво- подготовка на парцеларни планове и всичко останало. Надявам се, че сега ще продължим да работим. Виждам желание от страна на новия министър на регионалното развитие и благоустройството, а пък аз ще направя всичко възможно да не си помисли, че може да не се случи. Това правя всеки ден. И не само за тунела, за пътя Видин-Ботевград- също. За изясняване на доста неща и за довършване на много неща, които също бяха умишлено забавени. Не си мислете, че просто случайно се бавеха. Много е важно да стане ясно на всички граждани, че "случайно изречените думи", че липсват проекти специално по отношение на пътя Видин-Монтана, са неверни. Проекти има, съгласувани са и през последните три години е свъшена много работа."

Минералните извори, довършването на пътните инфраструктурни проекти, индустриалната зона, туристическия облик на Видин и проектите, с които може да преодолеем икономическата изостаналост, изискват ежедневна работа и ангажираност от всички народни представители от региона, добави Росица Кирова.

Проблемите в страната, са и проблеми на северозападния регион и се отразяват пряко на развитието му. Ще съумеят ли новите управляващи да овладеят множеството кризи и предизвикателства в страната ни?

"Трябва да съумеят, а дали ще съумеят е въпрос на начина, по който ще подходят към решаването на проблемите, защото те са много и се натрупваха през последните 8 месеца. Виждате какво се случи с проблема с електроенергията, а всичко, което до момента се прави, е временно решение, което по никакъв начин не гарантира стабилност. Това е първото и може би най-важно нещо, което трябва да бъде решено. Получи се някаква грешка с пенсиите и вместо пансионерите да получат по-високи пенсии, получиха по-ниски. Такива "случайни грешчици" трябва да се избягват. Трябва внимателно да се подходи към отговорността да управляваш. Надявам се да го направят. Колегите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще предлагат максимално добри решения. Ние искаме да водим диалог в Народното събрание. За голямо съжаление има хора, които смятат, че могат да се справят сами, а след като се провалят, бързо преписват някои от нашите предложения. Ще бъдем конструктивна опозиция, която ще даде възможност на онези, които искат да управляват, да покажат какво могат. Хубаво е да има разговор и диалог между всички, които са в парламента, защото онези, на които липсва политически и експертен опит, си играят с живота и бъднините на българите, а не просто на някаква виртуална игра. Става въпрос за живота на българите. Трябва да говорим по същество", коментира още Росица Кирова.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Само едно дете е родено за последните 5 години в Раброво

В съседното видинско село Каниц пък е останал само един възрастен жител, който чака за настаняване в старчески дом.  Хората тук са предимно в пенсионна възраст и живеят скромно, а на самотните стари хора от кметството се помага чрез различните социални програми. Това обясни кметският наместник на селата Раброво и Каниц , Галина Вакарицова . "В..

публикувано на 14.01.22 в 17:00

Откровено за видинската болница

До сто легла за пациенти с коронавирус могат да осигурят в болницата във Видин. Към тази сутрин настанените са 27, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. През миналата година през ковид отделението са преминали 1 575 пациенти, като най-натоварени за екипите са били месеците ноември и декември. Досега няма доказани случаи на..

публикувано на 13.01.22 в 15:26

Стопява ли инфлацията спестяванията и време ли е за харчене на средства?

В началото на новата 2022 година все повече българи си задават въпроса как да съхранят спестяванията си и да ги предпазят от ефекта на нулевите лихвени проценти и ускоряващата се инфлация. Това вероятно изглежда като невъзможна мисия, която е изключително важна, особено в ситуация на икономическа несигурност и непредвидимост за домакинствата и..

публикувано на 12.01.22 в 11:15

Как да отгледаме дърво в града

Засаждането на дървета в градска среда е свързано с избор на правилните видове растения, съобразяване на времето, мястото, инфраструктурата и околните сгради. Гражданите също могат да допринесат да има повече зеленина там, където живеят, като се ангажират с озеленяване на междублоковото пространство, например. Преди да се пристъпи към засаждане на..

публикувано на 10.01.22 в 15:23

Валери Василев, ГЕРБ-Видин: Против увеличението на налозите сме

" Не гласувахме единно, защото някои от колегите явно така са преценили, по някакъв начин кметът и администрацията са ги убедили . Дали е добре или не, това ще се уточни на бъдещи анализи. Така се получи. Ние заедно обсъдихме тези неща, заедно взехме решението, но защо някои от колегите и как стигнаха до решението за гласуване по този начин - не мога..

публикувано на 06.01.22 в 10:40
Димитър Велков, общински съветник от БСП във Видин

Димитър Велков: Не гражданите, а определени кръгове, обслужва Община Видин

"Вместо да се върви към такова драстично увеличаване на данъците, можеше да се помисли върху увеличаване на събираемостта , която е около 50-60 %. Вместо да помислиш как да увеличиш тази събираемост, ти натоварваш хората, които и без друго си плащат данъците, с още такива. Нашата позиция няма да се промени. Не е правилно видинчани да бъдат третирани..

публикувано на 06.01.22 в 10:30

Генади Велков: Проведе се обществено обсъждане за данъците и таксите

"Аз не знам кои съветници твърдят, че точките са незаконосъобразни, не знам кои точки имат предвид, но всичко е законосъобразно, правено е многократно. Ако се има предвид актуализацията на бюджета, всяка година се прави по този начин. Винаги в края на годината се внася бюджетът, така е било и в предишните мандати. Затова се прави сесията на 30, защото..

публикувано на 06.01.22 в 10:30
Подкасти от БНР