Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли съвместни усилия за по-доброто бъдеще на Видинския регион?

Снимка: Община Видин

По инициатива на кмета на Видин се проведе работна среща, в която участваха народните представители Петър Миланов от "Продължаваме промяната", Филип Попов от БСП и Иво Атанасов от "Има такъв народ", както и заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев. Въпреки че предварително бе обявено, че след срещата ще бъде дадена съвместна пресконференция на участниците в нея, народните представители отказаха да разговарят с чакащите ги почти час представители на медиите. Така единствено кметът Цветан Ценков обясни пред журналистите какви теми са били обсъждани:

"Целта на днешната работна среща в началото на новата година и на старта на работата на новото правителство и на нашите народни представители е Община Видин да заяви огромното си желание и нужда от добра съвместна работа с народните представители, около която се обединихме. Първата новина е, че веднъж в месеца ще сядаме и по конкретни теми ще работим и ще търсим съдействието на народните представители за реализирането не само на проекти в община Видин, а и на всякакви възникнали други неща. Обсъдихме идването на министъра на транспорта с оглед на работата на Дунав мост 2, огромните опашки с тирове. Но най-важното, за което аз ги бях поканил днес, това е огромното ми желание в бъдещия бюджет на Община Видин, който се делегира от държавата, от държавната субсидия, парите да бъдат увеличени. И разбира се не на последното място, те да лобират мощно Видин да бъде един от четирите нови региони на България с нова индустриална зона с оглед привличането на нови работни места. Четвъртата тема, по която говорихме, е те да инициират промени в законодателството, с които Видин да бъде приобщен към значимите български градове в исторически смисъл. Това е началото на едно много сериозно бъдещо сътрудничество с всички наши представители в българския парламент."

Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от Видин от листата на ГЕРБ-СДС Росица Кирова не участва в инициираната от кмета на Общината работна среща с местните депутати заради предварително поети други ангажименти. "Убедена съм, че ефективността на дискусиите за развитието на областта, е в пряка връзка с предварителния анализ и съгласуване. Благодаря на кмета на Видин Цветан Ценков за поканата до народните представители от региона за среща. Писмото му от 6 януари, обаче предлага датата за срещата да е 10 януари, което не ми дава възможност за участие", обясни тя:

"Смятам, че подобни дискусии трябва да има, радвам се, че има такава покана, но не намирам за нормално да те поканят три дена предварително. Трябва да се има предвид, че всеки един от нас има свой график. При мен, като заместник-председател на Народното събрание, програмата се прави поне седмица предварително. Дадох отговор на г-н Ценков в писмен вид и го помолих да съгласуваме датите. Проведох и телефонен разговор с кмета на Видин, но общите желания нямат нищо общо с темите, които са важни и конкретни, те би трябвало да бъдат изложени в писмен вид. Когато отиде народният представител, той трябва предварително да си е подготвил с какво може да бъде полезен, какво може да направи. Всички познаваме достатъчно добре проблемите на Видин, но сте наясно, че не сме длъжни да сме абсолютно съгласни с всяко едно решение, което взима местната власт и независимо от това колко красиво се поднася, то не винаги е най-правилното. Ако предварителна информация за темите, които ще обсъждаме, бъде подадена, аз съм готова да участвам в следваща среща. Всеки един от нас, убедена съм и останалите колеги, работи за това да бъдат решени определени проблеми на Видин. Аз си гоня своите задачи. Водя разговори. Убедена съм, че тунелът под Петрохан, за който преди три години много хора ми се смееха, че изобщо поставям тази тема за разговори, тъй като било ясно, че няма да съществува, сега ще се окаже първият основен проект за тунел, по който са минати определени стъпки, подходено е правилно. Изминали сме един път. Да, осем месеца никой не възложи ОВОС, което беше следващата стъпка. Докладът вече можеше да е изработен и да се мине на следащо ниво- подготовка на парцеларни планове и всичко останало. Надявам се, че сега ще продължим да работим. Виждам желание от страна на новия министър на регионалното развитие и благоустройството, а пък аз ще направя всичко възможно да не си помисли, че може да не се случи. Това правя всеки ден. И не само за тунела, за пътя Видин-Ботевград- също. За изясняване на доста неща и за довършване на много неща, които също бяха умишлено забавени. Не си мислете, че просто случайно се бавеха. Много е важно да стане ясно на всички граждани, че "случайно изречените думи", че липсват проекти специално по отношение на пътя Видин-Монтана, са неверни. Проекти има, съгласувани са и през последните три години е свъшена много работа."

Минералните извори, довършването на пътните инфраструктурни проекти, индустриалната зона, туристическия облик на Видин и проектите, с които може да преодолеем икономическата изостаналост, изискват ежедневна работа и ангажираност от всички народни представители от региона, добави Росица Кирова.

Проблемите в страната, са и проблеми на северозападния регион и се отразяват пряко на развитието му. Ще съумеят ли новите управляващи да овладеят множеството кризи и предизвикателства в страната ни?

"Трябва да съумеят, а дали ще съумеят е въпрос на начина, по който ще подходят към решаването на проблемите, защото те са много и се натрупваха през последните 8 месеца. Виждате какво се случи с проблема с електроенергията, а всичко, което до момента се прави, е временно решение, което по никакъв начин не гарантира стабилност. Това е първото и може би най-важно нещо, което трябва да бъде решено. Получи се някаква грешка с пенсиите и вместо пансионерите да получат по-високи пенсии, получиха по-ниски. Такива "случайни грешчици" трябва да се избягват. Трябва внимателно да се подходи към отговорността да управляваш. Надявам се да го направят. Колегите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще предлагат максимално добри решения. Ние искаме да водим диалог в Народното събрание. За голямо съжаление има хора, които смятат, че могат да се справят сами, а след като се провалят, бързо преписват някои от нашите предложения. Ще бъдем конструктивна опозиция, която ще даде възможност на онези, които искат да управляват, да покажат какво могат. Хубаво е да има разговор и диалог между всички, които са в парламента, защото онези, на които липсва политически и експертен опит, си играят с живота и бъднините на българите, а не просто на някаква виртуална игра. Става въпрос за живота на българите. Трябва да говорим по същество", коментира още Росица Кирова.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00